Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Τίτλοι τέλους για τη ΔΕΠΠΑΘ ! 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέσω των τμημάτων της εκπαιδεύονται και αθλούνται 8.500 άτομα το χρόνο

Αναστάτωση προκαλεί η απόφαση να καταργηθεί η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης (ΔΕΠΠΑΘ), στο πλαίσιο απόφασης της κυβέρνησης, που αφορά την κατάργηση περίπου 500 ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων.

Ο δήμος Θέρμης έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ έχει ήδη καταθέσει αίτημα για διατήρηση της ΔΕΠΠΑΘ. Ωστόσο, η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και η συγκεκριμένη κοινωφελής επιχείρηση  αναμένεται τελικά να ενταχθεί στο δήμο Θέρμης πιθανότατα ως αντιδημαρχία Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της.

Στη μέση μιας εκπαιδευτικής χρονιάς

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ, Γιώργος Αγγέλου το υπουργείο πήρε μία βιαστική απόφαση και δίνει ελάχιστο χρόνο προσαρμογής (μέχρι τέλος του έτους), ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι όλα τα τμήματα βρίσκονται στη μέση της εκπαιδευτικής χρονιάς.

«Αυτό που έχω αντιληφθεί από την εμπειρία μου είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε μία Δημοτική Επιχείρηση, που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα βήμα οπισθοχώρησης στη δημοκρατική λειτουργία του δήμου, καθώς στο συμβούλιο της συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών, των εργαζομένων, αλλά και απλοί πολίτες που ασχολούνται με τον Πολιτισμό. Προκαλείται μεγάλη αναστάτωση, αλλά δυστυχώς η απόφαση έχει παρθεί», εξηγεί ο κ. Αγγέλου μιλώντας στην Άποψη και προσθέτει: «Θα προσπαθήσουμε να παραμείνουν όλες οι δραστηριότητες της ΔΕΠΠΑΘ. Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά τα τμήματα, που λειτουργούν συνεχίζουν όλα κανονικά».

deppath1

Η ΔΕΠΠΑΘ σε αριθμούς

Η ΔΕΠΠΑΘ λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2011 και όπως τονίζεται σε σχετική εισηγητική έκθεση «αποτελεί μια υγιή και ευημερούσα οικονομικά επιχείρηση», ενώ τα τμήματα της παρέχουν πιστοποιήσεις και αναγνωρισμένα πτυχία. Όπως έγινε γνωστό από τα τμήματα της ΔΕΠΠΑΘ εκπαιδεύονται και αθλούνται περίπου 8.500 – 9.000 άτομα κάθε χρόνο, παιδιά και ενήλικες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήματα Πολιτισμού, όπως ωδείο, χορευτικά προγράμματα, θεατρικές ομάδες, εικαστικά, παιδικές χορωδίες, προγράμματα αγωνιστικού και μαζικού αθλητισμού, αλλά και δράσεις κοινωνικής πολιτικής και φυσικά βιβλιοθήκες.

deppath8

Μάλιστα, εποπτεύει και διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό από πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες και γήπεδα. Επιπλέον, πολλές ομάδες και άτομα που φοιτούν σε τμήματα της ΔΕΠΠΑΘ  έχουν αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε επίσημους και πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τρεις λόγοι που προτείνονται για τη διατήρηση της ΔΕΠΠΑΘ είναι:

1) Το κοινωνικό όφελος τόσο από τη λειτουργία των δράσεων της ΔΕΠΠΑΘ όσο και από τη δυνατότητα της ΔΕΠΠΑΘ να ασκεί εύρυθμα και αποτελεσματικά την εποπτεία, διαχείριση και παρακολούθηση της λειτουργίας πολλών αποκεντρωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα

2) Το εξειδικευμένο αντικείμενο με αξιοσημείωτη/μακρόχρονη απόδοση έργου και ευρύτερη αναγνώριση

3) Την υγιή οικονομική και διαχειριστική λειτουργία και επάρκεια της ΔΕΠΠΑΘ.

deppath6

Τι αναφέρει το υπουργείο

Στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνεται ότι το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η μεταφορά του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων τους στον κεντρικό πυρήνα των δήμων θα διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση πόρων, βελτίωση της κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών.

Προβλέπεται, ακόμη, ότι για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται, αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) είχε αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων:

  • Να διατηρηθούν σε κάθε δήμο μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή
  • Να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που συστήνονται στους δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται
  • Να ληφθεί πρόνοια αναδρομικής ισχύος δύο ετών για τους δήμους που κατήργησαν ήδη Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Δημοτικές Επιχειρήσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των Αντιδημάρχων και σε αυτούς.
deppath9

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ