Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Λαμπρή μέρα, που μας έφερε όλους κοντά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με απόλυτη επιτυχία εορτάστηκε το Δωδεκαήμερο της Αποκριάς σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας. Μετά από χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, η συμμετοχή ήταν γιγάντια σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και από όλα τα μέρη του νομού.

Στο Φράγμα Θέρμης, σε μια υπέροχη από άποψη καιρού ημέρα, εορτάστηκε η Καθαρά Δευτέρα, όπου είχαν την τιμητική τους είχαν οι χαρταετοί και τα παραδοσιακά εδέσματα. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που έγιναν και σε άλλες κοινότητες το διήμερο 26 και 27 Φεβρουαρίου αγκαλιάστηκαν όλες με επιτυχία. Ήθη και έθιμα της Αποκριάς αναβίωσαν στις κοινότητες Βασιλικών, Περιστεράς, Τριλόφου, Αγίου Αντωνίου, Σουρωτής, Κ. Σχολαρίου.
Οι καρναβαλιστές στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης ετοίμασαν τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση που αποτελεί αγαπημένο, πολυετή, θεσμό για την περιοχή και όπως κάθε χρόνο γίνεται την Καθαρά Δευτέρα, όταν δηλαδή το καρναβάλι τελειώνει για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο παραδοσιακός γάμος, έθιμο της Αποκριάς που συναντούμε σε πολλές περιοχές της χώρας, αναβίωσε από τους ντόπιους καρναβαλιστές, οι οποίοι όπως ορίζει η παράδοση ετοιμάστηκαν να κλέψουν και να μονομαχήσουν για την … τιμή της νύφης.

Άρματα τα οποία ετοιμάζονται- όπως κάθε χρόνο- με μεράκι, κέφι και πάντα βασισμένα στην επικαιρότητα παρέλασαν στους δρόμους των Βασιλικών σε μία αποκριάτικη πομπή, που εννοείται δεν έλειψαν και οι σπονδές προς τον Δήμο και την Περιφέρεια.
Ακόμη βραβεύτηκε το πιο σατυρικό, πιο “πλούσιο”, με “πλούσιες” στολές ”θέμα” της παρέλασης.

Χιλιάδες κόσμου, πολύ κέφι και σαρακοστιανά εδέσματα
Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν το διήμερο 26 και 27 Φεβρουαρίου στον δήμο Θέρμης ήταν οι εξής:

  • Την Κυριακή της Τυρινής, 26/2 ο Τρίλοφος γιόρτασε με άφθονα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική και χορό, με εκατοντάδες πολίτες να δίνουν το «παρών» στον προαύλιο χώρο του ΚΑΠΗ.
  • Το έθιμο του παραδοσιακού γάμου αναβίωσε την ίδια μέρα στη γραφική Περιστερά ο πολιτιστικός σύλλογος Περιστεράς, μαζί και με σαρακοστιανά εδέσματα. Το έθιμο του παραδοσιακού γάμου ανάγεται στο πολύ μακρινό παρελθόν και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε αλλά και όλα τα έθιμα που τηρούνταν τα παλιά χρόνια όπως το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης (που στην πραγματικότητα είναι άνδρας), το νερό με αλάτι που της προσφέρει στη συνέχεια η πεθερά για να σβηστούν τα παλιά λόγια και την ολοκλήρωση του γάμου με άφθονο χορό, τραγούδια και νηστίσιμα εδέσματα. Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος «έταξε», όπως απαιτεί το έθιμο, στα μέλη του Συλλόγου ώστε να ανοίξει η σφραγισμένη είσοδος προς την πλατεία του χωριού και να καταφέρει η άμαξα που μετέφερε το ζευγάρι να φτάσει σε αυτήν για το μεγάλο γλέντι του γάμου.
  • Λίγο αργότερα το πρωί της Κυριακής στα Βασιλικά, με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου της Καμήλας στους δρόμους του χωριού με τη συνοδεία οργάνων.
  • Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου τηρήθηκαν τα παραδοσιακά έθιμα με το πέταγμα του χαρταετού, τα Σαρακοστιανά και άφθονο χορό σε πολλές Κοινότητες του δήμου.
  • Στον Άγιο Αντώνιο διοργανώθηκε στην πλατεία από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγία Σουμελά», τη Νεολαία του χωριού, τον πολιτιστικό σύλλογο «Προφήτης Ηλίας» την Κοινότητα και τη ΔΕΠΠΑΘ, μία μεγάλη γιορτή με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
  • Στο Κάτω Σχολάρι την Καθαρά Δευτέρα εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο από τις 11 το πρωί γιορτάζοντας με παραδοσιακά εδέσματα, τηρώντας το έθιμο για το πέταγμα του χαρταετού και διασκεδάζοντας με μουσική και χορό.
  • Στη Σουρωτή αργά το πρωί γιορτάστηκαν τα παραδοσιακά Κούλουμα με μουσικές από τα Χάλκινα της Γουμένισσας, με πλούσιο μπουφέ και εκλεκτό λευκό κρασί . Ξεχωριστά Σαρακοστιανά εδέσματα είχαν την τιμητική τους στο τραπέζι που στήθηκε στην πλατεία με πρωτοβουλία της Κοινότητας από όπου δεν έλειψαν τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι γαρίδες και ο λευκός ταραμάς που επιμελήθηκαν με πολύ μεράκι γυναίκες του χωριού. Με τη Νεολαία στην πρώτη γραμμή να δίνει το «παρών» και να εξυπηρετεί δεκάδες πολίτες που πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις.
  • Σαρακοστιανό γλέντι επιμελήθηκαν τα μέλη του ΚΑΠΗ Βασιλικών λίγο πριν η σκυτάλη παραδοθεί στους εκατοντάδες καρναβαλιστές που συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση η οποία ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και προσέλκυσε χιλιάδες πολίτες από διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θέρμης, η Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ., η Κοινότητα Βασιλικών, ο Σύλλογος Φίλων Καρναβαλιού Βασιλικών και φυσικά όλα τα ενεργά και δραστήρια μέλη του ΛΑΧΟΣΥΒΑ παρουσίασαν φέτος ένα εξαιρετικό σατυρικό θέαμα μέσα από την παρέλαση δεκάδων αρμάτων και εκατοντάδων πολιτών που έλαβαν μέρος σε αυτήν.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις συνεχάρη όλα τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και το εξαιρετικό αποτέλεσμα ενώ ευχήθηκε σε όλους καλή Σαρακοστή. «Η Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής και συμβολίζει την πνευματική και σωματική κάθαρση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Συγχαρητήρια σε όλους τους Συλλόγους μας για τη μεγάλη προσφορά τους και το εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά και σε όλους τους διοργανωτές. Εύχομαι και του χρόνου να ξανανταμώσουμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί με τα μοναδικά έθιμα του δήμου Θέρμης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ