Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «φωτεινό» παράδειγμα του Νηπιαγωγείου της Λακκιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άνοιξε ένα χρόνο μετά την αναστολή λειτουργίας

Το νηπιαγωγείο της Λακκιάς αποτελεί όχι απλά παράδειγμα προς μίμηση, αλλά περίπτωση για μελέτη, αφού χάρη στην κινητοποίηση γονέων και φορέων άνοιξε ξανά τις πόρτες του ένα χρόνο μετά την αναστολή της λειτουργίας του.

Το νηπιαγωγείο σε αυτό το μικρό οικισμό της Θέρμης θα λειτουργεί για φέτος με πέντε παιδάκια, την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή των Βασιλικών και της Μίκρας οι συγχωνεύσεις και οι υποβιβασμοί σχολείων είναι συνηθισμένο φαινόμενο λόγω της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού.

Μάλιστα, το νηπιαγωγείο είναι η μοναδική σχολική δομή στην περιοχή της Λακκιάς, καθώς το δημοτικό σχολείο της περιοχής παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια και οι μαθητές κατευθύνονται στα σχολεία των Βασιλικών και της Νέας Ραιδεστού.

Λειτουργεί μετά από ένα χρόνο

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών (όπου ανήκει η Λακκιά), Όλγα Γιαννιού αρχικά ενημερώθηκαν όλοι οι γονείς και τελικά βρέθηκαν τέσσερα παιδιά από τη Λακκιά και ένα παιδάκι από τα Βασιλικά, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. «Κάναμε πολλές συναντήσεις με τους γονείς και κυριολεκτικά πήγαμε πόρτα – πόρτα για να τους ενημερώσουμε όλους και να μπορέσουμε να ανοίξουμε και πάλι το νηπιαγωγείο, γιατί αποτελούσε αίτημα της περιοχής. Το ευχάριστο ήταν ότι είχαμε υποστήριξη και από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης», ανέφερε η κ. Γιαννιού.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης, Στυλιανός Αποστόλου επισήμανε πως το νηπιαγωγείο της Λακκιάς επαναλειτουργεί τη νέα σχολική χρονιά 2023 – 2024 μετά από ένα χρόνο αναστολής λειτουργίας, κάτι που αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη ειδικά για την περιοχή. «Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και ευτυχώς βρήκαμε ανταπόκριση. Ενημερώσαμε και τους γονείς της περιοχής ότι υπήρχε η προοπτική να ανοίξει το σχολείο και έτσι γράφτηκε ικανός αριθμός νηπίων και προνηπίων, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας του σχολείου προς μεγάλη ικανοποίηση των κατοίκων», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Συγχωνεύσεις & υποβιβασμοί

Αξίζει να αναφερθεί πως φέτος υποβιβάστηκαν δύο σχολεία στην περιοχή του δήμου Θέρμης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το δημοτικό σχολείο του Κάτω Σχολαρίου, το οποίο από 8θέσιο μετατράπηκε σε 6θέσιο και το 1ο νηπιαγωγείο Ταγαράδων, που από 3θέσιο υποβιβάστηκε σε 2θέσιο. 

Επίσης, πέρυσι είχαν καταγραφεί συγχωνεύσεις στο 1ο και 2ο νηπιαγωγείο Καρδίας, το 1ο και 2ο νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου και το 1ο και 2ο νηπιαγωγείο Τριλόφου, με συνέπεια να καταργηθεί το ένα σχολείο σε κάθε κοινότητα. Ακόμη, υποβιβάστηκαν το δημοτικό σχολείο Περιστεράς, που από  4θεσιο έγινε 2θεσιο, το δημοτικό σχολείο Καρδίας, που από 10θεσιο έγινε 6θεσιο, το νηπιαγωγείο Βασιλικών, που από 3θεσιο έγινε 2θέσιο και το δημοτικό σχολείο Βασιλικών, που από 13θεσιο υποβιβάστηκε σε 12θεσιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ