ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΝΟΥΛΑ
& ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΜΙ
Πιστοποιημένες Ποδολόγοι
Από την αρχαιότητα η επαγγελµατική φροντίδα των ποδιών αποδεικνύεται από τον Ιπποκράτη (περίπου 400π.Χ.) ,ο οποίος ασχολήθηκε µε το πρόβληµα της σκληροδερµίας και τους κάλους και εφεύρε τα νυστεριά, για να ακολουθήσει η αποµάκρυνση τους από το δέρµα των κάτω άκρων!
Πως δηµιουργούνται οι κάλοι;
Λόγω της συνεχούς πίεσης και καταπόνησης των ποδιών µας, ο οργανισµός µας προς άµυνάς του, αυξάνει την κυκλοφορία του αίµατος και αυτό έχει ως αποτέλεσµα την ανάπτυξη νεκρών κυττάρων στο συγκεκριµένο σηµείο, δηµιουργώντας έτσι µια στιβάδα σκληρού δέρµατος.
Μπορεί να εµφανιστούν τόσο στο πέλµα όσο και στα σηµεία των δακτύλων και να κάνουν το περπάτηµα αρκετά επώδυνο.
Ποιες είναι οι αιτίες εµφάνισης των κάλων;
Υπάρχουν αρκετές αιτίες που οδηγούν στην εµφάνιση τους, µε την πιο συχνή να είναι τα ακατάλληλα υποδήµατα (στενά και λανθασµενης εφαρµογής παπούτσια, ψηλά τακούνια), παθολογικές παθήσεις (αρθρίτιδες, ορµονικές διαταραχές), κληρονοµικοί παράγοντες, ορθοστασία και παραµορφώσεις δακτύλων.

Σε ποια είδη διακρίνονται οι κάλοι;
• Σκληροί κάλοι: ξεκινούν από υπερκερατώσεις και µε την χρόνια τριβή και πίεση προκύπτουν οι κάλοι, εµφανίζονται στην πάνω πλευρά ή στην άκρη των δακτύλων καθώς επίσης και στο πέλµα του ποδιού.
• Μαλακοί κάλοι: η µορφή τους είναι άσπρη και µαλακή και εµφανίζονται ανάµεσα στα δάκτυλα.
• Πελµατιαίοι κάλοι: οι οποίοι είναι µικρές, καλά εντοπισµένες και επώδυνες βλάβες στο πέλµα, εξαιτίας δυσµορφιών ή ανατοµικών αλλαγών του ποδιού.

Ποια η αντιµετώπιση τους;
Το πιο σηµαντικό κοµµάτι της αντιµετώπισης των επώδυνων κάλων στα πόδια είναι η πρόληψη.
✓ Σωστή επιλογή υποδηµάτων. Τα υποδήµατα πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα στο σχήµα του ποδιού, να είναι άνετα και να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος στο εσωτερικό τους για να µπορεί να χωρέσει το πόδι.
✓ Χρήση ορθοτικών επιθεµάτων για µείωση των υψηλών µηχανικών πιέσεων (πάτοι, προστατευτικά µικρών δακτύλων, µεταταρσίων, σιλικόνες)
✓ Καθηµερινή ενυδάτωση. Ενυδατώστε της περιοχές µε κρέµα δίνοντας ελαστικότητα στο δέρµα (περισσότερη αντοχή στην πίεση).
✓ Αποφύγετε τα κερατολιτικά – καυστικά υγρά ή επιθέµατα. ∆ε δίνουν ιδιαίτερη λύση αντιθέτως µπορεί να προκαλέσουν βλάβες!
Για τον ασφαλή καθαρισµό των κάλων ή των υπερκερατώσεων να επισκέπτεστε ειδικό ποδολόγο. Ο ειδικός θα διατηρήσει τα κάτω άκρα σε καλή κατάσταση µε σωστό εν τω βάθη καθαρισµό, και θα φροντίσει ιδιαιτέρως το δέρµα στα σηµεία που υπάρχει προδιάθεση να δηµιουργηθεί, καθώς και θα σας συµβουλέψει για την κατάλληλη φροντίδα της περιοχής!
ΠΡΟΣΟΧΗ: τα άτοµα µε σακχαρώδη διαβήτη έχουν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και εύθραυστο δέρµα µε αποτέλεσµα οι αυξηµένες πιέσεις που προκαλούν κάλους να δηµιουργούν άνοιγµα στο δέρµα µε επακόλουθο διαβητικό έλκος.
Επισκέπτεστε τον ποδολόγο σας για καθαρισµό των σκληρύνσεων και των κάλων και µη ξεχνάτε τον ετήσιο έλεγχο διαβητικού ποδιού στο γιατρό σας!