Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Νόμος 751/1948: Πολεμιστές περιμένουν να δικαιωθούν εδώ και 75 χρόνια!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν εδώ και 75 χρόνια οι κληρονόμοι εφέδρων πολεμιστών, στους οποίους επρόκειτο να αποδοθούν οικόπεδα με νόμο (Νόμος 751/1948), που ψηφίστηκε το 1948 από την ελληνική Βουλή, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η ελληνική πολιτεία απέδιδε φόρο τιμής στις θυσίες των πολεμιστών, οι οποίοι αγωνίστηκαν και τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

Το ιστορικό

Στη Θεσσαλονίκη οι δικαιούχοι πολεμιστές ήταν περίπου 500 και έτσι το 1955 παραχωρήθηκαν 1.475 στρέμματα για αυτόν το σκοπό. Οι πρώτοι 220 πολεμιστές (ή οι κληρονόμοι τους) έλαβαν από ένα οικόπεδο στην περιοχή που είναι σήμερα ο οικισμός 751 στο Πανόραμα, αλλά μετά η σχετική διαδικασία πήρε λίγο διαφορετική τροπή. Συγκεκριμένα, οι υπόλοιποι πολεμιστές έμειναν εκτός διανομής και τα οικόπεδα αποδόθηκαν σε θύματα της Βουλγαρικής κατοχής από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο από την περιοχή της Δράμας.

Οι υπόλοιποι 248 περιμένουν…

Ωστόσο, οι υπόλοιποι 248 πολεμιστές δεν πήραν ποτέ οικόπεδο, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία και οι κληρονόμοι τους προσπαθούν μέχρι και σήμερα να δικαιωθούν από την Πολιτεία. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει και δύο οικοδομικούς συνεταιρισμούς με τις επωνυμίες «Παύλος Μελάς» και «Νέο Πανόραμα» προκειμένου να συντονίζουν τις κινήσεις τους.

«Έχουμε κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουμε φτάσει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επίσης γνωμοδότησε υπέρ μας, ωστόσο λύση δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα», εξηγεί ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέο Πανόραμα», Νικόλαος Μπαλτατζής.

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί πως ενώ το 1957 είχε βγει απόφαση και για τους υπόλοιπους 248 πολεμιστές τελικά η υπόθεση περιπλέχτηκε γιατί η Πολιτεία ζήτησε τότε να κάνουν οι ίδιοι οι πολεμιστές ή οι κληρονόμοι τους τοπογραφικό και ρυμοτομικό σχέδιο και να το υποβάλλουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση, όπως και έγινε και όλα αυτά με έξοδα δικά τους και όχι της πολιτείας.

Συνεχίζουν τον αγώνα

«Και πάλι όμως δεν δόθηκαν τα οικόπεδα. Πάντα υπήρχε κάποιο κόλλημα. Αυτό που πρέπει, όμως, να καταλάβουν όλοι είναι ότι εμείς δεν ζητάμε κάτι. Δεν αιτούμαστε, αλλά δικαιούμαστε. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία και απλά δεν εφαρμόζεται», προσθέτει ο κ. Μπαλτατζής. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση καθυστέρησε ακόμη περισσότερο όταν, σύμφωνα με το δασαρχείο, η συγκεκριμένη περιοχή φάνηκε να καταγράφεται ως δάσος, κάτι που όπως λένε τα μέλη των δύο Συνεταιρισμών, δεν ισχύει. Το 2020 το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτεί υπέρ των κληρονόμων των πολεμιστών, ωστόσο και πάλι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν προχωράει.

Ο κ. Μπαλτατζής αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Πολιτεία ουσιαστικά αθέτησε την υπόσχεση της απέναντι σε εκείνους τους πολεμιστές για δικαίωση. «Ξεκινάμε ένα νέο γύρο επαφών σε μία προσπάθεια, έστω και μετά από τόσα χρόνια να δικαιωθεί η μνήμη των ανθρώπων εκείνων που πολέμησαν για την πατρίδα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ