Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Νέα σχολεία στη Θέρμη φέρνει η τεράστια οικιστική ανάπτυξη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα σχολεία αναμένεται να δημιουργηθούν στη δημοτική ενότητα Θέρμης, καθώς η τεράστια οικιστική ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι υπάρχουσες σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, υπάρχει σχεδιασμός για την κατασκευή και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στην περιοχή της επέκτασης της Θέρμης, όπου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια πληθυσμιακή έκρηξη. Παράλληλα, αναμένεται έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να λειτουργήσει Δημοτικό Ειδικό Σχολείο στην περιοχή της Σουρωτής.

Ωστόσο, τα νέα είναι μάλλον δυσοίωνα για τις άλλες δύο δημοτικές ενότητες, Μίκρας και Βασιλικών, όπου ο αριθμός των μαθητών μειώνεται με συνέπεια να παρατηρούνται συγχωνεύσεις ακόμη και κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Τα δύο «αγκάθια» του δήμου Θέρμης

Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, Στυλιανός Αποστόλου αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα στο δήμο Θέρμης όσον αφορά το χώρο της Παιδείας.

«Από τη μία πλευρά έχουμε την τεράστια αύξηση του πληθυσμού στην επέκταση της Θέρμης, όπου κάθε χρόνο μετακομίζουν 1.000 με 2.000 άτομα. Πρόκειται σε μεγάλο ποσοστό για νέα ζευγάρια με παιδιά, που σημαίνει ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για νέα σχολεία», εξηγεί ο κ. Αποστόλου και συνεχίζει: «Και από την άλλη πλευρά παρατηρούμε μείωση των μαθητών στις δημοτικές ενότητες της Μίκρας και των Βασιλικών, πιθανότατα επειδή οι οικογένειες μετακομίζουν σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να αδειάζουν κάποια σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι υποβιβάζονται ή συγχωνεύονται σχολικές μονάδες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μας ανησυχεί».

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της μείωσης των μαθητών πέρυσι είχε κλείσει το νηπιαγωγείο στην περιοχή της Λακκιάς, το οποίο ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και πάλι φέτος.

apostolou

Που θα γίνουν νέα σχολεία

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου αναμένεται άμεσα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του, το 6ο δημοτικό σχολείο της Θέρμης στην περιοχή της επέκτασης. «Ήδη υπάρχει το οικόπεδο για το συγκεκριμένο σχολείο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας.

Επίσης, στον ίδιο χώρο θα χτιστεί και το 7ο νηπιαγωγείο Θέρμης, το οποίο τώρα φιλοξενείται στην περιοχή του Τριαδίου. Ακόμη, θα ιδρυθεί το 8ο νηπιαγωγείο Θέρμης στην περιοχή της επέκτασης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Μάρκου. Τέλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τη δημιουργία του 4ου Γυμνασίου Θέρμης στο Τριάδι. «Έχει γίνει η ίδρυση του σχολείου και έχουμε βρει το οικόπεδο, οπότε μόλις τελειώσει η μελέτη ξεκινάμε την κατασκευή του», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Μάλιστα, λύση αναμένεται να δοθεί και σε ένα θέμα, που αποτελεί αίτημα πολλών οικογενειών εδώ και καιρό και αφορά το 2ο Λύκειο Μίκρας. Συγκεκριμένα, το 2ο        Λύκειο Μίκρας θα ανεγερθεί στη θέση «Βλάχος» και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η κατασκευή του θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά και όταν ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν εκεί τα παιδιά, που τώρα φιλοξενούνται στο κτίριο του ΙΕΚ Θέρμης. Με την κατασκευή του συγκεκριμένου σχολείου λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής μας γιατί το κτίριο του ΙΕΚ εξυπηρετεί πολλά άτομα. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί σε διπλή βάρδια για να εξυπηρετεί και τους μαθητές του λυκείου και τους σπουδαστές του ΙΕΚ», τόνισε ο κ. Αποστόλου.  

Δημοτικό Ειδικό Σχολείο στη Σουρωτή

Στο μεταξύ, η αντιδημαρχία Παιδείας αναμένει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, τη λειτουργία του Δημοτικού Ειδικού Σχολείου Θέρμης στην περιοχή της Σουρωτής. Συγκεκριμένα, έχει ήδη κατατεθεί σχετική πρόταση για την ίδρυση του και αναμένεται η τελική απόφαση.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που το υπουργείο αποδεχτεί το συγκεκριμένο αίτημα το Δημοτικό Ειδικό Σχολείο Θέρμης θα στεγαστεί στο σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο της Σουρωτής (παλιό Δημοτικό Σχολείο).  Πρόκειται για ένα αίτημα που θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα και αποτελεί αίτημα πολλών οικογενειών από ολόκληρο το δήμο Θέρμης.

Εργασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης στα 67 σχολικά κτίρια του δήμου Θέρμης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες γίνονται μετά από αιτήματα των διευθυντών των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Θέρμης.

«Οι διευθυντές υποδεικνύουν τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν σε κάθε σχολείο, ώστε μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα να έχουν επιδιορθωθεί και συντηρηθεί», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης, Στυλιανός Αποστόλου.

Πρόκειται για οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, ελαιοχρωματισμούς, επιδιόρθωση προβλημάτων ή ζημιών σε τουαλέτες και αυλές, αποκατάσταση ζημιών σε ταράτσες, κούρεμα χόρτων μέσα και γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα και φυσικά απολυμάνσεις των χώρων. Όλες οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε οι μαθητές να ξεκινήσουν τα μαθήματα με ασφάλεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ