Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Κάτω Σχολάρι: Με 2.000 στρέμματα παραμένει «δύναμη» στην αμπελουργία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Κάτω Σχολάρι αποτελεί μία από τις πιο γνωστές περιοχές με αμπελοκαλλιέργειες παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό οι εκτάσεις που καλλιεργούνται. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Σχολαρίου, Κωνσταντίνος Μπότσογλου οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν αυτοί που έφεραν μαζί τους αμπέλια και ξεκίνησαν να ασχολούνται με την καλλιέργεια τους, αρχικά για να έχουν κρασί και τσίπουρο για το σπίτι τους. Στη συνέχεια, όμως, η αμπελοκαλλιέργεια εξαπλώθηκε και μετέτρεψε την περιοχή σε σημαντική «δύναμη» στο χώρο.

Όπως προκύπτει από παλαιότερες μαρτυρίες οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη είχαν τη δυνατότητα να φέρουν μαζί τους τα κοπάδια τους, ωστόσο οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έφεραν μόνο κειμήλια, που μπορούσαν να κουβαλήσουν στα ελάχιστα πράγματα που είχαν μαζί τους, καθώς και μερικές ρίζες από αμπέλια από την πατρίδα που άφηναν πίσω τους.

sxolari.foto23

Αμπέλια, δημητριακά και ελιές

Σήμερα στην περιοχή του Κάτω Σχολαρίου καλλιεργούνται περίπου 2.000 στρέμματα με αμπέλια, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις κύριες ασχολίες της περιοχής, ενώ σε αυτά προστίθενται και καλλιέργειες με δημητριακά και ελιές, βρώσιμες, αλλά και για λάδι.

«Κάποια στιγμή στην περιοχή υπήρχαν μέχρι και 10.000 στρέμματα με αμπέλια. Τώρα η έκταση που καλλιεργείται είναι πολύ μικρότερη. Αυτή τη στιγμή οι αμπελοκαλλιεργητές δεν ξεπερνάνε τους 15, ενώ παλαιότερα σχεδόν το μισό χωριό ασχολούνταν με την αμπελουργία», εξηγεί ο κ. Μπότσογλου και προσθέτει: «Είχαμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε εξαγωγές σε Ολλανδία και Γερμανία, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια αποσύρθηκαν πολλοί αμπελοκαλλιεργητές και ο κλάδος συρρικνώθηκε».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού η αμπελοκαλλιέργεια άρχισε να ατονεί είτε γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε συνέχεια σε μία οικογένεια, καθώς οι νέες γενιές στρέφονταν σε άλλα επαγγέλματα είτε γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον ή κίνητρα. «Σταδιακά μπήκαν και άλλες καλλιέργειες όπως τα δημητριακά, αλλά και οι ελιές και τώρα πλέον οι παραγωγοί είναι μοιρασμένοι», προσθέτει ο κ. Μπότσογλου.

sxolari.foto16

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ