Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Νέο Ρύσιο: 100 χρόνια από την ίδρυση ενός προσφυγικού χωριού!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του γιορτάζει φέτος το Νέο Ρύσιο Θέρμης και από την κοινότητα προγραμματίζονται εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να εντοπίσουν παλιές φωτογραφίες ή άλλα ντοκουμέντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ένα ιστορικό λεύκωμα. Στόχος των εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο και θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι, είναι να αναδειχθεί η ιστορία, αλλά και οι ομορφιές της περιοχής. 

Αξίζει να αναφερθεί πως το Νέο Ρύσιο είναι 100% προσφυγικός οικισμός, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Δημητριάδης. «Πριν εγκατασταθούν οι πρόσφυγες εδώ, υπήρχε μόνο η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Όλη η περιοχή ήταν τσιφλίκι ενός μουσουλμάνου γαιοκτήμονα, ο οποίος είχε χτίσει το ναό για τους Χριστιανούς εργάτες που είχε στα χωράφια του», τονίζει ο κ. Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έφτασε στην περιοχή το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, από το Ρύσιο ή Αρετσού της Βιθυνίας, ενώ αρκετοί προέρχονται και από το Αμπαρλί της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως το Νέο Ρύσιο της Θέρμης γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη μετά το 1978, όταν σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη και τότε πολλές οικογένειες θέλησαν να φύγουν από την πόλη χτίζοντας σπίτια στα προάστια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ