Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Οι εθελοντές της… καρδιάς μας με την απίστευτη δράση!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύλλογος Δράσεων Κατοίκων Καρδίας

Μετράνε μερικούς μήνες ζωής, αλλά έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν μία ομάδα που φτάνει τους 100 εθελοντές. Ο λόγος για το Σύλλογο Δράσεων Κατοίκων Καρδίας, μία δραστήρια ομάδα εθελοντών, που έχουν βάλει ως στόχο να ομορφύνουν τον τόπο που ζούνε.

Διοργανώνουν καθαρισμούς και καλλωπισμούς σε διάφορα σημεία του δήμου, πρόσφατα δημιούργησαν μια στάση – βιβλιοθήκη και ήδη ξεκίνησαν την προσπάθεια ανάδειξης των υπεραιωνόβιων πουρναριών της Καρδίας σε Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης. Επιπλέον, έχουν προγραμματίσει μία σειρά από δράσεις για μικρούς και μεγάλους και συνεχώς εγγράφουν νέα μέλη.

Η στάση, οι σούπερ γιαγιάδες & οι… γρίφοι

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δράσεων Κατοίκων Καρδίας μία παλιά στάση αστικών επιδιορθώθηκε, βάφτηκε και τελικά μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη, για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με πολύ θετικό τρόπο. Πολλοί είναι πλέον αυτοί που δανείζονται βιβλία και επόμενος στόχος είναι να την εμπλουτίσουν με ακόμη περισσότερους τίτλους. 

Παράλληλα, δημιούργησαν το θεσμό των «σούπερ γιαγιάδων», μία ομάδα γυναικών, οι οποίες προσφέρουν τη βοήθεια τους όπου υπάρχει ανάγκη. Πρόσφατα ανανέωσαν με χρώματα μία τοιχογραφία με θέμα «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», που βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα της περιοχής. Η δουλειά που έκαναν ήταν εξαιρετική και πολύ γρήγορα οι «σούπερ γιαγιάδες» κέρδισαν το θαυμασμό των συγχωριανών τους.  

draseis.katoikon.kardias.foto9

«Οργανώνουμε και καθαρισμούς σε διάφορα σημεία της Καρδίας, πραγματοποιούμε δεντροφυτεύσεις, ενώ έχουμε χαράξει και τέσσερις πεζοπορικές διαδρομές για Τσαΐρι, λίμνη Καρδίας, τράπεζα – αρχαιολογικό χώρο Καρδίας και Κωνσταντίνου και Ελένης. Ήδη πραγματοποιήσαμε και την πρώτη μας πεζοπορία για φέτος», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Χαπίπης.

Μάλιστα, μία ακόμη δράση με ιδιαίτερη απήχηση είναι και τα… γεφυροπροβλήματα της Καρδίας. Τι είναι αυτά; Ένας συνταξιούχος μαθηματικός με μεγάλη εμπειρία δημιουργεί μαθηματικούς γρίφους, τους οποίους καλούνται να λύσουν οι νεαρότεροι κάτοικοι της Καρδίας. Οι γρίφοι αναρτώνται σε πίνακα που έχει τοποθετηθεί σε ένα ευδιάκριτο σημείο της γέφυρας και περιμένουν λύση. «Σε μία φάρμα ζουν 102 ζώα, άλογα και κότες. 248 πόδια όλα μαζί. Πόσα είναι τα άλογα και οι κότες;». Εσείς άραγε μπορείτε να βρείτε τη λύση;

draseis.katoikon.kardias.foto8

Οι υπεραιωνόβιες «πουρνάρες» της Καρδίας

Οι εθελοντές έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες και για τη χρονολόγηση των υπεραιωνόβιων πουρναριών, που υπάρχουν στην Καρδία και είναι γνωστά και ως «πουρνάρες». «Κάποια από αυτά εκτιμάται ότι είναι 400 – 500 ετών. Γι’  αυτό έχουμε απευθυνθεί στο ΑΠΘ, ώστε να γίνει η απαραίτητη χρονολόγηση και αν όντως πληρούν τις προϋποθέσεις να ανακηρυχτούν Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης», εξηγεί ο κ. Χαπίπης. Πιθανότατα η πιο γνωστή από τις «πουρνάρες» της Καρδίας είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία του χωριού, ένα υπέροχο δέντρο σήμα κατατεθέν της περιοχής, μία ακόμη υπάρχει στο γήπεδο, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται στην ανηφόρα της Καρδίας και στο δρόμο για Τρίλοφο.

draseis.katoikon.kardias.foto1 e1714385444146

Κάτοικοι εν δράσει

Ωστόσο, οι εθελοντές του Συλλόγου Δράσεων Κατοίκων Καρδίας δε σταματούν εδώ. Έχουν μεριμνήσει ακόμη και για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν προς την πόλη είτε λόγω των μη τακτικών δρομολογίων των λεωφορείων είτε επειδή δε διαθέτουν αυτοκίνητο. Γράφοντας μέρα, ώρα και προορισμό στο messenger του Συλλόγου μπορούν να εξυπηρετηθούν από ένα από τα 30 διαθέσιμα αυτοκίνητα, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση.  

Παράλληλα, οι ίδιοι συμμετέχουν, συνδράμουν ή στηρίζουν με κάθε τρόπο διάφορες ακόμη δράσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μαθήματα αστρονομίας για παιδιά του δημοτικού, μαθήματα χειροτεχνίας, αλλά και μαθήματα ρομποτικής, που γίνονται σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου της Καρδίας.

«Επίσης, έχουμε δημιουργήσει ομάδες στο χωριό που καταγράφουν τα προβλήματα και τα δηλώνουν στο δήμο μέσω του συστήματος novoville. Και όπως έχουμε διαπιστώσει η ανταπόκριση του δήμου είναι εξαιρετική», αναφέρει ο κ. Χαπίπης.

Η τελευταία πρωτοβουλία του συλλόγου είναι η προσπάθεια αναβίωσης μιας σούστας (κάρο), το οποίο μόλις θα είναι έτοιμο θα τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο σημείο της Καρδίας με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης.

draseis.katoikon.kardias.foto6 e1714385480476

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ