Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Θέρμη: Οι γιορτές θα τονώσουν την αγορά (;)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, άναμμα δέντρων, παιχνίδια, χαρούμενη διάθεση και φυσικά το… δώρο των Χριστουγέννων αναμένεται να συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς σε Θέρμη, Μίκρα και Βασιλικά. Η οικονομική κρίση, η γενικότερη ακρίβεια, αλλά και οι μεγάλης διάρκειας εκπτώσεις, τύπου Black Friday, προβληματίζουν τους καταστηματάρχες, οι οποίοι περιμένουν την εορταστική περίοδο για να καταγράψουν άνοδο στις πωλήσεις τους.  

Η Λευκή Νύχτα στη Θέρμη και η Νύχτα των Ξωτικών στα Βασιλικά, που ήδη πραγματοποιήθηκαν, αλλά και η Νύχτα των Αστεριών στον Τρίλοφο, που προγραμματίστηκε για τις 15 του μήνα, λειτουργούν θετικά για τις τοπικές αγορές, όπως επίσης και οι εορταστικές δράσεις, που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο σε κάθε κοινότητα.

thermi1

Προορισμός οι τοπικές αγορές

«Προσπαθούμε να κάνουμε τη Θέρμη προορισμό για όλες της γύρω περιοχές γιατί ως αγορά παρέχει τα πάντα. Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το χριστουγεννιάτικο δώρο, που θα πάρουν οι εργαζόμενοι θα καλύψει κυρίως βασικές ανάγκες των νοικοκυριών και ότι περισσέψει θα πάει σε δώρα για οικογένεια και συγγενείς ή φίλους», επισημαίνει ο Ευστάθιος Πιστέλας, πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων και Επαγγελματιών Θέρμης.

Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει πως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω και των μέτρων της πανδημίας, η αγοραστική κίνηση είχε μειωθεί κατά 40 με 50%. «Φέτος έπαιξε ρόλο και ο ζεστός καιρός, που είχαμε μέχρι πρόσφατα, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι αγορές σε χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια. Πιστεύουμε, όμως, ότι γενικότερα η κατάσταση θα είναι καλύτερη», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστέλας. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο θέμα των εκπτώσεων τύπου Black Friday, που γίνονται και στη χώρα μας και απορρυθμίζουν την αγορά.

thermi6

«Στις μεγάλες αλυσίδες οι εκπτώσεις αυτές διαρκούν σχεδόν ένα μήνα, ωστόσο τα μικρά καταστήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Τηρούμε, φυσικά, όλες τις νόμιμες εκπτωτικές περιόδους, όπως προβλέπεται», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων και Επαγγελματιών Θέρμης, η οποία αριθμεί συνολικά 400 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Όπως τονίζουν και οι καταστηματάρχες οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μία περίοδος, που όλοι περιμένουν για να δουλέψουν καλύτερα. «Έχουμε πελατεία που προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή. Μας ξέρουν και μας εμπιστεύονται», λέει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια του καταστήματος με γυναικεία ρούχα Effe fashion, Φρόσω Καλφοπούλου.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ζηκούδης, ιδιοκτήτης του καταστήματος με ανδρικά ρούχα Jacques Hermes εξηγεί πως υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας, που επηρεάζει όλη την αγορά. «Πρέπει να εξελισσόμαστε για να επιβιώσουμε και η εορταστική περίοδος με τις εκδηλώσεις, που γίνονται σίγουρα μας βοηθάει», επισημαίνει.

Υπενθυμίζουμε ότι η Λευκή Νύχτα στη Θέρμη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα, τάρανδοι και ξυλοπόδαροι σκόρπισαν χαρά σε όλους, οι πρόσκοποι προσέφεραν ζεστή σοκολάτα, ενώ η Ένωση Εμπόρων μοίραζε κάστανα και κρασί.

thermi2

Μίκρα & Βασιλικά

Στη Νύχτα των Αστεριών (θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου) έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τόνωση της αγοράς και οι επαγγελματίες της Μίκρας. «Η γιορτή γίνεται για να βγει έξω ο κόσμος και να ενισχυθεί η αγορά. Πολλοί κάτοικοι απλά μένουν εδώ, αλλά εργάζονται και ψωνίζουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να βγει ο κόσμος πεζός στους δρόμους με τα παιδιά του και να γνωρίσει την τοπική αγορά. Μάλιστα, γίνονται και προσφορές στα καταστήματα τη συγκεκριμένη μέρα», αναφέρει ο Απόστολος Ζαφειρίου, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Μίκρας.

Ο ίδιος προσθέτει πως η περσινή Νύχτα των Αστεριών είχε μεγάλη επιτυχία και καταγράφηκε αύξηση στην αγοραστική κίνηση. «Τα εμπορικά καταστήματα πήγαν εξαιρετικά καλά πέρυσι. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι στα μικρά μέρη  δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πελατών και ιδιοκτητών και υπάρχει αμεσότητα και σωστή εξυπηρέτηση», είπε ο κ. Ζαφειρίου.

Μεγάλη επιτυχία είχε, ωστόσο και η «Νύχτα των Ξωτικών» στα Βασιλικά (πραγματοποιήθηκε στις 2/12), που περιλάμβανε τη φωταγώγηση του δένδρου, ζεστό κρασί, δώρα, αλλά και εορταστικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους από την  Ένωση Επαγγελματιών και Εμπόρων Βασιλικών.

«Στις γιορτές τα καταστήματα σίγουρα δουλεύουν καλύτερα, ο προηγούμενος μήνας, όμως, ήταν πολύ δύσκολος», εξηγεί η Όλγα Κούσα, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Βασιλικών και συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι οι τοπικές αγορές έχουν ιδιαίτερα γνωρίσματα και εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση. Π.χ. εμείς δουλέψαμε καλά την περίοδο της πανδημίας γιατί ο κόσμος προτιμούσε τις κοντινές μετακινήσεις, λειτουργούσαμε με ραντεβού και αυτό έκανε τους πελάτες να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, αναπτύσσουμε προσωπικές σχέσεις με όλους τους πελάτες και αυτό είναι θετικό γιατί δημιουργείτε εμπιστοσύνη».

thermi7

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ