Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Μνημείο στη μνήμη των Θρακιωτών προσφύγων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα αποκαλυπτήρια Μνημείου προσφύγων από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης πραγματοποιήθηκα πρόσφατα στη Θέρμη και συγκεκριμένα στο δημοτικό χώρο πλησίον του Άλσους Αγίου Τρύφωνα. Το συγκεκριμένο Μνημείο αποτελείται από μία βάση – κολώνα σε σχήμα οβελίσκου. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημιουργό του μνημείου Άρη Κατσιλάκη, ο οβελίσκος συναντάται σε διάφορους πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων και αποτελεί σύμβολο σταθερότητας και αφετηρίας, ανάστασης και αναγέννησης.

Η τελική κατασκευή του Μνημείου θα παραπέμπει στα «σαρζανέτια», τα οποία χρησιμοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης για τη συγκράτηση του νερού των ποταμών, με στόχο τη γονιμότητα και την αειφορία της γης. Επίσης, η κορυφή του οβελίσκου καταλήγει σε δύο φτερά, τα οποία συμβολίζουν το πέταγμα, την ελευθερία, την αποδέσμευση, την ανεξαρτησία και την ειρήνη.

Οι αναφορές του κ. Κατσιλάκη στη σύνθεση του επισημαίνουν πως το Μνημείο, που επιμελήθηκε και δημιούργησε επικεντρώνεται στην έννοια της ιστορίας, της παράδοσης και του χρόνου, μέσα από σύμβολα που επικοινωνούν και μεταφέρουν το μήνυμα τους με καθαρότητα, αποτελώντας ταυτόχρονα μία πρόταση για τη λειτουργία και το ρόλο της γλυπτικής στο δημόσιο χώρο και τους αποδέκτες της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ