Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Προτάσεις – Παραινέσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Του Ιωάννη Σχοινά,

Άγιος Αντώνιος, 6944960340

Δεν θα ξεκινούσα να γράψω το παρακάτω κείμενο, αν δεν γνώριζα πως ο Δήμαρχος της Θέρμης είναι ένας αξιόλογος ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, με συγκροτημένη προσωπικότητα, αποδεδειγμένη από τη μέχρι σήμερα πολιτική του πορεία, πλαισιωμένος από εκλεκτούς συνεργάτες, που είναι μια σπάνια συγκυρία.

Ο Δήμος της Θέρμης, καθώς βρίσκεται δίπλα σε μια μεγάλη πόλη, θα πρέπει, εφόσον έχει τις προϋποθέσεις, να είναι και ο τροφοδότης των κατοίκων αυτής της πόλης, που είναι και το καθήκον κάθε περιαστικής περιοχής.

Είναι προφανές πως η γειτνιάζουσα με εμάς πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία με αυξανόμενο πληθυσμό και αυξανόμενη ζήτηση στέγασης των νέων κατοίκων της, και πιεστική τάση μετατροπής των καλλιεργήσιμων γαιών σε οικόπεδα, λόγω επέκτασης των πολεοδομικών σχεδίων, ιδιαίτερα των περιαστικών Δήμων.

Λοιπόν, πριν γίνουν τα χωράφια οικόπεδα, έχοντας υπόψη και τη διαπίστωση του Adam Smith πως ενώ οι τροφές πολλαπλασιάζονται με αριθμητική πρόοδο, οι πληθυσμοί πολλαπλασιάζονται κατά γεωμετρική πρόοδο, καλόν είναι νομίζω, να μετατραπούν οι γεωργικές καλλιέργειες του Δήμου από εκτατικής μορφής σε εντατικής και ελεγχόμενης καλλιέργειας, προκειμένου να προλάβουμε τη μελλοντική αυξημένη ζήτηση τροφής.

Άλλωστε οι μέρες που διανύουμε είναι πονηρές και ο εφοδιασμός της Θεσσαλονίκης με οπωροκηπευτικά από Κρήτη, Σκόπια και Τουρκία δεν εξασφαλίζει καλή μελλοντική πορεία.

Για την πρόβλεψη της αύξησης των ανωτέρω, καλόν έως απαραίτητο είναι να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας θερμοκηπίων, που θα λειτουργούν με γεωθερμική ενέργεια, για τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, και με συνεταιριστική μορφή, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κάθετη δομή παραγωγής και διάθεσης για την αύξηση του κέρδους, με χρηματοδότηση της ΕΕ και με την εποπτεία του Δήμου.

Το ανθρώπινο δυναμικό ενός τέτοιου συνεταιρισμού μπορεί να ζητηθεί σε πρώτη φάση από το ντόπιο πληθυσμό, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα είναι εταίροι με δικαίωμα στα κέρδη, και εργαζόμενοι συγχρόνως, ενώ σε δεύτερη φάση μπορεί να υποστηρίζεται με εισαγόμενους εργάτες, με αντιμισθία και ασφάλιση.

Η Διοίκηση θα εκλέγεται και θα ασκείται από τους εταίρους των ντόπιων παραγωγών με την εποπτεία του Δήμου, και ο Έλεγχος από μικτή Επιτροπή Διοίκησης και Δήμου.

Από το Καταστατικό θα προβλέπονται εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες της νομιμότητας, γιατί “ο φόβος φυλάει τα έρημα”.

Θα προβλέπεται η συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΠαΜα, έτσι ώστε να συμπλέουν γνώση και εμπειρία.

Οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, προληπτικοί και κατασταλτικοί, δεν θα πρέπει να δυσκολεύουν την ευελιξία του συνεταιρισμού, αλλά θα πρέπει να είναι τακτικοί και αυστηροί.

Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για αυξομείωση του αριθμού των εργατών και μόνο ανάλογα με τις εποχές και τις ανάγκες του Συνεταιρισμού.

Εργάτες είναι όσοι δεν είναι εταίροι του Συνεταιρισμού.

Τα μερίδια των εταίρων θα προσδιορίζονται από την έκταση γης, με την οποία συμμετέχουν στο Συνεταιρισμό.

Φυσικά θα υπάρξουν κι άλλες λεπτομέρειες, που δεν είναι του παρόντος, για να συμπληρώσουν την κυρία πρόταση, που το πρώτο της μέλημα είναι να γίνει δεκτή κοινής αποδοχής από τους εταίρους, τους ντόπιους δηλαδή καλλιεργητές.

Φυσικά το οφέλη θα είναι πολλαπλάσια και για το Δήμο και για τους καλλιεργητές δημότες, και θα φανούν στην πορεία, εάν ευοδωθεί αυτό το σχέδιο.

Η ΕΕ δεν θα έχει αντίρρηση χρηματοδότησης, εάν και εφόσον είναι ολοκληρωμένη και καλά ντοκουμενταρισμένη η πρόταση, πράγμα που απαιτεί γνώση και εμπειρία τέτοιων προτάσεων.

Το εγχείρημα βέβαια θα αποδειχθεί δύσκολο. Λυπάμαι αυτόν που θα το αναλάβει. Θα κάνει καλό σε πολύ κόσμο, εκτός από αυτόν που θα το υπηρετήσει, καθώς η συνεννόηση μεταξύ των καλλιεργητών και του Δήμου θα έχει τις δυσκολίες της, λόγω της νοοτροπίας και των επιφυλάξεων, που διακρίνει τους συμπολίτες μας, όχι χωρίς λόγο βέβαια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ