Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Συνεργασία βιβλιοθηκών για τα 200 χρόνια από την μάχη των Βασιλικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με μία διαδημοτική συνεργασία δέκα οκτώ βιβλιοθηκών της Μακεδονίας θα τιμήσει η δημοτική βιβλιοθήκη και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δήμου Θέρμης τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Αποτέλεσμα θα είναι ομαδική έκθεση με θέμα την ελληνική επανάσταση και συγκεκριμένα για τη βιβλιοθήκη της Θέρμης την ιστορική μάχη και το ολοκαύτωμα των Βασιλικών η οποία θα πλαισιώσει τις επετειακές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο δήμο Θέρμης.

Η δράση της ΔΕΠΠΑΘ δεν θα περιοριστεί στην ομαδική αυτή έκθεση, αλλά θα εμπλουτιστεί με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα εστιάσουν στα ιστορικά γεγονότα με αφορμή την επετειακή συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ιστορική μάχη και το ολοκαύτωμα των Βασιλικών στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης.

Στόχος της συγκεκριμένης διαδημοτικής δράσης είναι η προβολή των ιστορικών γεγονότων μέσα από μια ομαδική έκθεση, η οποία μετά από ενδελεχή έρευνα σε βιβλιογραφία, αρχεία, ιδιωτικές συλλογές θα περιλαμβάνει στοιχεία από επαναστατικά κινήματα και εξεγέρσεις, αλληλογραφία, διακηρύξεις, βίαιη φυγή και μετακίνηση πληθυσμών, εξισλαμισμό και υποδούλωση, αλλά και πορεία οικογενειών που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα, τα οποία μπορούν να προβάλουν και να φωτίσουν πτυχές της εξέγερσης περιοχών και πόλεων της Μακεδονίας. Η ομαδική αυτή έκθεση θα ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας συμπληρώνοντας τις παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης για την κάθε πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο συνεργασίας των Δημοτικών Βιβλιοθηκών.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει, ήδη, ξεκινήσει με την πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών τηλε-συναντήσεων τόσο μεταξύ των βιβλιοθηκών, όσο και ανάμεσα στη ΔΕΠΠΑΘ και τους τοπικούς φορείς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ