Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Τι σκύλο να πάρω…;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άρθρο: Δημοσθένης Μουμιάδης / H.Dip. CBP / MISAP / Trainer – Canine Behaviorist, Ambassador of Greece for International Society of Animal Professionals, Kynagon Dog Trainers Academy, Τ. 6979.98.66.30, www.kynagon.gr

Η συχνότερη ερώτηση  πελατών και φίλων είναι: «Θέλω να αποκτήσω έναν σκύλο, τι σκύλο να πάρω;»

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν θεμελιώδης  ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας …. Γιατί θέλω σκύλο, τον χρειάζομαι πραγματικά ? Εχω την δυνατότητα να έχω σκύλο και αν ναι, τι φυλή (καθαρόαιμο – ημίαιμο), ποιο μέγεθος, ποια ιδιοσυγκρασία θα μου ταίριαζε για την ζωή που κάνω ;

Όλες αυτές είναι ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την σωστή επιλογή, την απόκτηση δηλαδή ενός κουταβιού ή ενήλικου σκύλου, μιας συγκεκριμένης φυλής ή έναν ημίαιμο.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν εύκολα την επιλογή να αποκτήσουν έναν σκύλο, χωρίς  όμως να είναι διατεθημένοι να δεσμεύσουν τον εαυτό τους για τα επόμενα 12 – 18 χρόνια που μπορεί να ζήσει ένας σκύλος!

Το μεγάλωμα του κουταβιού αν και φαίνεται εύκολη και χαριτωμένη περίπτωση, στην πραγματικότητα χρειάζεται πολύ κόπο και σωστή ενασχόληση για τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του ώστε να έχουμε έναν ισορροπημένο  και χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς τετράποδο σύντροφο! Η μάθηση της τουαλέτας, η σωστή κοινωνικοποίηση με σκυλιά,  με άλλα ζώα και ανθρώπους, η ηρεμία στο σπίτι είναι μερικά από τα πολύ βασικά και θεμελιώδη που πρέπει να χτίζουμε με τον σκύλο μας! Τα εύκολα είναι οι εντολές και τα κολπάκια που μας διασκεδάζουν και εμάς και τον σκύλο μας! Η καθημερινή ρουτίνα, ο διαθέσιμος χρόνος και η συνέπεια, είναι τα κλειδιά για μια ισορροπημένη διαβίωση με τον σκύλο μας. Αυτά είναι  συνήθως, τα θεμελιώδη που οι ιδιοκτήτες έχουν πρόβλημα  στο να τα εφαρμόσουν…..

Από την άλλη, η επιλογή ενός ενήλικα σκύλου  έχει τα πλεονεκτήματα  της αλλά ακολουθούν και ερωτηματικά …..

Ποιος είχε τον σκύλο πριν τον πάρουμε εμείς? Ήταν δεσποζόμενος, αν ναι  γιατί δίνετε για εκ νέου υιοθεσία; Τι προβλήματα αντιμετώπιζε, που ζούσε και πολλά άλλα.

Αν πάλι είναι αδέσποτος, πόσο καιρό ζει στον δρόμο ή είναι σε κάποιο καταφύγιο ; Σε τι συνθήκες μεγάλωσε ;  Όλα αυτά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για τα δεδομένα που θα χρειαστεί να διαχειριστούμε αργότερα …..

Αν επιλέξουμε ένα αδεσποτάκι, γιατί επιθυμούμε να το σώσουμε  και να του δώσουμε μια ευκαιρία στην ζωή, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί  με αυτή την επιλογή μας, για να αποφύγουμε προβλήματα που θα μας οδηγήσουν στο να επιστρέψουμε πίσω το ζώο που σώζουμε με αποτέλεσμα αυτό να αλλάζει χέρια και να ταλαιπωρείται και αυτό και εμείς.

Αρκετές φορές δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο μεγάλο θα γίνει ένα κουτάβι, ή ποια είναι η ιδιοσυγκρασία του, με αποτέλεσμα η επιλογή μας να μην ταιριάζει στην οικογένεια μας και εκεί τα πράγματα μπλέκουν. Αν υπάρχουν μικρά  παιδιά  (2 – 12 ετών)  στην οικογένεια, τότε τα πράγματα θέλουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή! Οι φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα και στις διαφημίσεις στις τηλεοράσεις δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος!!! Ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν μεγαλώσει κουτάβια και παιδιά μαζί (εγώ προσωπικά και μαθητές μου εκπαιδευτές) αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν είναι ο κανόνας!!!!Από την άλλη, αν επιλέξουμε σωστά και πιθανόν με την συμβουλή  και κάποιου έμπειρου εκπαιδευτή να έχουμε έναν εξαιρετικό τετράποδο σύντροφο για μια ζωή!

Αν επιλέξουμε σκύλο κάποιας συγκεκριμένης φυλής, πρέπει επίσης  να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ποια φυλή μας ταιριάζει,  τι μέγεθος, ποια είναι η ιδιοσυγκρασία του, ποιες είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις του. Το πιο σημαντικό όμως είναι το από που θα επιλέξουμε να πάρουμε το κουτάβι μας! Σίγουρα οι  εκτροφείς της “πίσω αυλής”  δεν θεωρούνται οι ασφαλέστεροι αφού τις περισσότερες φορές οι γεννήτορες  είναι χωρίς εξετάσεις υγείας, με αμφίβολο γενεαλογικό  δέντρο(εαν υπάρχει) και οι μάνες σκυλίτσες υποσιτίζονται και γεννούν και μεγαλώνουν κουτάβια… σε άθλιες συνθήκες!!!

Σε κάθε περίπτωση, ένας εκτροφέας φροντίζει για την ευζωία όλων των γεννητόρων του όπως και των απογόνων τους. Είναι σε θέση να ενημερώσει με λεπτομέρεια τον νέο ιδιοκτήτη για το κουτάβι που του επέλεξε.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι σκοπός του άρθρου δεν είναι να  αποθαρρύνει κάποιον  από την απόκτηση ενός κουταβιού ή  σκύλου, αλλά να προβληματίσει, ώστε να κάνετε μια πιο συνειδητή επιλογή και να μην ταλαιπωρηθεί ο σκύλος και η οικογένεια!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ