Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Θέρμη: Ξεκινά (επιτέλους) πιλοτικά το πρόγραμμα των καφέ κάδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν σε 1η φάση

Ξεκινάει τις επόμενες μέρες η τοποθέτηση καφέ κάδων σε περιοχές της Θέρμης στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για την περισυλλογή οργανικών αποβλήτων και την κομποστοποίηση τους. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στους οικισμούς της δημοτικής ενότητας Θέρμης και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου. Η προμήθεια εξοπλισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί (απορριμματοφόρο με σύστημα πλύσης κάδων, 1.000 κάδοι, βιοδιασπώμενες σακούλες, κάδοι κουζίνας κ.λπ.), ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως καφέ κάδοι θα έπρεπε να έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία, ωστόσο το ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου Θέρμης παρουσίασε βλάβη, η οποία για να διορθωθεί απαιτούνταν η προμήθεια ανταλλακτικού από το εξωτερικό.

«Έχουμε ένα απορριμματοφόρο και περίπου 1.000 καφέ κάδους», εξηγεί ο ΣτέργιοςΓκιζάρης, αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Θέρμης και συνεχίζει: «Βγήκαμε λίγο εκτός προγράμματος γιατί το απορριμματοφόρο που μας ήρθε από το ΦΟΔΣΑ παρουσίασε πρόβλημα».

shutterstock 1728605836 1

Που θα βρούμε καφέ κάδους

Όπως εξηγεί ο κ. Γκιζάρης εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες ξεκίνησε η ενημέρωση από το δήμο σε μεγάλες επιχειρήσεις όπου θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι, σε καταστήματα, αλλά και σε κατοίκους της Θέρμης, ώστε να γνωρίζουν πως λειτουργεί το πρόγραμμα με τους καφέ κάδους και τι πρέπει να πετάνε σε αυτούς.

«Κάναμε μία καταγραφή όλων των επιχειρήσεων στο δήμο της Θέρμης για να δημιουργήσουμε το δίκτυο και τις διαδρομές που πρέπει να κάνει το απορριμματοφόρο, ώστε να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι όταν τελικά τεθεί σε εφαρμογή», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Καθαριότηταςτου δήμου Θέρμης.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά μεγάλες επιχειρήσεις περιμετρικά της Θέρμης, επιχειρήσεις εστίασης στην πλατεία της Θέρμης, αλλά και εταιρείες κέτερινγκ, εστιατόρια και ξενοδοχεία κυρίως στις περιοχές Θέρμης, Ταγαράδων και Νέου Ρυσίου.

Στη φάση αυτή θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι και σε τμήμα της επέκτασης Θέρμης με περίπου 2.000 κατοίκους, ώστε να καταγραφούν τα αποτελέσματα και από τη χρήση σε οικιστικές περιοχές.

«Στην περίπτωση αυτή κάναμε ενημερώσεις τόσο στους κατοίκους όσο και στους μαθητές στα σχολεία. Έχουμε διαπιστώσει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα σε περιβαλλοντικά θέματα και συχνά είναι αυτά που παρακινούν και τους γονείς τους», ανέφερε ο κ. Γκιζάρης.

Σε όλες τις λαϊκές αγορές

Επίσης, καφέ κάδοι θα τοποθετούνται και σε όλες τις λαϊκές αγορές σε ολόκληρο το δήμο Θέρμης, προκειμένου να συγκεντρώνονται εκεί υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά.

«Σε πρώτη φάση οι κάδοι θα μεταφέρονται στις λαϊκές αγορές και θα χρησιμοποιούνται μόνο όσο θα διαρκεί η λαϊκή. Στο τέλος της ημέρας θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα και οι κάδοι θα πλένονται και θα αποθηκεύονται μέχρι την επόμενη χρήση», επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Όπως έγινε γνωστό τη χρονιά αυτή το πρόγραμμα θα λειτουργεί πιλοτικά, ωστόσο με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και τις ανάγκες που θα καταγραφούν υπάρχει η εκτίμηση ότι στην επόμενη φάση θα γίνει προμήθεια και δεύτερου απορριμματοφόρου και φυσικά θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των καφέ κάδων με σκοπό να εξυπηρετείτε όλος ο δήμος.

Τι πετάμε στους καφέ κάδους

Στους καφέ κάδους μπορούμε να ρίχνουμε μόνο οργανικά απόβλητα, δηλαδή υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι, αυγά, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά.

«Τα απορρίμματα των κάδων θα συγκεντρώνονται και θα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ στην Ευκαρπία όπου θα γίνεται αερόβια κομποστοποίηση μαζί με κλαδιά δέντρων. Στη συνέχεια ένα μέρος από το τελικό προϊόν θα στέλνετε πίσω στο δήμο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Πρασίνου για να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό», τόνισε  ο κ. Γκιζάρης.

Όπως εξήγησε το ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου θα συγκεντρώνει τα απορρίμματα μέρα παρά μέρα και οι κάδοι θα πλένονται και θα ξαναμπαίνουν στη θέση τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ