Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Προσπάθειες έξωσης από σπίτια πρώτης κατοικίας στα Βασιλικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Πήραμε δάνειο 177.000€ το 2006. Πληρώναμε κανονικά για 10 χρόνια, έχοντας δώσει 60.000€ και το αρχικό κεφάλαιο είχε μειωθεί στις 153.000€. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση, το ποσό της οφειλής αυξήθηκε στις 208.000€», μας περιγράφει η ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Στις 9 Ιανουαρίου 2023 είχαμε δικαστήριο για ακύρωση του πλειστηριασμού, για να μπορέσουμε να έρθουμε σε διακανονισμό. Το σπίτι αγοράστηκε από την τράπεζα από ένα fund και μετά πλειστηριάστηκε, με τιμή εκκίνησης 118.000€ όπως και πουλήθηκε.
«Φθάσαμε κάποια στιγμή να σκεφτόμαστε το δάνειο ή το ρεύμα; Το δάνειο ή το σούπερ μάρκετ; Και επιλέξαμε να έχουμε έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής, όχι ότι βγαίναμε βόλτες και χαλούσαμε λεφτά.» συνέχισε.

Σωματεία αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων και συνταξιούχων, ο σύλλογος αγροτοκτηνοτρόφων ανατολικής Θεσσαλονίκης και η ομάδα γυναικών Θέρμης δηλώνουν ότι θα αποτρέψουν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας. Δε θα αφήσουν το σπίτι και κανένα σπίτι να πέσει στα χέρια τραπεζίτη.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό» δήλωναν κάτοικοι του χωριού εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. «Άλλωστε στην ίδια αδιέξοδη κατάσταση βρίσκονται πολλοί, σήμερα αυτοί αύριο εμείς» όπως σημείωναν.

Φορέας Ακινήτων, πως θα λειτουργήσει
Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων από τα μέσα του 2023 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Η λογική του Φορέα, όπως περιγράφεται στο άρθρο 218 του νόμου, είναι να αποτρέψει τις εξώσεις των κόκκινων οφειλετών από την πρώτη κατοικία τους. Για τον λόγο αυτόν, ο Φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία από τον δανειολήπτη και κατόπιν, θα εκμισθώνει το ακίνητο στον πρώην ιδιοκτήτη για 12 έτη και, εφόσον εκείνος έχει ανακάμψει και μπορεί να το επαναγοράσει θα είναι υποχρεωμένος να το πουλήσει εφόσον έχει καταβάλλει όλα τα μισθώματα με συνέπεια. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση αθέτησης τριών πληρωμών μισθωμάτων, η σύμβαση εκμίσθωσης θα ακυρώνεται.


Η πολύ μικρή ανταπόκριση που έχει σημειωθεί εως σήμερα, με μόλις 118 αιτήσεις, είναι ενδεικτική των αστοχιών του νέου πλαισίου, και συγκεκριμένα στην απαίτηση να συναινέσει προκαταβολικά ο οφειλέτης για την εκχώρηση του ακινήτου του στον Φορέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ