Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ο Δήμος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε την Κυριακή 22 Μαΐου στο Μονοπήγαδο, μία αμιγώς ποντιακή κοινότητα του δήμου Θέρμης, η εκδήλωση για την 103η επέτειο από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ ομιλία απηύθυνε ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σάββας Μαυρίδης με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 15 Μαΐου ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Αντωνίου «Παναγία Σουμελά» πραγματοποίησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Μετά το πέρας του μνημοσύνου, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά», του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μπάντα».

Η επίσημη αυλαία των φετινών εκδηλώσεων για την Ποντιακή Γενοκτονία άνοιξε με την «Φλόγα Μνήμης», εκδήλωση η οποία έγινε στην κεντρική πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, την Τετάρτη 18 Μαΐου. Πρόκειται για εκδήλωση η οποία έγινε την ημέρα εκείνη, ταυτόχρονα σε πολλούς δήμους στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και στο οποίο συμμετέχει και ο δήμος Θέρμης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Πορεία Μνήμης από το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης έως το Μνημείο το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Παραμάνα, συνοδεία ποντιακής λύρας. Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των Ποντιακών Συλλόγων, μεταφέροντας τη «Φλόγα της Μνήμης» σε μικρά φαναράκια τα οποία εναπόθεσαν στο Μνημείο. Ακολούθησε τρισάγιο στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ