Η περίοδος της Σαρακοστής φέρνει πολλά άτομα κάθε χρόνο αντιμέτωπα με το αν κάνει καλό ή όχι, κατά πόσο λειτουργεί ως αποτοξίνωση, αν ενδεχομένως σαμποτάρει μια διαδικασία απώλειας βάρους.
Αρχικά η νηστεία της Σαρακοστής είναι παλαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο, δηλαδή ακριβώς 48 μέρες. Απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Το ψάρι επιτρέπεται μόνο δύο ημέρες, στις 25 Μαρτίου γιορτή του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων ενώ το ελαιόλαδο επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αποτελεί η νηστεία ως ευκαιρία αποτοξίνωσης;
Η απάντηση είναι αρνητική! Η νηστεία δεν είναι αποτοξίνωση!
Καταρχάς η αποτοξίνωση δεν είναι διατροφικό σχήμα αλλά μια οργανική διαδικασία που επιτελείται από 3 κυρίως βασικά όργανα: το ήπαρ, το έντερο και τους νεφρούς.
Προφανώς, οι μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου και trans λίπους που συχνά έρχεται μαζί με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, λιπαρών τυριών, έτοιμου φαγητού κ.ο.κ. δεν προάγει την υγεία μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα ζωικά προϊόντα δρουν επιβαρυντικά. Μία διατροφικά ισορροπημένη νηστεία μπορεί να επιφέρει, όντως, πολλά οφέλη υγείας. Άρα, φυσικά και θα μας κάνει πολύ καλό να περιορίσουμε σημαντικά κάποιες ζωικές τροφές.
Μπορεί η νηστεία να μπλοκάρει την απώλεια βάρους;
Πολλά άτομα που σκέφτονται να μειώσουν το βάρος τους ή είναι ήδη σε διαδικασία απώλειας βάρους αμφιταλαντεύονται για το εάν μπορούν να νηστέψουν, φοβούμενοι μήπως η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων (που συνοδεύει τη νηστεία) τους μπλοκάρει!
Αν οι συνολικές προσλαμβανόμενες θερμίδες παραμείνουν σταθερές, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ναι μεν οι υδατάνθρακες δεν έχουν τόσο υψηλή θερμογενετική επίδραση όπως η πρωτεΐνη και ίσως τα επίπεδα ινσουλίνης να είναι λίγο πιο υψηλά για περισσότερη ώρα την ημέρα, αλλά αυτό δεν αφορά υγιή άτομα τόσο πολύ, όσο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη τύπου 2. Δηλαδή, αν καταναλώνονται μερίδες φυσιολογικού (για τον καθένα) μεγέθους η διαδικασία μειώσεις βάρους δεν θα επηρεαστεί!
Τις ημέρες της νηστείας τίθεται ένα μικρό θέμα κορεσμού. Η επίτευξη κορεσμού αποτελεί πρόκληση λόγω της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων και της μειωμένης κατανάλωσης πρωτεΐνης. Γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική επιλογή υδατανθράκων, προτιμώντας εκείνους που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και πολλές ίνες ώστε να ενισχύεται το αίσθημα κορεσμού. Καλό είναι να δοθεί έμφαση στα δημητριακά ολικής, π.χ. καστανό ρύζι, ψωμί ή φρυγανιές 100% ολικής άλεσης, πλιγούρι, βρώμη έναντι λευκών και στα ολόκληρα φρούτα έναντι χυμών. Ο ταυτόχρονος συνδυασμός τους με κάποια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, μια καλή πηγή λίπους και λαχανικών επίσης θα βοηθήσει πολύ!
Ακόμα, σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η κάλυψη των ημερήσιων πρωτεϊνικών αναγκών. Η επαρκής πρωτεϊνική κάλυψη μέσω φυτικών πρωτεϊνών, πέραν του ότι θα συνεισφέρει στον κορεσμό, είναι και εντελώς απαραίτητη για να μη χαθεί μεγάλο μέρος μυϊκού ιστού όσο ακολουθούνται δίαιτα και νηστεία μαζί. Πρωταγωνιστές πρωτεΐνης στη νηστεία είναι τα θαλασσινά, τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας, ενώ ακολουθούν οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, η κινόα και άλλα.
Κλείνοντας, λοιπόν, η νηστεία μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες διαιτητικό πλάνο, αν σχεδιαστεί σωστά και να συμβάλει θετικά στην καλή υγεία και στο διατροφικό προφίλ του ανθρώπινου οργανισμού.