Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Θέρμη: Προβλήματα με τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προβλήματα φαίνεται πως δημιουργεί ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, καθώς οι δήμοι αδυνατούν όχι μόνο να παραλάβουν τα χιλιάδες δικαιολογητικά που απαιτούνται, αλλά παράλληλα δε διαθέτουν και το προσωπικό για τους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία. 

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα και ο δήμος Θέρμης, «οι δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 31 Οκτωβρίου), αποτελούμενη από δασολόγο ή γεωπόνο, μηχανικό και υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας, τη στιγμή που πολλοί δήμοι δεν διαθέτουν ούτε τμήματα Πολιτικής Προστασίας, ούτε δασολόγο ή γεωπόνο, ακόμη και μηχανικό, για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των μέτρων».

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Οι διατάξεις του κανονισμού, σύμφωνα με την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19.05.2023 (Β΄ 3475), έχουν εφαρμογή σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται:

• Μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις σύμφωνα με τους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες.

• Μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις

• Εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων των ανωτέρω περιπτώσεων

• μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές των ανωτέρω ακινήτων που βρίσκονται εκτός οικισμών, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, έχουν την υποχρέωση υποβολής στον οικείο Δήμο σε δυο αντίγραφα σε έντυπη μορφή τα εξής:

• Έντυπο Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και

•Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας

Οι καταθέσεις των φακέλων θα πραγματοποιούνται 08:00 έως 14:00:

•στο Κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου Θέρμης (Κτίριο Δημαρχείου Θέρμης, Δημοκρατίας 1 Θέρμη ΤΚ 57001).

•Στο πρωτόκολλο της Γραμματείας της Δ/νσης Πολεοδομίας (Κτίριο Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Θέρμης, 1ο χλμ Θέρμης-Τριαδίου ΤΚ 57001).

Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στο τηλ. 2310478041 ή στο site του δήμου https://www.thermi.gov.gr/kanonismos-pyroprostasias-akiniton-entos-i-plision-dasikon-ektaseon/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ