Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Παράσταση διαμαρτυρίας του δήμου και των επαγγελματιών μπροστά σε τράπεζα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Για την αιφνιδιαστική και ακατανόητη απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας να προχωρήσει στο κλείσιμο του υποκαταστήματος, το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στην έδρα του Δήμου Θέρμης.

Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης ο Δήμος Θέρμης απέσυρε όλες τις καταθέσεις του και διέκοψε κάθε συναλλαγή με την τράπεζα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Θέρμης στήριξε με κάθε τρόπο το υποκατάστημα της τράπεζας Αττικής, έχοντας εκεί τους λογαριασμούς και τις καταθέσεις του, αλλά και τους λογαριασμούς και τις καταθέσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θέρμης».

Την ίδια ώρα «βρέχει» κέρδη για τις τράπεζες

Η ραγδαία αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, από τόκους αλλά και από προμήθειες, που σημειώθηκε το 2022 συνεχίζεται και το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα το α’ εξάμηνο του 2023 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν καθαρά κέρδη ύψους 1,8 δις ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κατά 59,59% αυξημένο από τα αντίστοιχο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Η ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών ήταν και αποτέλεσμα και της ανόδου των επιτοκίων. Η κυριότερη πηγή για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο τελευταίο 12μηνο, που από αρνητικό επίπεδο έναν ακριβώς χρόνο πριν, βρέθηκαν στο 3,6% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και έκτοτε συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με μικρότερο ρυθμό.

Οι κεφαλαιοποιήσεις

“Χρυσά” κέρδη καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και των ιδίων σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας – μια τάση που όχι μόνο δεν εξασθενεί αλλά ενισχύεται τα τελευταία τρίμηνα.

Σε ότι αφορά την πορεία των μετοχών των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών και σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Eurobank με χρηματιστηριακή αξία στα 5,9 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Εθνική με 5,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς με 4,3 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με αξία 3,7 δισ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών ανέρχεται στα 19,693 δισ. ευρώ από 11,468 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Τη μεγαλύτερη άνοδο, από τις αρχές του έτους, καταγράφει η μετοχή της Πειραιώς (+140,61%) και ακολουθούν η Εθνική (+69,25%), η Alpha Bank (+57,70%) και η Eurobank (+49,76%).

«Μαζί στις ζημίες αλλά μόνοι μας στα κέρδη»

Παρά τα κέρδη που είναι μόνο ανοδικά τα τελευταία χρόνια, τα λουκέτα συνεχίζονται, όπου δυστυχώς πέραν των καταστημάτων, πολλά ATM κλείνουν ανά την χώρα λόγω “υψηλού κόστους”. Η κατάσταση δημιουργεί αναστάτωση, όπου οι δήμοι διαμαρτύρονται.

«Πως θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία, όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;» ανακοίνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Μέσα στον χρόνο αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, αν και πότε θα προχωρήσει το εγχείρημα του “ψηφιακού ευρώ” που φιλοδοξεί να αλλάξει το νομισματικό τοπίο και την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

«Μόλις υπάρξει ένα αξιόπιστο “μοντέλο” για το ψηφιακό ευρώ τότε θα αποφασίσουμε “αν και πότε” θα προχωρήσει η υλοποίηση του», είπε ο κ. Πασκάλ Ντόναχιου, Πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ