Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Του Δημήτριου Καλαθά, προέδρου Κοινότητας Ταγαράδων

Η 5η Ιουνίου κάθε έτους καθιερώθηκε από το Ο.Η.Ε ως «παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος» για ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Εμείς  εδώ στους Ταγαράδες κάθε Ιούνιο διοργανώνουμε τα  ΕΑΡΙΝΑ τα οποία  είναι μια γιορτή αφιερωμένη στο περιβάλλον της περιοχής των Ταγαράδων, για το οποίο  δώσαμε στο παρελθόν και εξακολουθούμε και σήμερα να δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα λόγω των δύο παρακάτω σημαντικών ρυπογόνων δραστηριοτήτων:

Α. Λειτουργία Χωματερής (1980 – 2008 )

1ον. Το 2008 με τη βοήθεια του Δήμου Θέρμης και των κατοίκων της κοινότητάς μας, απενεργοποιήσαμε μια τεράστια περιβαλλοντική βόμβα που δημιουργήθηκε στο χωριό μας από την παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της χωματερής επί 28 ολόκληρα χρόνια, όπου θάφτηκαν τότε αστικά απόβλητα, βιομηχανικά, νοσοκομειακά, λυματολάσπη, αμίαντος  και ό,τι άλλο επικίνδυνο παρήγαγε ο νομός, καθώς και μέρος του νομού Χαλκιδικής, χωρίς άδεια, χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς οποιοδήποτε μέτρο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το 2006 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά καίγοντας για 20 ημέρες όλα αυτά τα  επικίνδυνα απόβλητακαι προκαλώντας μια τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μετά από δύσκολο και  μακροχρόνιο αγώνα, στη διάρκεια του οποίου  συγκρουσθήκαμε  με πολυποίκιλα συμφέροντα, προσφύγαμε σε όλα τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια και στην  αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., λύσαμε  τελικά το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα του χωριού μας.

Στη συνέχεια ο χώρος αναπλάστηκε, το παραγόμενο βιοαέριο συλλέγεται και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, τα διασταλάζοντα υγρά επεξεργάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (Μ.Ε.Σ.) και αποδίδεται καθαρό νερό στο περιβάλλον.

xomateri.kalathas1

Δυστυχώς όμως κατά διαστήματα επιχειρείται η εκ νέου ενεργοποίηση αυτού του χώρου όπως:

2ον. Το 2009 αποτρέψαμε τη δημιουργία  σε εκείνη την περιοχή Μονάδας Επεξεργασίας Οργανικών Αποβλήτων, δηλαδή νέας χωματερής η οποία θα λειτουργούσε άλλα 28-30 χρόνια.

3ον. Το 2014 αποτρέψαμε το θάψιμο στην ίδια  περιοχή χιλιάδων τόνων βιομηχανικών αποβλήτων διοξειδίου  του μαγγανίου- υποπροϊόντα μπαταρίας – της πολυεθνικής εταιρείας TosohHellas.

4ον. Το 2015 και το 2021 διακόψαμε τη μεταφορά σε εκείνη την περιοχή διασταλαζόντων υγρών από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου αντίστοιχα.

5ον. Το 2022 αναγκάσαμε τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας να ανακαλέσει τα σχέδιά του για « κατασκευή αποθηκευτικού χώρου μεταφοράς και διάθεσης ανακυκλώσιμων υλικών» σε εκείνο τον πολύπαθο χώρο.

Έχουμε επομένως υποχρέωση όλοι εμείς εδώ στουςΤαγαράδες και κυρίως η νέα γενιά να μην επιτρέψουμε, όπως δυστυχώς επέτρεψαν τα κοινοτικά συμβούλια της  δεκαετίας του 1980, ποτέ στο μέλλον τη λειτουργία παρόμοιων ρυπογόνων    μονάδων στο χωριό μας αλλά και στη γύρω περιοχή, γιατί ο χώρος μας λόγω της μορφολογίας του (μεγάλες χαράδρες),αλλά και λόγω του ιστορικού του,«προσφέρεται», κατά τη γνώμη των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων, για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων.

Β. Λειτουργία λατομείων αδρανών υλικών (1980 -2069).

Στην Κοινότητα Ταγαράδων, νοτιοανατολικά του οικισμού, περιοχή χαρακτηρίζεται από το 1980 ως λατομική ζώνη και λειτουργούν τρία (3) λατομεία εξόρυξης αδρανών υλικών του ομίλου ΤΙΤΑΝ Α.Ε. Η δραστηριότητα αυτή έπρεπε να είχε  σταματήσει το 2010 και η μονάδα να μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή, καθώς το ανώτερο όριο εξόρυξης στην ίδια περιοχή, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ήταν 30 χρόνια σύμφωνα με το ν. 1428 /1984.

Δυστυχώς για μας και για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής η πολιτεία, με νεότερο νόμο  τον ν.4512/2018,ικανοποίησε  σε υπερθετικό βαθμό το αίτημα  της πολυεθνικής  ΤΙΤΑΝ Α.Ε για παράταση και όρισε  ανώτερο εξόρυξης τα 70 χρόνια και παρά την επιταγή του συντάγματος το οποίο   στα άρθρα 24 και 106  ομιλεί για  «ορθολογική και με φειδώ εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, χάριν των επόμενων γενεών».

latomeia2

Με βάση λοιπόν αυτόν τον νόμο του 2018 παρατάθηκε η λειτουργία των τριών λατομείων στην περιοχή μας η οποία εν δυνάμει μπορεί να φθάσει μέχρι το 2069.

Μένει λοιπόν σε εμάς σήμερα, αλλά και στις επόμενες γενιές, τουλάχιστον να παρακολουθούμε , να ελέγχουμε και να επιβάλλουμε  την απόλυτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας  αυτών των μονάδων και  να απαιτούμε την κατά το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

                                                

latomeia1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ