Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι άνθρωποι πίσω από τα… ψηφοδέλτια!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ακόνισμα… μαχαιριών, τυπογραφικές πλάκες και καθυστερήσεις!

Τυπογραφεία και τροχεία παίρνουν «φωτιά» το χρονικό διάστημα πριν τις δημοτικές εκλογές, ώστε ψηφοδέλτια, φυλλάδια και κάρτες να τυπωθούν και να διανεμηθούν εγκαίρως. Ωστόσο, οι τυπογραφικές πλάκες ξαφνικά… κόντυναν, τα μαχαίρια των τυπογραφικών μηχανών χρειάζονται συνεχώς ακόνισμα λόγω φόρτου εργασίας, ενώ συνδυασμοί και υποψήφιοι παραδίδουν το υλικό για εκτύπωση κυριολεκτικά στο… παρά πέντε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία σειρά από «ευτράπελα» κάνει τη δουλειά των συγκεκριμένων επαγγελματιών λίγο πιο δύσκολη, αφού εκτός από τον όγκο εργασίας έχουν να αντιμετωπίσουν και τα λάθη του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τις καθυστερήσεις των υποψηφίων.

Παίρνοντας ένα ψηφοδέλτιο στα χέρια μας σίγουρα δε σκεφτόμαστε ότι κάποιος ξενύχτησε για να το φτιάξει και δε γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπήρξαν με τις τυπογραφικές πλάκες και το χαρτί, που είναι μικρότερα από το… μήκος των ψηφοδελτίων που αρχικά ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών. Και σίγουρα δε γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη ελάχιστοι επαγγελματίες, που ακονίζουν τα μαχαίρια των τυπογραφικών μηχανών και οι οποίοι αυτή την περίοδο εργάζονται ακατάπαυστα.

Μικρότερες οι… πλάκες

Στο ΦΕΚ με τις τελικές λεπτομέρειες για τη μορφή και τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων αναφερόταν ότι ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων, τα μεγαλύτερα σε μήκος ψηφοδέλτια  θα φτάνουν το 1 μέτρο και 15 εκατοστά. Ωστόσο, αυτό που δεν προέβλεψε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν πως οι τυπογραφικές μηχανές ανά την… Ελλάδα όσο σύγχρονες και αν είναι έχουν τυπογραφικές πλάκες με μήκος ενός μέτρου και ακόμη πιο συγκεκριμένα 98 εκατοστών. Όταν, λοιπόν, άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα ψηφοδέλτια για εκτύπωση επικράτησε ένα αλαλούμ.

«Το θέμα ήταν καθαρά τεχνικό. Δεν μπορούμε να τυπώσουμε τέτοια ψηφοδέλτια γιατί η τυπογραφική πλάκα είναι μικρότερη. Εκεί υπήρξε ένα… μπέρδεμα. Ευτυχώς δόθηκαν οι κατάλληλες διευκρινίσεις και πλέον το μεγαλύτερο σε μήκος ψηφοδέλτιο φτάνει σχεδόν το ένα μέτρο», επισημαίνει ιδιοκτήτης τυπογραφείου στη Νέα Ραιδεστό Θέρμης.

shutterstock 335395811

Τα μαχαίρια ακονίζονται ανά 6 ώρες

Επίσης, κάτι που ίσως γνωρίζουν ελάχιστοι είναι ότι τα μαχαίρια στις μηχανές των τυπογραφείων, πρέπει να ακονίζονται (την περίοδο αυτή) σχεδόν ανά έξι ώρες γιατί δουλεύουν ασταμάτητα. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ελάχιστα τροχεία, που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά, με συνέπεια αυτή την περίοδο να μην τους φτάνει το… 24ωρο.

Όπως εξηγούν ιδιοκτήτες τροχείων και τυπογράφοι το τιράζ ψηφοδελτίων ή φυλλαδίων είναι πολύ μεγάλο και έτσι τα μαχαίρια κοπής του χαρτιού πρέπει να συντηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μεγάλα τυπογραφεία αναγκάζονται να αλλάζουν τα μαχαίρια τους ανά έξι ώρες και να τα στέλνουν για τρόχισμα, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τη δουλειά τους.

Καθυστέρησαν οι συνδυασμοί

Επίσης, όπως εξηγούν ιδιοκτήτες τυπογραφείων φέτος για πρώτη φορά υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και από την πλευρά των συνδυασμών και των υποψηφίων. Πιο συγκεκριμένα, οι εκτυπώσεις προεκλογικού υλικού ξεκίνησαν περίπου 1,5 μήνα πριν τις εκλογές, ενώ παλαιότερα οι υποψήφιοι είχαν μεριμνήσει να έχουν έτοιμο το υλικό πολύ νωρίτερα.

Επαγγελματίες του χώρου των εκτυπώσεων αναφέρουν πως ακόμη και μεγάλοι συνδυασμοί με πείρα σε εκλογικές αναμετρήσεις φέτος καθυστέρησαν πάρα πολύ να ζητήσουν εκτυπώσεις προεκλογικού υλικού, αλλά και ψηφοδελτίων. «Φέτος όλοι ήταν πιο «μουδιασμένοι» κυρίως λόγω των όσων έγιναν νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι όπως πλημμύρες και φωτιές, ενώ προηγήθηκαν και οι βουλευτικές εκλογές, που επίσης συνέβαλαν στο όλο θέμα των καθυστερήσεων», διευκρίνισε τυπογράφος από την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, φέτος είναι εξαιρετικά μειωμένη η ζήτηση όσον αφορά στις εκτυπώσεις φυλλαδίων και καρτών από τους υποψηφίους, οι οποίοι στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό σε δημιουργία ιστοσελίδων, αλλά και σε διαφήμιση μέσω social media.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ