Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Χριστούγεννα… πως θα διατηρήσω το βάρος µου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λίγες µέρες µας χωρίζουν από την αγαπηµένη γιορτή µικρών και µεγάλων, τα Χριστούγεννα! Όλοι ανυποµονούµε να γευτούµε τα παραδοσιακά εδέσµατα των γιορτών. Αναπόσπαστο κοµµάτι των ηµερών αυτών είναι και οι συζητήσεις που αφορούν τη διατήρηση του σωµατικού βάρους

 • Μπορούν αυτές οι λιχουδιές να θέσουν σε κίνδυνο το σωµατικό µας βάρος; Η σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι το µέτρο! Μπορούµε να γευτούµε κάθε λιχουδιά που είναι στο τραπέζι απλά µε µέτρο!
 • Οι παρακάτω συµβουλές θα σας βοηθήσουν να περάσετε τις γιορτές χωρίς στερήσεις! Μπορεί να µη σας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Σίγουρα όµως θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και να έχετε πάντοτε τον έλεγχο στη διατροφή σας.
 • Αρχίστε τη µέρα σας µε ένα καλό πρωινό! Το πρωινό θα σας προστατεύσει από το αίσθηµα της «µεγάλης» πείνας. Έτσι, θα αποφύγετε την υπερφαγία και οι επιλογές για το τι θα καταναλώσετε θα είναι πιο συνειδητές!
 • Είναι σηµαντικό να µη παραλείπετε γεύµατα επειδή θα παρευρέθητε στο γιορτινό τραπέζι. H κατανάλωση φρούτων δεν θα πρέπει να παραµελείται, λόγω του χριστουγεννιάτικων γλυκών. Εκµεταλλευθείτε τον ελεύθερο χρόνο των ηµερών για να δηµιουργήσετε πρωτότυπες φρουτοσαλάτες. Τα αποξηραµένα φρούτα µπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα εύγευστο και θρεπτικό snack. Οι χουρµάδες, τα σύκα, τα δαµάσκηνα και τα βερίκοκα είναι όλα άριστες επιλογές.
 • Παρατηρείστε! Όταν φτάσει η ώρα του γιορτινού τραπεζίου ρίξτε µια προσεκτική µατιά στα εδέσµατα που περιλαµβάνει. ∆ώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που παρατήρησε και σκεφτείτε µε σύνεση επιλέγοντας αυτά που θέλετε να απολαύσετε.
 • Προτιµήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (µοσχάρι,χοιρινό,αρνί) και αφαιρέστε την πέτσα του.
 • Συνοδέψτε πάντα τα γεύµατα από σαλάτες λαχανικών χωρίς λιπαρές σως και ντρέσινγκ
 • Μην επιβαρύνετε τη γέµιση µε επιπλέον θερµίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
 • Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιµπάτε» µε το χέρι. Καλό είναι να έχετε πάντα τον έλεγχο της µερίδας σας. ∆εν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τις αγαπηµένες σας γεύσεις, αρκεί να τρώτε µικρότερες ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος για να µην ξεπεράσετε το όριο είναι να γεµίσετε από την αρχή το πιάτο σας µε ότι πρόκειται να φάτε και έπειτα να ξεκινήσετε το γεύµα σας. Μια συµβουλή η οποία µπορεί να βοηθήσει σηµαντικά στην ποιότητα του πιάτου είναι να γεµίσετε το ½ πιάτο µε σαλάτα, το υπόλοιπο ¼ µε γαλοπούλα ή κρέας στεγνό χωρίς το δέρµα ή λίπος και το άλλο ¼ του πιάτου µε ρύζι ή πατάτα ή µακαρόνια (καλό θα είναι να τα επιλέξετε χωρίς κρέµες, τυριά).
 • Προτιµήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8-10 ποτήρια ηµερησίως.
 • Τα Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι σχεδόν όλα φορτωµένα µε πολλές θερµίδες. Η βασιλόπιτα και ο κουραµπιές αποδίδουν ανά µερίδα τις περισσότερες θερµίδες και είναι πλούσια σε χοληστερίνη και κορεσµένα λιπίδια. Το µελοµακάρονο και η µηλόπιτα φαίνεται να αποτελούν τις πιο ενδεδειγµένες επιλογές, καθότι έχουν τις λιγότερες θερµίδες, συγκριτικά µε τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες επιλογές, ενώ, επίσης, περιέχουν χαµηλότερες ποσότητες κορεσµένων λιπιδίων
 • Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα ακόµη και την περίοδο των εορτών (π.χ. 30 λεπτά περπάτηµα 5 φορές/εβδοµάδα)

Απολαύστε και χαρείτε τις γιορτές µε τους ανθρώπους που αγαπάτε µε την συνοδεία από γευστικά και υγιεινά παραδοσιακά εδέσµατα! Να θυµάστε πάντα ότι, σηµασία δεν έχει το βάρος σας, αλλά ο τρόπος της διατροφής σας και οι επιλογές που κάνετε καθηµερινά. Όλοι δικαιούνται λίγες ηµέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης. Φροντίστε τον εαυτό σας και κάνετε µία νέα αρχή στη χρονιά που έρχεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ