Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Καλοκαιρινά Φρούτα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Πουλικίδου
Δέσποινα Πουλικίδου
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του έφερε μία τεράστια ποικιλία από φρούτα δροσερά, γεμάτα χρώματα και γεύση! Τα φρούτα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας, καθώς οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων την ημέρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωσή τους κρίνεται αναγκαία, καθώς η αυξημένη εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια τόσο νερού όσο και ηλεκτρολυτών.

Τα φρούτα περιέχουν 80–90% νερό. Επίσης, αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Τα πιο «δημοφιλή» φρούτα του καλοκαιριού είναι το βερίκοκο, το δαμάσκηνο, το καρπούζι, το κεράσι, το πεπόνι, το ροδάκινο, το σταφύλι και το σύκο.

Βερίκοκο: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, αλλά είναι επίσης και καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, βιταμίνης Β2, β–καροτενίου, σιδήρου, ασβεστίου, καλλίου, κατεχινών και φυτικών ινών. Συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου λόγω του β–καροτενίου, όπως και στην πρόληψη κατά των καρδιοπαθειών. Το βερίκοκο βοηθά επίσης στην καλή όραση λόγω της βιταμίνης Α. Δυο μέτρια βερίκοκα έχουν 60 θερμίδες.

Δαμάσκηνο: Το δαμάσκηνα είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Περιέχει σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών, τα οποία δρουν κατά των ελεύθερων ριζών. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Βοηθούν στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ένα μέτριο δαμάσκηνο έχει περίπου 40 θερμίδες!

Καρπούζι: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο⸱ πρόκειται για μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη κατά διαφόρων νοσημάτων. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β1, Β6 και C. Περιέχει κάλλιομαγνήσιο, φυτικές ίνες και αρκετό νερό. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και θερμίδες είναι χαμηλή, καθώς 1 φλιτζάνι τσαγιού  περιέχει μόνο 40 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη.

Κεράσι: Μπορεί να είναι μικρό, αλλά αποτελεί καλή πηγή  φυτοστερολών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης. Ακόμα, περιέχει  βιταμίνη Α, βιταμίνη B, βιταμίνη C, κάλλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό. 12 κεράσια αποδίδουν 63 θερμίδες.

Πεπόνι: Το  πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, θειαμίνη και Β–καροτίνη. Είναι φρούτο πλούσιο σε κάλλιο, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αποδίδει 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Ροδάκινο: Είναι ένα φρούτο που περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Πλούσιο σε σάκχαρα, αντιοξειδωτικά, βιοτίνη, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο. Αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL–χοληστερόλης. 1 μέτριο ροδάκινο αποδίδει 40 θερμίδες.

Σταφύλι: Πλούσιο σε βιταμίνες Α, B, C, καθώς και σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλλιο, φώσφορο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ παρέχει στον οργανισμό αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Τα 100 γραμμάρια σταφυλιού αποδίδουν 80 θερμίδες!

Σύκο: Το σύκο είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, καλλίου, και των βιταμινών A, B και C. Είναι γνωστό για τις χωνευτικές τους ιδιότητες, ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκου θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις λόγω των σποριών που περιέχουν. Ένα σύκο έχει περίπου 30 θερμίδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ