Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Ομάδες ΟΠΚΕ για τη μείωση της εγκληματικότητας σε Θέρμη & Θερμαϊκό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

60 + 60  άτομα θα εδρεύουν στη Νέα Ραιδεστό

Οι αλλεπάλληλες κλοπές σε σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις στο δήμο Θέρμης είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη εδώ και μερικές ημέρες συστάθηκαν ομάδες ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας), οι οποίες πραγματοποιούν περιπολίες και «ενέδρες» στο πλαίσιο νέων μέτρων που έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Πρόκειται για συνολικά 60 άτομα της ΟΠΚΕ, που στεγάζονται σε πρώτη φάση σε χώρο της ΥΤΕΒΕ (Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών) στη Νέα Ραιδεστό με στόχο να αστυνομεύουν τους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό σε δεύτερη φάση στη συγκεκριμένη δύναμη θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα 60 άτομα.

Παράλληλα, αυξημένες περιπολίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και από κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι να συμβάλλουν στον περιορισμό των κρουσμάτων παραβατικότητας με δράστες ή θύματα ανηλίκους και παράλληλα να δρουν αποτρεπτικά σε περιπτώσεις βανδαλισμών.

Opke2

ΟΠΚΕ στη Νέα Ραιδεστό

Εδώ και μερικές ημέρες συνολικά 150 άτομα διατέθηκαν για τη δημιουργία νέων ομάδων ΟΠΚΕ, οι οποίες θα κινούνται στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγούν αξιωματικοί, 60 από αυτούς θα έχουν έδρα τη Νέα Ραιδεστό (προσωρινά) και από εκεί θα αστυνομεύουν όλους τους οικισμούς των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού με σκοπό να μειωθεί η εγκληματικότητα. Επίσης, από 30 άτομα θα διατεθούν για περιπολίες στις περιοχές των δήμων Δέλτα και Βόλβης, ενώ άλλοι 30 θα κινούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δενδροποτάμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη. 

Ωστόσο, εκτιμάται πως σε περίπου ένα δεκαήμερο άλλα 60 άτομα της ΟΠΚΕ θα προστεθούν στη δύναμη που θα κινείται στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των περιπολιών. Συνολικά, θα πρόκειται για μία δύναμη 120 ατόμων, που αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.

Τις συγκεκριμένες ομάδες ΟΠΚΕ στελεχώνουν αστυνομικοί που προέρχονται από άλλες υπηρεσίες, οι οποίες θεωρήθηκε ότι είχαν πλεονάζον προσωπικό και διατέθηκαν για την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης με τη μορφή περιπολιών. Οι ομάδες της ΟΠΚΕ, που θα εδρεύουν στη Ν. Ραιδεστό, εκτός από περιπολίες θα πραγματοποιούν και «ενέδρες» σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα διαρρήξεων, προκειμένου να εντοπιστούν οι συμμορίες που δρουν τους τελευταίους μήνες στην περιφέρεια της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι με επιπλέον 75 αστυνομικούς ενισχύθηκε και η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα κατά τη διάρκεια κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου fly over.  

Opke3

163 διαρρήξεις σε ένα 3μηνο

Τους τελευταίους μήνες σε όλο το δήμο Θέρμης δρουν ομάδες διαρρηκτών που ανά διαστήματα βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένους οικισμούς πραγματοποιώντας μπαράζ διαρρήξεων. Πριν από μερικές ημέρες ομάδα αγνώστων πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο απόπειρες διάρρηξης σε σπίτια στον Άγιο Αντώνιο, ενώ νωρίτερα είχαν αρπάξει ελαιόλαδο και τρόφιμα από το γυναικείο συνεταιρισμό της περιοχής. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν ανάλογες απόπειρες στη Σουρωτή και δύο διαρρήξεις σπιτιών στα Βασιλικά και εξαφανίστηκαν. Λίγο καιρό νωρίτερα ένα ανάλογο μπαράζ διαρρήξεων είχε σημειωθεί και πάλι σε Σουρωτή, Βασιλικά και Νέα Ραιδεστό. Επίσης, μία από τις περιοχές που βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των διαρρηκτών είναι και η επέκταση της Θέρμης, η οποία σε πολλά σημεία δεν έχει καλό φωτισμό, ενώ τις βραδινές ώρες η κίνηση είναι περιορισμένη με συνέπεια να διευκολύνεται η δράση των επίδοξων διαρρηκτών.   

Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος σε όλο το δήμο της Θέρμης καταγγέλθηκαν συνολικά 163 διαρρήξεις σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν σπίτια, τα οποία οι επιτήδειοι «χτυπούν» νωρίς το βράδυ μεταξύ 9.00 και 10.00 και αφού βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κανείς από τους ενοίκους μέσα.

Ωστόσο, τα νούμερα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς αρκετοί κάτοικοι της περιοχής δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά εάν οι δράστες δεν έχουν αφαιρέσει αντικείμενα αξίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκε περίπου το 20% των διαρρήξεων στη Θέρμη, ενώ οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεση τους αρκετά στοιχεία για τη δράση και άλλων ατόμων, που «κινούνται» στην ευρύτερη περιοχή.

Κάτοικοι «παρακολουθούν» την κίνηση των δραστών

Στο μεταξύ, αναστάτωση επικρατεί σε αρκετές περιοχές από τις απανωτές διαρρήξεις με συνέπεια οι κάτοικοι να έχουν δημιουργήσει ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναρτούν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση πέφτει στην αντίληψη τους. Πρόσφατα στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου κάτοικοι είχαν «εντοπίσει» ένα μαύρο τζιπ, το οποίο μάλιστα κυνήγησαν όταν κατάλαβαν ότι με αυτό πρέπει να διέφευγαν οι δράστες των διαρρήξεων.

Ανάλογη τακτική ακολουθούν και οι κάτοικοι στην επέκταση της Θέρμης, αλλά και σε άλλους οικισμούς, φροντίζοντας να καταγράφουν στοιχεία όπως χρώμα, μοντέλο ή πινακίδες κυκλοφορίας, για οχήματα τα οποία θεωρούν ύποπτα.

Περιπολίες της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων

Περιπολίες, ωστόσο, πραγματοποιεί εδώ και λίγο καιρό σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων σε συνεργασία με τα τμήματα ασφαλείας της περιοχής. Στόχος τους είναι να συμβάλλουν στη μείωση της παραβατικότητας σε βάρος ανηλίκων, αλλά και των κρουσμάτων παραβατικότητας με δράστες και θύματα ανηλίκους, που φαίνεται πως παρουσιάζουν έξαρση.

Επίσης, στους στόχους τους είναι και η αποτροπή βανδαλισμών, που σημειώνονται από ανηλίκους. Μάλιστα, πρόσφατα ομάδα νεαρών ατόμων έβαλε φωτιά στην παιδική χαρά των Βασιλικών, η οποία τα τελευταία 1-2 χρόνια έχει υποστεί πολλές φορές βανδαλισμούς, όπως επίσης και σχολικά κτίρια της περιοχής, αλλά και το ΚΕΠ.

Ήδη περιπολίες του συγκεκριμένου κλιμακίου πραγματοποιήθηκαν στη Σουρωτή και τα Βασιλικά, ενώ οι αστυνομικοί παράλληλα ενημερώνουν τα νεαρά άτομα για τις υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση που πέσουν θύματα βίας ή βρεθούν στο στόχαστρο επιτήδειων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ