Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

«Λίλιθ από την Αρχή του Κόσμου»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

της Αγγελικής Κωστάκη – Εκδόσεις Άλλωστε

Γνωρίζετε την ιστορία τη Λίλιθ, της πρώτης γυναίκας από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου;

Σε μια πράσινη εύφορη κοιλάδα, στο δέλτα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, γεννιέται η Λίλιθ. Μια ιδιαίτερη γυναίκα με δυναμικό χαρακτήρα κι ελεύθερο πνεύμα. Ο Αδάμας, ηγέτης της Σουμεριακής πόλης Εριντού, γοητεύεται από εκείνη και επιθυμεί να την κάνει γυναίκα του. Όμως, ο ανώτατος ιερέας διαφωνεί με αυτό το ζευγάρωμα. Καταστρώνει ένα σχέδιο για να απαλλαγεί μια και καλή από την παρουσία της «ακατάλληλης νύφης».
Θα μπορέσει άραγε να την βοηθήσει ο ηγέτης της Εριντού; Ή μήπως είναι απασχολημένος με την καινούρια σύντροφο του, Εύα, της οποίας τα ιδεώδη ταιριάζουν περισσότερο με εκείνα του ανώτατου ιερέα; Τι θα συμβεί όταν επιτέλους αυτές οι γυναικείες φιγούρες, Λίλιθ – Εύα, συναντηθούν; Και πόσο τελικά θα επηρεάσει η μία την άλλη;

Η Αγγελική Κωστάκη φέρει πολλούς παραπάνω από έναν χαρακτηρισμό. Είναι εικαστικός, μουσικός, ηθοποιός, είναι μια γυναίκα που τόσα χρόνια προσπαθεί να ωριμάσει μέσα σε μια ανώριμη κοινωνία. Μέσα στην καραντίνα προδομένη από τις υπόλοιπες τέχνες που ψυχορραγούσαν, η συγγραφή εμφανίστηκε μπροστά της σαν σανίδα σωτηρίας. Γραπώθηκε, λοιπόν, από το καβούκι της και ξεκίνησαν μαζί φανταστικά ταξίδια, μιας και τα κανονικά απαγορεύονταν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ