Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τμήματα Εικαστικών Θέρμης: Από αγιογραφία μέχρι… κοπτική – ραπτική!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως μπορείς να φτιάξεις ένα πατρόν για φούστα; Πόσο εύκολο είναι να ζωγραφίσεις το τοπίο που βλέπεις έξω από το παράθυρο σου ή να απεικονίσεις το πρόσωπο ενός Αγίου; Άραγε μπορώ να ασχοληθώ με τη φωτογραφία ή να φτιάξω ένα κεραμικό βάζο για το σπίτι μου;

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνεται μέσα από τα τμήματα Εικαστικών του δήμου Θέρμης, τα οποία λειτουργούν εδώ και χρόνια παρέχοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να περνούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους φτιάχνοντας ρούχα, πίνακες ζωγραφικής, αλλά και αγιογραφίες για το σπίτι τους ή για φίλους.

Στη Θέρμη ο Πολιτισμός έχει βαθιές ρίζες, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κάθε χρόνο πραγματοποιείται ένας τεράστιος αριθμός εκδηλώσεων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν δεκάδες τμήματα εικαστικών, για κοπτική – ραπτική, αγιογραφία, ζωγραφική, κεραμική ακόμη και φωτογραφία με τεράστια συμμετοχή. Επιπλέον, τμήματα χορού, θεάτρου και χορωδίες λειτουργούν στις περισσότερες κοινότητες του δήμου Θέρμης.

Η ανάγκη για Πολιτισμό!

«Υπάρχει τεράστια ανταπόκριση όσον αφορά τα τμήματα Εικαστικών, σε σημείο που μας προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη δυναμική γενικότερα σε θέματα Πολιτισμού μετά την άρση των μέτρων του κορονοϊού», εξηγεί ο Γιώργος Αγγέλου, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης και προσθέτει: «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλη ζήτηση στα τμήματα κοπτικής – ραπτικής και μετά στην αγιογραφία. Ωστόσο, όλα τα τμήματα έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή σε σημείο να μην επαρκούν πλέον οι χώροι για να φιλοξενήσουμε τα άτομα».

eikastika2

Η κοπτική – ραπτική κρατάει τα πρωτεία!

Σε όλο το δήμο Θέρμης λειτουργούσαν πέρυσι 12 τμήματα κοπτικής – ραπτικής, ενώ φέτος αναμένεται να είναι ακόμη περισσότερα! Μάλιστα, σε αυτά συμμετέχουν γυναίκες και… ένας άντρας, ηλικίας από 16 έως και 70 ετών. «Είχα σε τμήμα 16χρονες κοπέλες που ήθελαν να φοιτήσουν στο ΤΕΙ σχεδιαστών μόδας. Έτσι πρώτα γράφτηκαν στο τμήμα κοπτικής – ραπτικής για να δουν εάν τους αρέσει και φυσικά εάν έχουν και το απαραίτητο ταλέντο», αναφέρει η Αγαθή Κουτή ειδική ενδυματολόγος και υπεύθυνη των τμημάτων κοπτικής – ραπτικής του δήμου Θέρμης.

Η ίδια εξηγεί πως στα τμήματα της μαθαίνουν τα πάντα από το πώς να ράβεις ένα κουμπί, μέχρι να φτιάχνεις πατρόν για μπλούζες, φούστες, παντελόνια ακόμη και παλτά και φυσικά να δημιουργείς τα δικά σου ρούχα. «Στο τέλος κάθε σεζόν κάνουμε εκθέσεις, ενώ φέτος για πρώτη φορά οργανώσαμε και επίδειξη μόδας με τα ρούχα που έφτιαξαν οι γυναίκες στα τμήματα», επισημαίνει η κ. Κουτή.

eikastika5

Αγιογραφία & ζωγραφική

Τα τμήματα Αγιογραφίας λειτουργούν από το 2011 και από την πρώτη στιγμή κέρδισαν το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι συμμετοχές συνεχώς να αυξάνονται. «Στα τμήματα μας οι συμμετέχοντες μαθαίνουν σχέδιο, μαθαίνουν τα χρώματα και τα υλικά, τη διαδικασία του χρυσώματος και φυσικά όλα τα στάδια της αγιογράφησης. Επίσης, σε πιο προχωρημένα τμήματα οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να δουλεύουν πάνω σε φυσικό ξύλο ή πέτρα», εξηγεί η Κατερίνα Μπατσιούδη, καθηγήτρια αγιογραφίας.

Μάλιστα, η ίδια αναφέρει ότι οι μαθητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τόσο ακρυλικά και πλαστικά χρώματα όσο και αυγοτέμπερες, δηλαδή την παλιά διαδικασία χρωματισμού, ενώ διδάσκεται η βυζαντινή τεχνοτροπία. «Στην αγιογραφία όλα έχουν τη σημασία τους. Από τον τρόπο που κάθεται ένας Άγιος μέχρι τα ρούχα που φοράει και τα αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται γύρω του. Μαθαίνουμε τα πάντα από το σχεδιασμό της εικόνας μέχρι την επεξεργασία του ξύλου, την αποτύπωση της εικόνας, την αγιογράφηση, την τεχνοτροπία. Ο τρόπος που αποτυπώνεται κάθε τι σε μια αγιογραφία έχει και ένα συγκεκριμένο νόημα», λέει η κ. Μπατσιούδη.

eikastika4

Τμήματα και συμμετοχές

Όπως επισημαίνει ο κ. Αγγέλου τα Τμήματα Εικαστικών  επιδοτούνται όλα από το δήμο της Θέρμης, ενώ υπάρχει και μία σχετικά μικρή οικονομική επιβάρυνση των ατόμων, που συμμετέχουν. «Αυτό που μας κάνει περήφανους είναι ότι μπορούμε να έχουμε τμήματα εικαστικών σε όλες τις κοινότητες του δήμου, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό και επιπλέον υπάρχουν τμήματα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την περσινή χρονιά τα τμήματα Εικαστικών φιλοξενούσαν 242 άτομα σε όλο το δήμο Θέρμης. Μάλιστα, τα περισσότερα άτομα, όπως είναι αναμενόμενο, συμμετείχαν στα τμήματα της κοινότητας Θέρμης, συνολικά 66, ενώ ακολουθεί η περιοχή των Βασιλικών με 35 άτομα στα τμήματα της. Επίσης, εκτός από τα τμήματα Εικαστικών, τα τμήματα χορού είχανε πέρυσι 549 άτομα, ενήλικες και παιδιά, στα τμήματα ωδείου συμμετείχαν 394 άτομα, στα τμήματα θεάτρου συμμετείχαν 117 άτομα, στην παιδική χορωδία 43 άτομα και στις υπόλοιπες πολιτιστικές δράσεις άλλα 159 άτομα.

eikastika7

Βαθιές ρίζες

Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Βαγιωνάς, προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας ο πολιτισμός στην περιοχή της Θέρμης έχει πολύ βαθιές ρίζες και εκφράζεται με πολλούς τρόπους από τα τμήματα Εικαστικών μέχρι τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στα Θέρμης Δρώμενα.

«Όλα αυτά ξεκίνησαν από το 1990 – 1992 και μετά και βασίζονταν στην εθελοντική προσφορά των κατοίκων. Τότε υπήρχε το φεστιβάλ καλοκαιριού που είχε 5-10 εκδηλώσεις, υπήρχε και η θεατρική εβδομάδα, που ουσιαστικά ήταν συνάντηση μαθητικών θιάσων εδώ στη Θέρμη. Η αγάπη για τον Πολιτισμό είναι διάχυτη στην κοινωνία. Έτσι αυτές οι εκδηλώσεις εξελίχθηκαν και έχουμε σήμερα τα Θέρμης Δρώμενα. Και φυσικά επειδή ο κόσμος έχει την ανάγκη για δημιουργία όλο το χρόνο βρίσκει διέξοδο στα τμήματα Εικαστικών», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιωνάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ