Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ο Covid-19 και οι τετράποδοι φίλοι μας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιωάννα Μ. Παπαδοπούλου
Ιωάννα Μ. Παπαδοπούλου
Msc, Κτηνίατρος ΑΠΘ

Οι τελευταίους τρείς μήνες μας βρήκαν αντιμέτωπους με έναν νέο ιό, τον SARS-COV-2, όπου και επίσημα αποτελεί πανδημία. Αποσταθεροποιήθηκε ολόκληρη η ανθρωπότητα , αποσταθεροποιήθηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις και μαζί με αυτές άρχισε να αμφιταλαντεύεται και η σχέση μας με τους τετράποδους φίλους μας. Σας παραθέτουμε λοιπόν κάποιες από τις πιο συχνές ανησυχίες των περισσότερων ιδιοκτητών:

Μπορεί ο σκύλος η γάτα μου να μεταδώσει τον ιό ή όχι;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Οι κορονοϊοί (Coronavirus) παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Κανένας από αυτούς δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τι πρέπει να κάνω αν το κατοικίδιό μου εμφανίσει μια ανεξήγητη ασθένεια και έχει έρθει σε επαφή με καταγεγραμμένη λοίμωξη από SARS-COV-2;
Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν από τον SARS-Cov-2 ή να νοσήσουν με SARS-COV-2. Αν το κατοικίδιό σας εμφανίσει κάποια ανεξήγητη ασθένεια και έχει έρθει σε επαφή με άτομο με SARS-COV-2, επικοινωνήστε με το γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή. Αν στην περιοχή σας υπάρχει δημόσιος κτηνιατρικός φορέας, ο γιατρός μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του . Αν ο δημόσιος κτηνιατρικός φορέας της περιοχής σας σας συμβουλεύσει να πάτε το κατοικίδιό σας σε κτηνιατρική κλινική, επικοινωνήστε πρώτα με την κλινική πριν την επίσκεψή σας και ενημερώστε τους ότι φέρνετε κατοικίδιο που έχει εκτεθεί σε άτομο με SARS-COV-2.

Τι ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με τα κατοικίδια που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από αυτόν τον ιό;
Παρόλο που φαίνεται ότι ο SARS-COV-2 προήλθε από ζωική πηγή, πλέον εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω του βήχα ή το φτερνίσματος.Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια παίζουν ρόλο στην επιδημιολογία του συγκεκριμένου ιού, θα πρέπει κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο να τηρείται αυστηρή υγιεινή χεριών και χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ειδικά αν πρόκειται για ζώο που έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

Τι πρέπει να γίνει με τα κατοικίδια ζώα σε περιοχές όπου ο ιός ήταν ή είναι ακόμα ενεργός;
Oι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άγνωστα ζώα και πάντα να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή τους με ζώα. Αν οι ιδιοκτήτες νοσήσουν με SARS-COV-2, θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με τα κατοικίδιά τους, όπως το να τα χαϊδεύουν, να τα αγκαλιάζουν, να τα αφήνουν να τους φιλούν ή να τους γλείφουν, να μοιράζονται το ίδιο φαγητό. Αν πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν το κατοικίδιό τους ή να έρθουν σε επαφή με ζώα όσο είναι άρρωστοι, θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή μαζί τους και να φορούν μάσκα.

Είναι απαραίτητη η καθημερινή απολύμανση των άκρων των κατοικιδιών;
ΟΧΙ… ούτε απολυμαντικά, ούτε υδροαλκοολικά τζέλ, ούτε χλωρίνη σε σκύλους και γάτες.
Οι γάτες και οι σκύλοι γλείφονται και τα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους βλεννογόνους, οξείες αντιδράσεις ακόμη και τοξίκωση. Αρκεί να πλένει κανείς τα πόδια του σκύλου του με νερό και σαπούνι και να τα στεγνώνει όταν επιστρέφει στο σπίτι από τη βόλτα του.

Μείνετε λοιπόν παρέα με τους τετράποδους φίλους σας και χαρείτε τον πολύτιμο χρόνο που περνάτε μαζί τους!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ