Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα µνηµεία που αγάπησα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της περιοχής, μνημείο λαογραφίας και αρχιτεκτονικής ήταν αυτό της κατοικίας της Φώφης Πατίκα στα Βασιλικά. Λιθόχτιστο με ξύλινα παραδοσιακά ταβάνια, τεχνική που μόνο οι σκεπατζήδες της εποχής γνώριζαν, δέσποζε για περισσότερο από 100 χρόνια να μας θυμίζει εικόνες μιας άλλης εποχής των Βασιλικών. Το κτίριο πέρασε το 1995 στην ιδιοκτησία της Κοινότητας Βασιλικών με την επιθυμία – όρο στη διαθήκη της Ευεργετιδος Φώφης Πατικα να συντηρηθεί ώστε να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο. Έκτοτε αφέθηκε ανυπεράσπιστο να μας θυμίζει την αδιαφορία του είδους μας.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε σε κατεδάφιση του, γεμίζοντας θλίψη σε όσους γνώριζαν την αξία αυτής της οικίας.
Η Κοινότητα Βασιλικών καταγγέλλει ότι το κτίριο λόγω παλαιότητας χρειαζόταν άδεια κατεδάφισης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, όπως και ενδεχομένως από την μελέτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εαν και εφόσον είναι χτισμένο έναν αιώνα πριν. Η όλη διαδικασία συνεχίζει έγινε χωρίς ενημέρωση, έγκριση, κοινοποίηση, συνεννόηση με την Κοινότητα Βασιλικών.

Βρέθηκα σήμερα το πρωί στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για το θέμα κατεδάφισης του κτίσματος της κατοικίας της Φώφης Πατίκα. Ενημέρωσα και πήρα οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Το ακίνητο αυτό είναι κληροδότημα της Κοινότητας Βασιλικών και εγώ ως Πρόεδρος και το Κοινοτικό μου Συμβούλιο συμμετέχουμε στη Διοίκηση Κληροδοτήματος. Θα τηρηθεί η νομιμότητα και ότι λένε τα χαρτιά και οι διαθήκες, όσοι έβαλαν την υπογραφή τους θα ελεγχθούν. Εμείς εδώ σε αυτό το τόπο σεβόμαστε την Πολιτισμική, Λαογραφική, Ιστορική κληρονομιά μας. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε και όχι να γκρεμίσουμε.”
Αστέριος Καρακώττας, πρόεδρος Βασιλικών

Από την μεριά τους οι υπεύθυνοι του Δήμου αναφέρουν ότι υπήρξαν 2 μελέτες από το 2017 όπου βγήκε η απόφαση για κατεδάφιση και λόγω επικινδυνότητας υπήρχε διαρκής πίεση από την Περιφέρεια για τη δράση αυτή.

“Δεν μπορούσε να γίνει ποτέ κάτι σε αυτό το κτήριο. Δεν υπήρχαν βάσεις για να στηριχτεί, δεν υπήρχε θεμελίωση, ήταν μόνο με τούβλα και γι’ αυτό ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Ήταν και χαμηλό, ημιυπόγειο, ήταν πολύ δύσκολο για να γίνει. Είναι λοιπόν πολύ πιο εύκολο να γίνει ένα καινούριο κτήριο, κάτι που είναι στα σχέδια μας. Θα κοιτάξουμε να φτιάξουμε κάτι σε προκάτ με όλο ξύλο για να γίνει κάτι καλό και να γίνει λαογραφικό μουσείο. Θέλουμε να κάνουμε έργο, να κάνουμε κάτι σωστό” αναφέρει ο αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Συντήρησης και Αυτεπιστασίας, Βασίλης Μουστάκας.

“Η Φώφη Πατίκα είναι η μόνη ευεργέτιδα αυτού του επιπέδου στο χωριό και ίσως και σε όλο τον δήμο. Εμείς ήμασταν εκεί με την ομάδα από το ’93 που αρχίσαμε να κάνουμε παραστάσεις και θυμάμαι πως αυτή η γυναίκα ερχόταν και καθόταν πάντα στην πρώτη σειρά με απερίσκεπτη χαρά. Η ομάδα από τις αρχές του ’90 μέχρι και σήμερα υπάρχει και μάλιστα με μεγάλη ιστορία” αναφέρει ο κ. Χιμευτός, κάτοικος του χωριού και παλαιό μέλος της θεατρικής ομάδας Βασιλικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ