Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Στου παραθερισμού τον δρόμο, στάση στο Νέο Ρύσιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στους δρόμους του Νέου Ρυσίου, των γειτονιών, των ανθρώπων! Εκεί σε ένα καφέ συνάντησα τον Παναγιώτη Δημητριάδη και η κουβέντα ξεκίνησε από τις ρίζες και φθάσαμε στους καρπούς του μεγάλου πλέον αυτού οικισμού. Και όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός, τόσο πιο δυνατά πρέπει να ακούγεται ο χαιρετισμός “καλημέρα”.  Για να ηχεί παντού και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά!

Το Νέο Ρύσιο αποτελεί έναν οικισμό  που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, που κατέφυγαν στην περιοχή , έπειτα από τη Μικρασιατική καταστροφή και τη βίαιη ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε. Το γεγονός ότι εξελίχθηκε με τη σημερινή του μορφή, αρχικώς εδραιωμένο από πρόσφυγες, φυσικά δε σημαίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είχε παρελθόν. Μάλιστα η περιοχή φαίνεται να κατοικείται ήδη από την περίοδο μεταξύ 10ου- 6ου π.Χ. αιώνα, όπως αποδεικνύεται από την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που πρόσφατα ήρθε στο φως από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Μανόλη Μανωλεδάκη, σε συνέντευξη που είχε δώσει προσφάτως τα ευρήματα καταδεικνύουν οικισμό και όχι μια απλή στρατιωτική εγκατάσταση. Στην περιοχή φαίνεται να κατοικούσαν θρακικά φύλα τα οποία εκτοπίστηκαν από τους Μακεδόνες. Εν συνεχεία, η ιστορία του οικισμού με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται να επανέρχεται ως τσιφλίκι κάποιου τούρκου αξιωματούχου, με την περιοχή να λαμβάνει το όνομα Πουρνάρ Τσιφλίκ. Την έντονη παρουσία χριστιανών φαίνεται να επιβεβαιώνει η παρουσία του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κτίσμα που αναγράφει ως ημερομηνία ανέγερσης το έτος 1864.

εικόνα Viber 2023 07 08 18 19 49 916

Κατά την άφιξη των προσφύγων δημιουργήθηκαν τα πρώτα προσφυγικά σπίτια τα οποία έδωσαν στο Νέο Ρύσιο συγκεκριμένη ρυμοτομία. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων ήταν κυρίως γεωργοί από την περιοχή Αρετσού ή Ρύσιον που βρισκόταν στην παράλια θέση της Βιθυνίας, στον Αστακηνό Κόλπο, στην Κωνσταντινούπολη, εξού και η ονομασία του χωριού. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν καταγωγή από την Αρετσού είναι και ο Αδαμάντιος Κοραής του οποίου η μητέρα κατάγονταν από την Αρετσού. Τους αρετσιανούς, στον νέο τόπο κατοικίας τους τούς ακολούθησαν και πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, την ευρύτερη Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, ενδεχομένως όσοι από αυτούς ήταν επιλέξιμοι για την ανταλλαγή πληθυσμών.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρόσφυγες εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν έναν τόπο στον οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν, καθώς χρειάστηκε να γίνουν δρόμοι, αποστραγγίσεις ελών και πολλά σημαντικά έργα υποδομής. Περίπου από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα έως τώρα το Νέο Ρύσιο γνώρισε και γνωρίζει την ανάπτυξη, τόσο εξαιτίας των επιχειρήσεων και του αεροδρομίου που βρίσκονταν εντός των ορίων του, όσο και εξαιτίας της εγγύτητάς του με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια πληθυσμιακή έκρηξη όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα από τα περίπου 400 άτομα που εγκαταστάθηκαν το 1923, σήμερα, με βάση της απογραφή του 2021, ο πληθυσμός ανέρχεται στους 2.845 κατοίκους.

εικόνα Viber 2023 07 08 18 19 49 435

Πλέον το Νέο Ρύσιο είναι ένας σύγχρονος οικισμός με σημαντικές υποδομές που συνήθως συναντά κανείς εντός των  μεγάλων πόλεων. Οι ανάγκες ωστόσο αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο πληθυσμός ενός οικισμού. Το Νέο Ρύσιο είναι από τους οικισμούς του Δήμου Θέρμης που δημιουργήθηκαν  από νωρίς αποχετευτικό σύστημα στον κύριο οικισμό, πολιτιστικό κέντρο, ΚΑΠΗ, γήπεδο ποδοσφαίρου και κλειστό γυμναστήριο καλαθοσφαίρισης. Επιπλέον διαθέτει Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Ειδικό Λύκειο. Το επιχείρημα αυτό στηρίζει και η μικρή απόσταση του οικισμού από την πόλη της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο, τα εμπορικά και νυχτερινά κέντρα, γεγονός που καθιστά το Νέο Ρύσιο έναν άκρως ελκυστικό τόπο διαμονής. Τα καλοκαίρια μετατρέπεται σε θερινό δρόμο των λουομένων σε κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές.

Επιπλέον στο Νέο Ρύσιο δραστηριοποιούνται δύο μεγάλοι σύλλογοι του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο Λαογραφικός σύλλογος Ν. Ρυσίου ‘’Η Αρετσού’’, καθώς και η “Αναγέννηση Νέου Ρυσίου”. Η προσφορά τους κρίνεται σπουδαία για την τοπική κοινωνία, καθώς αφενός ο Λαογραφικός σύλλογος έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σημαντικότερες παραστάσεις δίπλα στην ομογένεια στην Αμερική και στη Συρία πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος. Αφετέρου η Αναγέννηση Ν. Ρυσίου έχει λάβει αρκετές διακρίσεις ιδίως στον γυναικείο αθλητισμό (καλαθοσφαίριση) όπου συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, ενώ στο παρελθόν έχει παίξει και στην Α1 κατηγορία, με σημαντικότερη στιγμή τον τελικό κυπέλλου γυναικών.

Το Νέο Ρύσιο είναι ένας τόπος όπου αξίζει κανείς να ζει. Τα προβλήματα και οι δράσεις   γίνονται κινητήρια δύναμη για δράση των πολιτών. Οι άνθρωποι άλλωστε είναι εκείνοι που κρατούν στα χέρια τους και διαμορφώνουν τη μοίρα του τόπου τους. Συμμετέχοντας σε κοινές δραστηριότητες, στηρίζοντας την τοπική αγορά, καλλιεργώντας το έδαφος πολιτιστικά, αθλητικά, και εθελοντικά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ