Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Δήμος να προχωρήσει σε έργα τα οποία να αναδείξουν την περιοχή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Αγωνία για το μέλλον
Ο Επικεφαλής του συνδυασμού “Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής” ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΜΗΤΡΟΣ, αναφέρεται στο θέμα των Βασιλικών.

Είναι γεγονός ότι μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν και κλείνουν στα Βασιλικά, την έδρα του πρώην καποδιστριακού Δήμου Βασιλικών. Αυτό είναι αποτέλεσμα αρχικά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ Και της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση η οποία έκανε την εμφάνιση της στην Ευρώπη και την χώρα μας το 2009.
Η κρίση επηρέασε άμεσα την χώρα μας η οποία κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φορτώνει στη πλάτη του λαού, το παράνομο δημόσιο εξωτερικό χρέος το οποίο το 2012 είναι 305 δις ευρώ ή το 156% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Σήμερα το χρέος αγγίζει τα 350 δις ευρώ μετά από τρία μνημόνια, κλείσιμο 300.000 μικροεπιχειρήσεων, ανεργία που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ανέργους, ελαστικά ωράρια, μειωμένοι μισθοί και συντάξεις. Πολύ πιο πριν είχε μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης το κλείσιμο υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Πριν το 2010 είχε κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ το διοικητικό τμήμα του ΟΤΕ στα Βασιλικά και στη συνέχεια αργότερα έκλεισε και το τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ. Οι δημόσιες υπηρεσίες του ΟΤΕ περνούν στον ιδιωτικό τομέα (Cosmote).

Το 2013 με απόφαση της κυβέρνησης και με διοικητή στο ΙΚΑ το κο Σπυρόπουλο μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο να κλείσουν δεκάδες περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ λόγω της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό συμβαίνει και για τα Βασιλικά. Η υποβάθμιση συνεχίζεται με το ξήλωμα της αστυνομίας. Όλοι θυμούνται τις κλοπές που παίρνουν έκταση σε σπίτια και καταστήματα στα Βασιλικά. Στο κέντρο υγείας Θέρμης μένουν ανεκπλήρωτες ακόμη και σήμερα μέσα στη πανδημία οργανικές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Στη συνέχεια κλείνει το νοσοκομείο Παναγία και το Λοιμωδών Νοσημάτων με επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Το 2017 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η απόφαση της αλλαγής λειτουργίας και της μεταφοράς του υποθηκοφυλακείου Βασιλικών στην Καλαμαριά. Ο κόσμος των Βασιλικών ξεσηκώθηκε για άλλη μια φορά και κατάφερε να κρατήσει το υποθηκοφυλακείο μέχρι το 2021 οπότε θα τελειώσει και το κτηματολόγιο στη χώρα.

Σήμερα μέσα στη βαθιά οικονομική και υγειονομική κρίση η τράπεζα Πειραιώς επέλεξε να λειτουργεί δύο μέρες την εβδομάδα αφήνοντας τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας τους κατοίκους της περιοχής να τρέχουν προς Θέρμη και Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Το χρηματιστικό κεφάλαιο φαίνεται πως δεν είναι ευχαριστημένο μετά από απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια της τάξης των 70 δις ευρώ και άνω από την τσέπη και τον ιδρώτα του λαού. Η εθνικοποίηση των τραπεζών πρέπει να είναι βασικό αίτημα της κοινωνίας μας.

Επίσης μεγάλο σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και από την απόφαση που υπάρχει από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ αφού σταμάτησε τη λειτουργία δεκάδων υποκαταστημάτων στην Ελλάδα έχει βάλει στο στόχο και το ΕΛΤΑ Βασιλικών. Η υποβάθμιση της περιοχής Βασιλικών αλλά και γενικότερα, με το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής. Η υποβάθμιση της περιοχής θα ήταν καταλυτική εάν οι κάτοικοι των Βασιλικών και της γύρω περιοχής δεν είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στην εγκατάσταση των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα το 2014 -2016. Η δημιουργία κινήματος με εκατοντάδες κατοίκους εργαζόμενους και παραγωγούς, η συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών (3700 υπογραφές) και η μαζική αγωνιστική παρουσία στις συνεδριάσεις της μητροπολιτικής επιτροπής έφεραν τη μεγάλη νίκη προστατεύοντας το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής Βασιλικών-Λακκιάς από τη μόλυνση και τη ρύπανση.

Ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης, ο Κλεισθένης οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν βάλει ταφόπλακα στα κύτταρα της δημοκρατίας, ταφόπλακα σε αυτό που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η διοίκηση του δήμου δεν μπορεί να συνεργασθεί με τους δημότες και να αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στα λόγια διαφωνούν, και αν κάνουν κάτι το κάνουν κάτω από την πίεση της τοπικής κοινωνίας.

Οι διοικήσεις των δήμων έχουν εξελιχθεί σε διοικήσεις ελίτ με δήμαρχο κεντρικό πρόσωπο. Τα μέλη της διοίκησης αμείβονται όλα με πολύ καλούς μισθούς. Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα και άλλες μεγάλες αποφάσεις παίρνονται μακριά από τους κατοίκους. Ακόμα και το δικαίωμα στη δουλειά είναι αποκλειστική υπόθεση της κυβέρνησης και της διοίκησης του κάθε δήμου. Έχουν κυριαρχήσει πλέον οι δίμηνες, τετράμηνες, οχτάμηνες, δεκάμηνες συμβάσεις. Πάνω από το 50% των εργαζόμενων στον δήμο εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις. Το έργο των τοπικών συμβουλίων έχει συρρικνωθεί. Δεν υπάρχει ταμείο, δεν υπάρχει ουσιαστικό έργο. Μόνο προτάσεις και πίεση προς τη διοίκηση προκειμένου να γίνεται η καθαριότητα, οι βλάβες της ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού και διάφορα άλλα έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν.

Εδώ και χρόνια τώρα υπηρεσίες του δήμου περνούν στον ιδιωτικό τομέα. Η ανακύκλωση γίνεται από ιδιώτη ενώ η συγκομιδή γίνεται εξ ολοκλήρου από τους εργαζόμενους του Δήμου. Η συντήρηση του πράσινου άρχισε και γίνεται από ιδιώτες. Διάφορες μελέτες έργων δίνονται στον ιδιωτικό τομέα λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κατασκευή έργων ανήκει αποκλειστικά στους μεγαλοεργολάβους. Η επιμονή μας σε προτάσεις να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και να δημιουργηθεί Δημόσιος φορέας Κατασκευών πέφτουν στο κενό.

Τα Βασιλικά και η περιοχή του πρώην δήμου Βασιλικών συνεχίζουν να υποβαθμίζονται. Όχι μόνο από τις ανύπαρκτες πολιτικές των κυβερνήσεων οι οποίες έχουν στερέψει σε μεγάλο βαθμό τα επενδυτικά προγράμματα, αλλά και από τις ελαάχιστες παρεμβάσεις στην περιοχή από τον Δήμο ο οποίος έχει χρήματα (31/12/2019 καθαρό υπόλοιπο 14.500.000 ευρώ). Βέβαια έγινε η αποχέτευση,η οποία δε λειτουργεί λόγω έλλειψης εγκατάστασης επεξεργασίας λειμάτων. Αυτή η εγκατάσταση θα πάρει πολλά χρόνια ακόμη, ίσως μέχρι το 2027. Έγινε ο αναδασμός με τις γνωστές ελλείψεις στο οδικό δίκτυο, χωρίς αρδευτικό δίκτυο και αντιπλημμυρικό έργο. Οι λίγες ασφαλτοστρώσεις δεν αρκούν για την ανάδειξη της περιοχής.

Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει σε υποδομές, όπως η γέφυρα στον Ανθεμούντα στο ύψος των σφαγείων, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός, κόμβος στα σφαγεία. Κόμβοι στα σχολεία και στα παλιά μνήματα, ανάπλαση πλατειών, αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, του φθαρμένου δικτύου ύδρευσης. Ασφαλτοστρώσεις, ανάπλαση πλατειών. Η περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στη διαπλάτυνση των Εθνικών οδών Νέου Ρυσίου, Σουρωτής, Βασιλικά, Αγ. Αντώνιος, Μονοπήγαδο. Να συνεχιστεί η διαπλάτυνση της Εθνικής οδού Θέρμης Πολυγύρου. Να καθαριστούν όλα τα ρέματα.

Τι χρειάζεται να γίνει για να πάνετα Βασιλικά και η περιοχή μπροστά;
Πρώτα πρώτα χρειάζεται να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Να μηδενιστεί ο φόβος, για θερμά επεισόδια και να κοπεί ο χορός των δις ευρώ για εξοπλισμούς. Να διαγραφεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος που σήμερα αγγίζει τα 345 δις ευρώ μετά από τρία μνημόνια και εκατοντάδες νομοθετήματα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Οργάνωση και αγώνας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Να ολοκληρωθεί σύντομα το πολεοδομικό σχέδιο, ο δήμος να μελετήσει τις ανάγκες των Βασιλικών να σεβαστεί την πλούσια ιστορία και να προχωρήσει σε έργα τα οποία να αναδείξουν την περιοχη. Οργάνωση συνεργασία των κατοίκων, στους συλλόγους, στα σωματεία, στους συνεταιρισμούς, στην κατεύθυνση διεκδίκησης για τη λύση των προβλημάτων. Οχι ανάθεση της λύσης των προβλημάτων στον ένα. Να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα αυτοδιοίκησης το οποίο θα ξεκινάει από τις γειτονιές, το χωριό, θα αγκαλιάζει όλο τον Δήμο. Όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής πρέπει να γίνονται αντικείμενο συζήτησης από τους κατοίκους και τους φορείς, έτσι θα αναδειχθεί μια πραγματική αυτοδιοίκηση εθελοντών οι οποίοι θα είναι άμισθοι και ανακλητοί. Μόνο με μία τέτοια ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ θα πηγαίνει ο τόπος ΜΠΡΟΣΤΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ