Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Που θα γίνουν έργα την επόμενη τριετία για ύδρευση και αποχέτευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Που εντοπίζονται προβλήματα σε οικισμούς
Η παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή των Βασιλικών. Απανωτές βλάβες, «μπαλώματα» σε πολλά σημεία των αγωγών, πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση, αλλά και δρόμοι που μετατρέπονται σε λίμνες εξαιτίας διαρροών αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, καθώς το δίκτυο μετράει ήδη αρκετές δεκαετίες ζωής.

Προβλήματα στην υδροδότηση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται και σε άλλους οικισμούς, ενώ και η έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης σε αρκετές περιοχές δυσκολεύει την καθημερινότητα των δημοτών, τόσο σε παλαιότερους οικισμούς όσο και σε περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, «ανάσα» για τους κατοίκους αναμένεται να αποτελέσει η υλοποίηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης σε πολλές περιοχής του δήμου Θέρμης, τα οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ενώ ορισμένα μικρά έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Έλλειψη υποδομών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης υποδομών αποτελούν τα Βασιλικά όπου το δίκτυο ύδρευσης είναι ιδιαίτερα παλιό, καθώς οι πιο πρόσφατες εργασίες τοποθέτησης πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1985 – 1988, ενώ μεγάλο μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός πως δεν υπάρχει επίσημη χαρτογράφηση του δικτύου. «Πράγματι το δίκτυο είναι πολύ παλιό, ενώ έχουμε διαπιστώσει και αρκετές κακοτεχνίες. Συγκεκριμένα, όταν πριν χρόνια γίνονταν εργασίες για να τοποθετηθεί το δίκτυο εντός οικισμού έπρεπε μετά την τοποθέτηση των αγωγών να ρίξουν σύντριμμα, αλλά δυστυχώς έκλειναν τις τρύπες όπως όπως ρίχνοντας μέσα ακόμη και μεγάλες πέτρες, οι οποίες όμως συμβάλλουν στο να δημιουργούνται περισσότερες βλάβες γιατί χτυπάνε στους σωλήνες», εξηγεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Βασιλικών, Αστέριος Καρακώτας. Όπως ο ίδιος αναφέρει πρόσφατα δημοπρατήθηκε έργο για αλλαγή τμήματος του δικτύου ύδρευσης, το οποίο αφορά στο παλαιότερο και πιο προβληματικό κομμάτι του δικτύου των Βασιλικών. «Υπολογίζουμε πως όταν γίνει αυτό το έργο θα μειωθούν οι βλάβες κατά 50 με 60%», τονίζει ο κ. Καρακώτας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σουρωτής, Θωμάς Ασλάνης εξηγεί πως ένα από τα σημαντικότερα έργα που περιμένει η περιοχή του είναι η σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό. Όπως επισημαίνει έχουν ήδη τοποθετηθεί οι γραμμές αποχέτευσης στο μεγαλύτερο τμήμα της Σουρωτής και μόλις ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός τότε θα γίνει και η τελική σύνδεση. Όσον αφορά την περιοχή του Τριλόφου, η πρόεδρος του Αικατερίνη Λιόλιου επισημαίνει πως η δημιουργία μιας νέας δεξαμενής για υδροδότηση στην περιοχή έλυσε το πρόβλημα, που δημιουργούνταν τους καλοκαιρινούς μήνες σε ορισμένα σημεία, λόγω υψομέτρου. «Σχετικά με την αποχέτευση ήδη τα 2/3 του Τριλόφου έχουν συνδεθεί με το αντλιοστάσιο και τώρα πρόσφατα συνδέθηκε και το υπόλοιπο τμήμα. Επίσης, έγινε ήδη πρόβλεψη και για κάποια μεμονωμένα σημεία, για τα οποία απαιτούνταν επικαιροποίηση της μελέτης», ανέφερε η κ. Λιόλιου.

Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης

Τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, που αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία είναι τα εξής:

 1. Μελέτη “Αποχέτευση όμβριων υδάτων της περιοχής επέκτασης Θέρμης, οικισμού Θέρμης” προϋπολογισμού 763.843,50€. Το έργο είναι προς δημοπράτηση με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Α. Τρίτσης.
 2. Υλοποιείται και ολοκληρώνεται την παρούσα χρονική περίοδο, η α’ φάση του έργου “Αποχέτευση ακαθάρτων τμήματος επέκτασης Θέρμης”, προϋπολογισμού 3.550.000,00€ και άμεσα δημοπρατείται η β΄φάση του έργου.
 3. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια, ολοκληρωμένη εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος αυτοματισμού, τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των γεωτρήσεων, δεξαμενών και αντλιοστασίων του Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Θέρμης. Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση διαρροών, συλλογή, καθαρισμός και διανομή ύδατος –μέσω ποσοτικής / ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων.
 4. Δημοπρατείται το έργο “Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Κάτω Σχολαρίου δήμου Θέρμης”, προϋπολογισμού 5.380.000,00€.
 5. Δημοπρατείται το έργο: “Ανόρυξη Ερευνητικής Γεώτρησης Τριαδίου”, προϋπολογισμού 59.963,61€.
 6. Εκτελείται το έργο: “Ύδρευση περιοχής επέκτασης οικισμού Θέρμης, Δήμου Θέρμης” (εσωτερικό), προϋπολογισμού 4.855.717,08€.
 7. Εκτελείται το έργο: “Ύδρευση περιοχής επέκτασης οικισμού Θέρμης, δήμου Θέρμης” (εξωτερικό δίκτυο) προϋπολογισμού 8.500.046,27€.
 8. Εκτελείται το έργο: “Μελέτη – κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θέρμης”, προϋπολογισμού 9.073.170,72 €.
 9. Υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στον Πυλώνα Ανάκαμψης, το έργο: “Ύδρευση δήμου Θέρμης: α) Κατασκευή δικτύων ύδρευσης δήμου Θέρμης και β) Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης, κατασκευή καταθλιπτικών αγωγών και αγωγών σύνδεσης με τους αγωγούς Σουρωτής και Αγίας Παρασκευής”, συνολικού προϋπολογισμού 2.373.700 €. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
  • Αντικατάσταση τμήματος αγωγού ύδρευσης στην Δ.Κ. Βασιλικών
  • Κατασκευή νέου αγωγού από τη δεξαμενή «Χασαπλί» έως το Κάτω Σχολάρι
  • Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης από Δεξαμενή Στέρνα Καρδίας έως εργοτάξιο ΔΕΥΑΘ Καρδίας
  • Αντικατάσταση υφιστάμενων αγωγών ύδρευσης εντός οικισμού Βασιλικών. Συνολικά, το συγκεκριμένο έργο αφορά στην κατασκευή αγωγών δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους 9,420χλμ.
  • Ανόρυξη νέας γεώτρησης, κατασκευή οικίσκου για την τοποθέτησης του Η/Μ εξοπλισμού της γεώτρησης, την προμήθεια και τοποθέτησης του Η/Μ εξοπλισμού, καθώς και την κατασκευή καταθλιπτικών αγωγών από τη γεώτρηση μέχρι την υφιστάμενη δεξαμενή «Μοναστηριού» και κατασκευή αγωγών ύδρευσης με 2 διακλαδώσεις, που θα τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τις περιοχές ανατολικά της Αγ. Παρασκευής και της Σουρωτής. Συνολικό μήκος αγωγών 7,4χλμ.
 10. Υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στον Πυλώνα Ανάκαμψης, το έργο: “Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και ΕΕΛ οικισμού Λιβαδίου Δ.Ε. Βασιλικών, Δήμου Θέρμης”, συνολικού προϋπολογισμού 1.260.000,00€.
 11. Υποβλήθηκε για χρηματοδότηση το έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος για τη ψηφιακή διαχείριση των εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. ΘΕΡΜΗΣ”, προϋπολογισμού 5.532.000,00€. Αφορά: Ένα Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου (ΚΣΕ) από το οποίο θα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου μεταφοράς/διανομής νερού. Στόχος είναι η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης, οι οποίες θα ενημερώνουν το σύστημα για άμεση παρουσίαση των υδατικών αποθεμάτων.
 12. Ολοκληρώθηκε το έργο “Ανόρυξη δυο υδρευτικών γεωτρήσεων στο Δ.Δ. Θέρμης του Δ. Θέρμης”, προϋπολογισμού 105.000,00€.
 13. Ολοκληρώθηκε το έργο “Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων στο πλαίσιο του έργου μετατόπισης δικτύων κατά μήκος της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου”, προϋπολογισμού 59.979,40€.
 14. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση νέας μεταλλικής δεξαμενής 600 κ.μ. στον Τρίλοφο.
 15. Ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου “Μελέτη συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης οικισμών Τριλόφου, Καρδίας, Πλαγιαρίου ΔΕ Μίκρας, δήμου Θέρμης”.
 16. Ολοκληρώθηκε το έργο “Κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών των οικισμών Τριλόφου και Καρδίας”.
 17. Ολοκληρώθηκε η μελέτη αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της κοινότητας Ταγαράδων.
 18. Ολοκληρώθηκε η μελέτη δικτύου ύδρευσης κοινότητας Αγ. Παρασκευής.
 19. Συντάσσεται επικαιροποίηση μελέτης κατασκευής δικτύων αποχέτευσης & ΕΕΛ Αγ. Αντωνίου – Μονοπηγάδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ