Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

ΘΕΡΜΗ: Ξεκίνησε η κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε οκτώ μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Θέρμη, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ολόκληρου του δήμου. 

Η κατασκευή ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για χώρο στην εκτός σχεδίου περιοχή, σε απόσταση περίπου 3,4 χλμ  νότια από τον οικισμό της Θέρμης και σχεδόν δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού. 

Σημαντικά τα οφέλη από το νέο ΣΜΑ

Στόχος του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, είναι να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων. Εκτιμάται ότι μετά τη λειτουργία του ΣΜΑ Θέρμης θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των καυσίμων και τη συντήρηση των οχημάτων, ενώ θα εξοικονομηθούν και εργατοώρες.

Σήμερα τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται από τις δημοτικές ενότητες της Θέρμης μεταφέρονται από τα απορριμματοφόρα του δήμου είτε στον ΣΜΑ Ευκαρπίας είτε απευθείας στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά. Ωστόσο, μετά τη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων τα δρομολόγια θα περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό, καθώς τα απορρίμματα θα μεταφέρονται και θα συγκεντρώνονται σε ειδικά κοντέινερ. 

Συγκεκριμένα, σε κάθε κοντέινερ θα χωράνε τα απορρίμματα από 3 έως 5 απορριμματοφόρα. Όταν γεμίζει θα μεταφέρεται με τη σειρά του στη Μαυροράχη, όπου θα αδειάζει και θα επιστρέφει. Έχει υπολογιστεί ότι η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ θα ανέρχεται περίπου σε 76tn/ημέρα.  

stathmos metafortosis 2

Τι θα περιλαμβάνει ο ΣΜΑ

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης – πυρόσβεσης, δεξαμενή λυμάτων, πύλη εισόδου και περίφραξη, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, έργα φύτευσης και άρδευσης, αλλά και εσωτερικής οδοποιίας. 

Ακόμη, στο συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται και η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, ο οποίος αποτελείται από δύο σταθερές πρέσες με βοηθητικές εγκαταστάσεις και συστήματα αυτοματισμού, δύο χοάνες απόρριψης, έξι ειδικά (κλειστά) κοντέινερ χωρητικότητας 30m3, ένα ειδικό γερανοφόρο όχημα μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων με γάντζο και δύο μεταλλικές ράμπες.

Επίσης, θα κατασκευαστεί μια δεξαμενή νερού από οπλισμένο σκυρόδεμα, γεφυροπλάστιγγα για τον έλεγχο της ποσότητας των εξερχόμενων φορτίων από τον ΣΜΑ, αλλά και δεξαμενή για την αποχέτευση των λυμάτων. Υπάρχει πρόβλεψη περιμετρικά του χώρου να πραγματοποιηθούν  δενδροφυτεύσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικός φυτοφράχτης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.362.489 €, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ