Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετ’ εμποδίων η τοποθέτηση κάδων για δοχεία από φυτοφάρμακα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στις κοινότητες της Θέρμης

Μετ’ εμποδίων γίνεται η τοποθέτηση των νέων κάδων για την αποκομιδή των άδειων συσκευασιών από φυτοφάρμακα σε κοινότητες του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα των αγροτών της περιοχής σχετικά με την έλλειψη σημείων απόρριψης, ωστόσο δεν φαίνεται να ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής ένας κάδος τοποθετήθηκε κοντά στο κλειστό γυμναστήριο των Βασιλικών, ενώ ένας δεύτερος αναμένεται να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο του χωριού, το οποίο θα προταθεί από τους αγρότες της περιοχής (πιθανότατα στην περιοχή των Σφαγείων). Επίσης, κάδοι για συσκευασίες φυτοφαρμάκων έχουν ήδη τοποθετηθεί και στις κοινότητες Τριλόφου, Θέρμης και Κάτω Σχολαρίου.

Παλιοί κάδοι

Ωστόσο, αυτό που διαπίστωσαν οι αγρότες στα Βασιλικά είναι ότι ο πρώτος κάδος που τοποθετήθηκε είναι ένας παλιός πλαστικός κάδος απορριμμάτων, ο οποίος σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν, μπήκε προσωρινά μέχρι ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο να φέρει τους καινούριους. Ο συγκεκριμένος κάδος βρίσκεται δίπλα σε γεώτρηση, ενώ δε φέρει ειδική σήμανση, παρά μόνο ένα φύλλο χαρτί, το οποίο έφυγε με τις πρόσφατες βροχές. «Εμείς ζητάμε εδώ και πολύ καιρό να λειτουργήσει σωστά το σύστημα αποκομιδής. Είναι υποχρέωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών να βρουν λύση. Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές τα δοχεία αναγκαστικά πετιούνται σε απλούς κάδους απορριμμάτων», εξηγεί ο Απόστολος Σινάκος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών.   

Και στην περιοχή του Τριλόφου, όμως, οι κάδοι, που βρίσκονται στο παλιό αμαξοστάσιο του δήμου, είναι παλιοί και ο ένας από αυτούς, που τοποθετήθηκε πρόσφατα, δεν έχει ούτε καπάκι. «Υπάρχουν κάποιοι παλιοί κάδοι απορριμμάτων και εξυπηρετούμαστε με αυτούς. Σίγουρα, όμως χρειαζόμαστε καινούριους κάδους, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου, Δημήτρης Τσιλιάς. Αξίζει να τονιστεί ότι πολλά από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες είναι επικίνδυνα, ενώ αν δεν ξεπλυθούν πολύ καλά τα δοχεία έχουν εξαιρετικά έντονη οσμή. 

Καθυστερήσεις στην αποκομιδή

Επιπλέον, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε κάποιες περιοχές είναι και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία της αποκομιδής. Το αποτέλεσμα είναι οι κάδοι να γεμίζουν ασφυκτικά και οι αγρότες να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν τις άδειες συσκευασίες στα χωράφια τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάδοι για τη ρίψη δοχείων από φυτοφάρμακα είχαν τοποθετηθεί και πάλι στα Βασιλικά πριν από δύο -τρία χρόνια, αλλά παρά το γεγονός ότι είχαν γεμίσει με άδειες συσκευασίες δεν περνούσε απορριμματοφόρο για να κάνει την αποκομιδή, με συνέπεια το μέτρο να ατονήσει. Επίσης, κατά το παρελθόν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι από τους κάδους να έχουν κλαπεί από αγνώστους, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αντικατάσταση τους.  

kadoi.gia .fytofarmaka.trilofos.foto1

Φυλλάδια με οδηγίες

Στο μεταξύ, από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου (Διεύθυνση Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος) έχουν διανεμηθεί φυλλάδια με οδηγίες για την ασφαλή απόρριψη των συσκευασιών από τα φυτοφάρμακα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, στους κάδους συλλέγονται μόνο άδεια πλαστικά και μεταλλικά δοχεία φυτοφαρμάκων, τα οποία πρέπει προηγουμένως να έχουν πλυθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες, οι συσκευασίες πρέπει να είναι καλά κλεισμένες για να αποφεύγονται οι οσμές. Στους κάδους για τα φυτοφάρμακα συλλέγονται μόνο δοχεία από επικίνδυνες ουσίες, τα οποία ξεχωρίζουν από την ειδική σήμανση.

kadoi.gia .fytofarmaka.vasilika.foto3

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ