Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου: Η μεγάλη καμπάνα από την Ανατολική Θράκη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μεγάλη καμπάνα, που ακόμη και σήμερα βρίσκεται στο καμπαναριό του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στο Κάτω Σχολάρι, χρονολογείται από το 1.800. Φτιαγμένη από ένα κράμα μετάλλων μέσα στο οποίο έχει προστεθεί χρυσό και ασήμι, ήρθε στο Κάτω Σχολάρι της Θέρμης από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τη μετέφεραν μετά τον ξεριζωμό τους από το ομώνυμο χωριό τους στην Ανατολική Θράκη. 

«Φεύγοντας από την ανατολική Θράκη οι άνθρωποι αυτοί ήξεραν πως ότι μείνει πίσω θα καταστραφεί. Είχαν μάθει ότι αυτή ήταν η τακτική, που είχε ακολουθηθεί και σε άλλα χωριά και ήξεραν πως αυτή θα ήταν η τύχη και του δικού τους τόπου», εξηγεί ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Σχολαρίου, πατέρας Χρήστος Παπαβασιλείου. Ο ίδιος επισημαίνει πως η καμπάνα την εποχή εκείνη ήταν στενά συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των πιστών γιατί «χτυπούσε» τις ώρες της ημέρας, ενώ παράλληλα ενημέρωνε και για τις λειτουργίες.

sxolari.foto41

«Τότε ο κόσμος άκουγε την καμπάνα και ήξερε πότε θα πάει στη δουλειά, πότε είναι η ώρα για ξεκούραση και πότε ξεκινάει η λειτουργία. Με βάση τα χτυπήματα της καμπάνας ρύθμιζαν τη μέρα τους. Έτσι οι κάτοικοι πολλών χωριών όταν εκδιώχτηκαν από τις περιοχές τους πήραν μαζί τους όχι μόνο εικόνες Αγίων, όπως και διάφορα άλλα ιερά αντικείμενα, αλλά και τις καμπάνες από τις εκκλησίες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός, όμως, από τη συγκεκριμένη καμπάνα οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους και την εικόνα της Αγίας Παρασκευής, εικόνες από το τέμπλο του ναού τους, αλλά και καλύμματα της Αγίας Τράπεζας. Μάλιστα, η εικόνα της Αγίας Παρασκευής συνοδεύεται και από αρκετές ιστορίες για θαύματα, που αφορούσαν κυρίως σε παιδιά, τα οποία αρρώστησαν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής των ξεριζωμένων οικογενειών από την ανατολική Θράκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.  

Τα ιερά αυτά αντικείμενα στη συνέχεια διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές, ανάλογα με το που έστησαν το σπιτικό τους οι πρώτοι πρόσφυγες, Άνω και Κάτω Σχολάρι ή ακόμη και Πλαγιάρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ