Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Προβιοτικά: Η ασπίδα του εντέρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Όλοι έχουμε ακούσει για την σημασία των προβιοτικών (προ-βίου: «υπέρ της ζωής») και για τα οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή».
Στο έντερο μας “κατοικούν” περισσότερα από 400 είδη βακτηρίων και ο αριθμούς τους φτάνει τα 100 τρισεκατομμύρια, η γνωστή μας εντερική χλωρίδα. Η εντερική χλωρίδα έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών, εξασφαλίζει προστασία έναντι των λοιμώξεων και της μόλυνσης του πεπτικού συστήματος από παθογόνους οργανισμούς που εισέρχονται στο έντερο μέσω των τροφών.

Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται σημαντικά από:

  • τον σύγχρονο τρόπο ζωής με το έντονο στρες και το άγχος της καθημερινότητας
  • από την κακή διατροφή και ειδικότερα όταν αυτή βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ, και πολύ λίγες φυτικές ίνες
  • τη λήψη φαρμάκων
  • τα ταξίδια σε μακρινούς τόπους
  • και τα ακανόνιστα γεύματα

Για να υπάρξει φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, χρειάζεται ο πληθυσμός από το κάθε είδος βακτηρίου να είναι συγκεκριμένος.
Τα προϊόντα με προβιοτικά που είναι ζυμωμένα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε καλλιέργεια ζωντανών οργανισμών (π.χ. κεφίρ, ξινόγαλο) και συμπληρώματα διατροφής (προϊόντα ειδικής διατροφής), περιέχουν κυρίως δύο βακτηριακά γένη, τους λακτοβακίλλους και τα μπιφιδοβακτήρια. Ο ρόλος των προβιοτικών είναι η προστασία και η αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.

Τα προβιοτικά μπορούν να καταναλωθούν και από υγιείς οργανισμούς αλλά και από οργανισμούς που παρουσιάζουν κάποια διαταραχή ή ασθένεια. Η συστηματική κατανάλωση τους βοηθά:

  • στην πρόσληψη και αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας
  • στο σύνδρομο ευερέθιστου έντερου
  • στην αύξηση της απορρόφησης των μετάλλων
  • στην πρόσληψη και αντιμετώπιση αλλεργικών διαταραχών
  • στην μείωση της χοληστερίνης
  • στην πρόληψη της παχυσαρκίας

Παρακάτω βρίσκονται οι καλύτερες πήγες φυσικών προβιοτικών:

  • Γιαούρτι (όπου στην ετικέτα αναφέρεται η φράση «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης»)
  • Αριάνι ή ξινόγαλο
  • Κεφίρ
  • Ελιές
  • Πίκλες- ξινά τουρσιά
  • Ξινολάχανο
  • Ψωμί με προζύμη
  • Μαλακά, ωριμασμένα τυριά
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Αρακάς

Τα προβιοτικά με την μορφή τροφίμων μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από όλους. Δεν χρειάζεται υπερκατανάλωση των προβιοτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, αλλά χρήση τους με σύνεση, χωρίς να υποκατασταθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ