Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Πως διαβάζω μια ετικέτα τροφίμων;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Η διατροφική ετικέτα είναι ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ του τροφίμου με τον καταναλωτή. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους καταναλωτές καθώς αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν όπως τα συστατικά του, το χρόνο ζωής του, τη θρεπτική του αξία αλλά και την παρουσία αλλεργιογόνων. Παρόλα αυτά μόνο το 17% των καταναλωτών ελέγχουν τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων.

Τι πρέπει να κοιτάξω σε μια διατροφική ετικέτα ως υποψιασμένος καταναλωτής;
Αρχικά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξω είναι τα συστατικά του τροφίμου. Τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας δηλαδή το συστατικό που αναφέρεται πρώτο είναι εκείνο που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα ενώ αυτό που είναι τελευταίο σε μικρότερη. Για παράδειγμα αν σε ένα τρόφιμο ολικής άλεσης το αλεύρι είναι πολύ χαμηλά στα συστατικά τότε το τρόφιμο παρόλο που περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης δεν είναι πλούσιο σε αυτό.

Έπειτα καλό είναι να ρίξω μια ματιά στο αν υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα. Να σου υπενθυμίσω ότι αν τα σάκχαρα είναι φυσικά δηλαδή από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα δεν θεωρούνται επιβλαβή και δεν υπάρχει ανώτερο όριο. Αν όμως προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα όπως ζάχαρη, μέλι, σιρόπι γλυκόζης κτλ εκεί θα πρέπει να ελέγξω την ποσότητα καθώς το όριο είναι 5-10% των θερμίδων μας αλλά και την σειρά που είναι γραμμένα.
Ένα ακόμα συστατικό που θα πρέπει να δώσω προσοχή είναι η παρουσία φοινικέλαιου. Το συγκεκριμένο έλαιο θα πρέπει να αποφεύγετε καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνει την LDL χοληστερόλη.
Αφού τελειώσω με τα συστατικά, ρίχνω μια μάτια στον διατροφικό πίνακα του τροφίμου. Από τον πίνακα αυτόν έχουμε πληροφορίες για την περιεκτικότητα του τροφίμου ανά 100 γραμμάρια σε ενέργεια, υδατάνθρακές, πρωτεΐνες, λιπαρά και αλάτι. Συχνά αναφέρεται και η ποσότητα ανά μερίδα π.χ 40γρ δημητριακών. Προσοχή! Είναι η προτεινόμενη μερίδα αυτή που θα καταναλώσεις; Αν όχι με μια απλή μέθοδο των τριών θα βρεις τις ποσότητες σε υδατάνθρακες κτλ. Καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλά σε σάκχαρα, κορεσμένο λίπος και αλάτι και υψηλά σε φυτικές ίνες!

Έχοντας υπόψιν σου αυτές τις βασικές πληροφορίες και διαβάζοντας όλη τη διατροφική ετικέτα (όχι μόνο τα μεγάλα γράμματα) μπορείς να επιλέξεις συσκευασμένα τρόφιμα καλής ποιότητας από αγνά υλικά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ