Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Χιλιάδες γαλοπούλες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χωρίς αμφιβολία έχει κερδίσει μία θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και φαίνεται πως χρόνο με το χρόνο η δημοφιλία της μεγαλώνει. Ο λόγος για τη γαλοπούλα ή μάλλον για τις χιλιάδες γαλοπούλες, που κάθε χρόνο αποτελούν αγαπημένο έδεσμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Μάλιστα, στη Θέρμη βρίσκονται δύο μεγάλα αγροκτήματα από όπου κάθε χρόνο διανέμονται γαλοπούλες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ειδικά για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η γαλοπούλα κατάγεται από την αμερικανική ήπειρο, ενώ οι πρώτοι Ευρωπαίοι, που έφτασαν εκεί, την ονόμασαν «πουλί των Ινδιών».

Η γαλοπούλα άρχισε να καταναλώνεται στην Ευρώπη από τις αρχές του 19ου αιώνα αντικαθιστώντας τη χήνα, την πάπια και τον κύκνο, που αποτελούσαν επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σήμερα, ωστόσο, σχεδόν εννέα στους δέκα Κεντροευρωπαίους θεωρούν πως η παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα είναι αναμφισβήτητα η βασίλισσα του τραπεζιού.

Γαλοπούλα από αγρόκτημα

Τόσο η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή όσο και το Αγρόκτημα Αραμπατζή στα Βασιλικά εκτρέφουν κάθε χρόνο γαλοπούλες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς φαίνεται πως χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών, που τις προτιμούν. Συγκεκριμένα, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή τροφοδοτεί την περίοδο των Χριστουγέννων καταστήματα και κρεοπωλεία με περίπου 20.000 γαλοπούλες, ενώ το Αγρόκτημα Αραμπατζή διαθέτει την ίδια περίοδο τουλάχιστον 300 βιολογικές γαλοπούλες.

Η γαλοπούλα σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως έχει αντικαταστήσει το κοτόπουλο ή το χοιρινό, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που επιλέγουν γαλοπούλα για την Πρωτοχρονιά και σερβίρουν κάποιο άλλο έδεσμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Αραμπατζή στα Βασιλικά, Γιάννης Αραμπατζής η γαλοπούλα φαίνεται να εδραιώνει τη θέση της στο τραπέζι των Χριστουγέννων, καθώς το κρέας της είναι πολύ νόστιμο, αλλά και υγιεινό.

«Έχει αλλάξει πολύ η ζήτηση όσον αφορά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πλέον ο κόσμος την ψάχνει τη γαλοπούλα, αν και ως Χριστουγεννιάτικο φαγητό νομίζω ότι πολλοί προτιμούν πλέον και το γεμιστό κοτόπουλο. Εμείς διαθέτουμε βιολογικά κοτόπουλα, αλλά και γαλοπούλες. Την περίοδο των Χριστουγέννων δίνουμε περίπου 300 γαλοπούλες, που δείχνει ότι έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση», τονίζει ο κ. Αραμπατζής και συνεχίζει: «Άλλωστε το κρέας της γαλοπούλας, ειδικά της βιολογικής, είναι εξαιρετικά νόστιμο και μπορεί να συναγωνιστεί άλλα είδη κρέατος».

Από εκπαιδευτικό πτηνοτροφείο

Οι γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής προέρχονται από το εκπαιδευτικό πτηνοτροφείο της Σχολής. Μάλιστα, πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που εισήγαγε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς και από τότε εξακολουθεί να έχει γαλοπούλες για τους ίδιους λόγους και να τις διαθέτει στην ελληνική αγορά τη περίοδο των Χριστουγέννων.

Έτσι κάθε χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Σχολή προμηθεύεται από το εξωτερικό χιλιάδες γαλοπούλες που έχουν μόλις μία μέρα ζωής και μεταφέρονται με ειδικά  οχήματα, που διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου του αερισμού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι διατροφικά το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου.

galopoules2 e1702907857578

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ