Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Παρέμβαση Πολιτών» Άννα Τσιφτελίδου, υποψήφια Δήμαρχος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Θα παλεύουμε να εξασφαλίζουμε το καλύτερο για τους δημότες»

Η Άννα Τσιφτελίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι ποντιακής καταγωγής. Οι γονείς της ήρθαν στην πόλη τη δεκαετία του ’60 από την Αναγέννηση του νομού Σερρών. Είναι παντρεμένη με το Θερμιώτη Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Αναστάσιο Τσακίρη, ανεψιό της οικογένειας των ευεργετών της Θέρμης Αναστάσιου και Βασιλικής Παραμάνα και μετά το γάμο της κατοικεί στη Θέρμη τα τελευταία 25 χρόνιαχ, ενώ έχουν δύο κόρες.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο, μάχιμη δικηγόρος από το 1998,  διορισμένη στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων.

Το 2019 υποψήφια Δήμαρχος του Δήμου Θέρμης με τη δημοτική παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης», έπειτα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτική σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης. Μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θέρμης. 

Εκλεγμένη Αντιπρόσωπος στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, από το 2019.     Υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Θέρμης το 2014 με την παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης».

Δημότης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Δασικής Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Ακινήτου Περιουσίας του Δήμου Θέρμης την περίοδο 2014 – 2019. Υπερασπίστηκε την υγεία και την ποιότητα ζωής των δημοτών εκπροσωπώντας το Δήμο Θέρμης στον δικαστικό αγώνα για την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που εγκαταστάθηκε εντός της Θέρμης.

Υπερασπίστηκε φοιτήτριες του ΑΠΘ κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχονταν στο Πανεπιστήμιο, την περίοδο που εμφανίστηκε δυναμικά στη χώρα μας το κίνημα «metoo». Μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων Γονέων του Δήμου Θέρμης. Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου των «Σερραίων Κατοίκων Δήμου Θέρμης» και μέλος του ΔΣ μέχρι το 2017.

Ερ. : Γιατί να σας εμπιστευθεί ο κόσμος; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν να διαφέρετε;

Η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά έτη έχει απαξιωθεί. Οι δήμαρχοι που εκλέγονται εδώ και πολλές τετραετίες, παρά την εμπειρία τους, τόσα χρόνια δεν πέτυχαν ούτε την ανεξαρτησία της, ούτε την αύξηση της χρηματοδότησης, ούτε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Περίτρανη απόδειξη είναι το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές ένα νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω-κάτω στη λειτουργία και στο υπαλληλικό προσωπικό των δήμων, χωρίς προηγουμένη διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση.

Η «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ», είναι μία αυτοδιοικητική παράταξη που ιδρύθηκε το 2014 με αξίες την άμεση δημοκρατία, την ισότητα των πολιτών, την ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών κοινοτήτων,  την αποκέντρωση, τη συλλογικότητα, την ανανέωση των στελεχών στις θέσεις εξουσίας, τη διαφάνεια, τη στήριξη του παραγωγικού ιστού, την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, την εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη στήριξη των νέων, την καταδίκη της έμφυλης βίας, την κάλυψη και προστασία της αναπηρίας. Με τη σταθερή και συνεπή δράση μας όλα αυτά τα έτη επηρεάζουμε την ιστορία του τόπου μας.

Είμαστε παρόντες μέσα στην κοινωνία. Έχουμε άποψη και γνώση για το τι συμβαίνει και γιατί ΔΕΝ συμβαίνει. Ως μείζονα αντιπολίτευση αναδείξαμε προβλήματα, προτείναμε και διεκδικήσαμε λύσεις, ταρακουνήσαμε τη διοίκηση και πολλές φορές επηρεάσαμε τις αποφάσεις της. Γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες του τόπου, έχουμε όρεξη, διάθεση και πρόγραμμα με άμεσα εφαρμόσιμες προτεραιότητες που διαπνέεται από τις παραπάνω αρχές και τους άξιους ανθρώπους με γνώση να το υλοποιήσουν.

Ερ. : Ποια είναι τα βαρύνουσας σημασίας έργα του προγράμματός σας και πώς αυτά μοιράζονται ανάμεσα στην έδρα του Δήμου και τις υπόλοιπες Κοινότητες;

Άμεσα ξεκινάμε τη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου που θα επεξεργαστεί τα στοιχεία και τις ανάγκες  του δήμου οργανώνοντάς τον σαν σύνολο και δίνοντάς του ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη ημέρα, οργανώνουμε τη λειτουργία του δήμου βάζοντας τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, αποκεντρώνουμε αρμοδιότητες και υπηρεσίες, αυξάνουμε την παγία προς τους Προέδρους των Κοινοτήτων ώστε να εξυπηρετούν την καθημερινότητα, στις αντιδημαρχίες δίνουμε 50% ποσόστωση σε γυναίκες, δημιουργούμε αντιδημαρχία ψηφιακής διακυβέρνησης και αντιδημαρχία Προγραμματισμού και Τοπικής Ανάπτυξης, λειτουργούμε γραφείο Δημάρχου στον Τρίλοφο και τα Βασιλικά, εκσυγχρονίζουμε ψηφιακά τις υπηρεσίες του Δήμου, ενισχύοντας τις διαφανείς διαδικασίες.

Προχωράμε άμεσα στα έργα υποδομών που απουσιάζουν από τις δημοτικές κοινότητες. Αντικαθιστούμε όλα τα προβληματικά παλιά δίκτυα ύδρευσης. Κατασκευάζουμε και ολοκληρώνουμε τα δίκτυα αποχέτευσης και επεκτείνουμε εκεί που είναι ημιτελή (Τρίλοφος, Πλαγιάρι, Καρδία), ολοκληρώνουμε τους βιολογικούς ( Λιβάδι, Σχολάρι, Περιστερά, Θέρμη) για να συνδεθούν τα αποχετευτικά δίκτυα. Δημιουργούμε σε όλες τις κοινότητες και συντηρούμε μικρά πάρκα ψυχαγωγίας-παρέας-άθλησης και παιδικές χαρές. Κάνουμε κόμβους και πεζοδρόμια στους βασικούς άξονες των οικισμών, ενισχύουμε τον οδοφωτισμό, αξιοποιούμε το κτιριακό απόθεμα για πολιτιστικά κέντρα (Καρδία, Σχολάρι, Πλαγιάρι, Τρίλοφος, Αγ. Παρασκευή) και συντηρούμε τα υφιστάμενα.

Συνολικά οχυρώνουμε τα σχολεία μας έναντι σεισμών, τα θωρακίζουμε με μέτρα πυροπροστασίας και τα αναβαθμίζουμε ενεργειακά, μελετούμε και κατασκευάζουμε νέα σχολεία στην περιοχή της επέκτασης Θέρμης. Με την ολοκλήρωση αυτών των βασικών έργων εξασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής σε όλους τους οικισμούς. Παράλληλα τρέχουμε και διεκδικούμε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, το μεγάλο έργο της διευθέτησης των ρεμάτων στη  λεκάνη του Ανθεμούντα, κατασκευάζουμε την αντιπλημμυρική τάφρο στα Βασιλικά, παίρνουμε την αρμοδιότητα από την περιφέρεια και κάνουμε το αυτονόητο (και νούμερο ένα ζητούμενο) τον καθαρισμό των ρεμάτων, ενισχύουμε την αντιδημαρχία πολιτικής προστασίας με μόνιμους υπαλλήλους ( έχει μόνο έναν αυτή τη στιγμή).

Στην κοινωνική πολιτική διατηρούμε τις παροχές στα άτομα της τρίτης ηλικίας, παρέχουμε νέες κοινωνικές υπηρεσίες όπως αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, επικαιροποιούμε τα κριτήρια – κατηγορίες εκπτώσεων σε ανταποδοτικά τέλη και λογαριασμούς ύδρευσης , συστήνουμε δομή για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ενισχύουμε- διευκολύνουμε την εύρεση εργασίας με ανοικτές ημέρες και άμεση επαφή αναζήτηση εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, εμπλουτίζουμε με σύγχρονα μαθήματα τη δια βίου μάθηση.

Ερ. : Που πιστεύετε ότι «πονάει» ο σημερινός δημότης της Θέρμης; Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών;

Οι κάτοικοι όλων των δημοτικών κοινοτήτων αισθάνονται παραμελημένοι και κουρασμένοι. Ο δήμος Θέρμης πονάει σε όλα τα προαναφερόμενα έργα υποδομών που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα.

Βασικό σφάλμα της διοίκησης είναι ότι δεν προετοιμάζει έγκαιρα, τρέχει πίσω από τις ανάγκες, κάνει έργα αφού προκύψουν τα προβλήματα, ολοκληρώνει προγράμματα που στη συνέχεια κανείς δεν παρακολουθεί, κάνει έργα αποσπασματικά και όχι ενταγμένα σε ένα οργανωμένο σχέδιο, δεν βάζει προτεραιότητες.

Πολλές φορές η αιτιολογία είναι ότι πρέπει να παίρνει ό,τι υπάρχει σε πρόγραμμα, λόγω έλλειψης ιδίων χρημάτων. Έτσι όμως οι ανάγκες δεκαετιών μένουν πίσω, ενώ ο δήμος μας κάθε άλλο παρά φτωχός είναι, αφού έχει μια πολύ μεγάλη αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία και 15.000.000 ευρώ το έτος χρήματα προς διαχείριση. Ας έχουμε δε υπόψη μας ότι ο ίδιος δήμαρχος επί 25 έτη θα έπρεπε να τα έχει κάνει.

Ερ.: Πιστεύετε στην Ομοπραξία; Την επομένη των εκλογών θα θελήσετε να συνεργαστείτε με τους «αντιπάλους» σας; Βοηθάει η κοινή πράξη να λυθούν τα σημαντικά προβλήματα του δήμου Θέρμης;

Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες απαιτεί πολιτική και όχι θεολογική αντιμετώπιση. Ο όρος Ομοπραξία δε χωράει εδώ. Δεν μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο τριών πολιτικών παρατάξεων να λειτουργεί ως τριαδική υπόσταση  του ενός!

Θα παλεύουμε να εξασφαλίζουμε το καλύτερο για τους δημότες και τον τόπο μας. Θα συνεχίσουμε είτε είμαστε διοίκηση είτε αντιπολίτευση με επιχειρήματα και προτάσεις να πείσουμε για τις θέσεις, τις αποφάσεις και το πρόγραμμά μας. Το κυριότερο: Εμείς πιστεύουμε στο σχεδιασμό των λειτουργιών του Δήμου μας από την αρχή στη βάση της ισοτιμίας των οικισμών και της ισονομίας των πολιτών!

Ερ. : Κλείνοντας, θα μας δώσετε ένα δικό σας «σύνθημα»; Μια φράση αισιοδοξίας;

Με τόλμη και αποφασιστικότητα, με γνώση και υπευθυνότητα, με άξιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, προχωράμε μαζί, παντού, για όλους  για να αλλάξουμε τα δεδομένα στον Δήμο μας, για να γυρίσουμε πλάτη σε παλιακές νοοτροπίες, για ένα δήμο ανθρώπινο, βιώσιμο και έξυπνο όπου θα ευημερούν και θα προοδεύουν όλοι στον τόπο τους !  

Γίνεται!

Ο τρόπος εγγυάται το αύριο !

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ