Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μεγάλη η προσφορά των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, είναι άριστα εκπαιδευμένοι, αλλά πάνω από όλα είναι εθελοντές. Ο λόγος για τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, τα μέλη των οποίων δίνουν μάχη με τις φλόγες, συμμετέχουν σε διασώσεις, τροχαία ατυχήματα και παρέχουν άμεση βοήθεια σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και πλημμύρες.

Έσβησαν 135 πυρκαγιές
Μόνο την περσινή χρονιά οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης συμμετείχαν στην κατάσβεση 135 πυρκαγιών, ενώ κατά τη διάρκεια κάθε αντιπυρικής περιόδου υπάρχει πάντα μόνιμο προσωπικό τους σε στατικά φυλάκια και επιπλέον οργανώνονται καθημερινές περιπολίες με υδροφόρες ή οχήματα 4×4. «Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη, γιατί κάθε μέρα δίνουν τον ελεύθερό τους χρόνο για να προσφέρουν σε κατασβέσεις φωτιάς, σε ατυχήματα, αλλά και στις περιπολίες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Σε όσες φωτιές είχαμε πέρυσι οι εθελοντές βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης.

Από το σύνολο των 135 πυρκαγιών, τουλάχιστον στις 26 επιλήφθηκαν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας Βασιλικών, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν ορεινοί όγκοι και ιδιαίτερα δύσβατα σημεία, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της Ομάδας, Απόστολος Φυτώκας. «Επιπλέον, όπως είναι φυσικό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πυροπροστασία. Φέτος έχουμε εθελοντές στο πλαίσιο της πυρασφάλειας σε σταθερά σημεία στο Μετόχι Περιστεράς και στον Αη Γιάννη, πάνω από τα Βασιλικά. Μάλιστα, στα σημεία αυτά δεν υπάρχουν φυλάκια, παρόλα αυτά οι βάρδιες των εθελοντών πραγματοποιούνται κάθε μέρα κανονικά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι κάθονται στον ήλιο. Επίσης, έχουμε φύλαξη σε Περιστερά, Άγιο Αντώνιο και Σουρωτή, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας ζήτησε να έχουμε άτομα και στο Γαλαρινό. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και μάλιστα με δικά μας μέσα», επισημαίνει ο ίδιος.

Από την πλευρά της και η υπεύθυνη της εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Θέρμης, Ντία Παυλικιάνη τονίζει πως η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση είναι ένα από τα βασικά τους καθήκοντα. «Η φωτιά έχει πάντα το στοιχείο του απρόβλεπτου γι’ αυτό και πάντα απαιτείται μεγάλη προσοχή. Χαρακτηριστική ήταν η πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί πέρυσι ανάμεσα στο Λιβάδι και στα Πετροκέρασα σε ένα πολύ δύσβατο σημείο. Ακόμη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δυσκολεύτηκε να φτάσει. Τελικά, η φωτιά έσβησε από την ομάδα εθελοντών του παραρτήματος Λιβαδίου, από άτομα δηλαδή, που γνωρίζουν την περιοχή και έφτασαν άμεσα», εξηγεί η κ. Παυλικιάνη.

3
7
5


Οι εθελοντικές ομάδες του Δήμου Θέρμης
Στην περιοχή του δήμου Θέρμης υπάρχουν σήμερα τρεις μεγά.λες εθελοντικές ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έχει και ορισμένα παραρτήματα. «Η εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Θέρμης μετρά 100 εγγεγραμμένα μέλη από τα οποία ενεργά είναι τουλάχιστον τα 65, η εθελοντική ομάδα των Βασιλικών έχει 40 εγγεγραμμένα μέλη από τα οποία τα 15 είναι ενεργά, ενώ η εθελοντική ομάδα της Μίκρας διαθέτει 70 εγγεγραμμένα μέλη με ενεργά τουλάχιστον τα 45. Πρόκειται για άτομα εκπαιδευμένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Άλλωστε, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσφοράς τους είναι και η εκπαίδευση που παρέχουν οι ίδιοι σε πολίτες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο δήμο Θέρμης οι εθελοντές έχουν εκπαιδεύσει στις πρώτες βοήθειες τουλάχιστον 1.000 άτομα και η προσπάθεια συνεχίζεται», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Θέρμης, Κ. Κουγιουμτζίδης.

Μαθήματα πρώτων βοηθειών
Οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούν ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις σε σχολεία, εταιρείες, συλλόγους και όπου αλλού κληθούν, ενώ επιπλέον καλύπτουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ώστε να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. «Φέτος ξεκινήσαμε να εκπαιδεύουμε πολίτες στο δήμο Θέρμης, ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις βασικές πρώτες βοήθειες εάν ποτέ υπάρξει ανάγκη. Είναι ένα πρόγραμμα που ελπίζουμε ότι θα πάει πολύ καλά και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό από το Σεπτέμβρη, καθώς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι δύσκολο γιατί το βάρος πέφτει στα δάση», τονίζει η κ. Παυλικιάνη.

Επιπλέον, οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας παρέχουν βοήθεια σε τροχαία ατυχήματα, λαμβάνουν μέτρα, πραγματοποιούν διασώσεις ή προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε πλημμύρες και γενικότερα φυσικές καταστροφές και καλούνται σε κάθε είδους ατύχημα που μπορεί να συμβεί στην περιοχή ευθύνης τους ή ακόμη και εκτός αυτής. «Στην περιοχή μας έχουμε μεγάλο ορεινό όγκο και έτσι συμμετέχουμε συχνά σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης για άτομα που έχουν χαθεί, ενώ συχνά καλούμαστε να επιληφθούμε και σε πλημμύρες», αναφέρει ο κ. Φυτώκας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εθελοντές από το δήμο Θέρμης έχουν κληθεί να προσφέρουν τη βοήθεια τους τόσο σε περιστατικά που έχουν συμβεί στη Χαλκιδική, όσο και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.

2
8

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ