Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Σύλλογος Πολιτισμού & Εθελοντισμού Κ. Σχολαρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στόχος η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου

Η δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου Πολιτισμού και Εθελοντισμού Κάτω Σχολαρίου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δραστήριο Σύλλογο, ο οποίος αριθμεί περίπου 500 μέλη και συμμετέχει ενεργά σε κάθε δραστηριότητα της περιοχής, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία του τόπου. 

«Υπάρχει ένα παλιό κτίριο, Τούρκικο και γίνονται ενέργειες για να μπορέσουμε να το πάρουμε και να στεγαστεί εκεί το Λαογραφικό Μουσείο. Έχουμε πάρα πολλά κειμήλια, παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Όλα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος γιατί αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σπίτια των οικογενειών της περιοχής και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποια να χαθούν ή να καταστραφούν π.χ. σε μια μετακόμιση», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέλιος Καζάκης.

sxolari.foto39

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος όπου θα μπορούσαν να «στεγαστούν» όλα αυτά τα κειμήλια, καθώς ο Σύλλογος δεν έχει δικό του χώρο και οι δραστηριότητες του  πραγματοποιούνται είτε στο κτίριο της κοινότητας είτε σε αίθουσες του Νηπιαγωγείου Κάτω Σχολαρίου. «Πολλά από αυτά τα αντικείμενα τα εκθέτουμε στη Γιορτή Σταφυλιού για να τα θαυμάσουν οι επισκέπτες και στη συνέχεια τα επιστρέφουμε στους ιδιοκτήτες τους», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ωστόσο, παρά την έλλειψη χώρου ο Σύλλογος Πολιτισμού και Εθελοντισμού συμμετέχει στη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ έχει δημιουργήσει χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών, θεατρική ομάδα ενηλίκων, αλλά και παιδική, καθώς και τμήματα μπαλέτου, ρυθμικής γυμναστικής και Tae Kwon Do. Όσον αφορά την εθελοντική τους δράση πραγματοποιούν αιμοδοσίες, αναδασώσεις, αλλά και καθαρισμούς σε περιοχές γύρω από την κοινότητα, όπως το φράγμα Κάτω Σχολαρίου. «Ο Σύλλογος μας συστάθηκε το 2013 και προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε ενεργοί. Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο», εξηγεί ο κ. Καζάκης.

sxolari.foto11

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ