Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Η ωτίτιδα στο σκύλο και τη γάτα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιωάννα Μ. Παπαδοπούλου
Ιωάννα Μ. Παπαδοπούλου
Msc, Κτηνίατρος ΑΠΘ

Η ωτίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα και ταυτόχρονα πολύ ενοχλητικό για τους τετράποδους φίλους μας. Ο όρος ωτίτιδα περιγράφει απλά την ύπαρξη φλεγμονής στα αυτιά αλλά δεν αποτελεί πάντα την τελική διάγνωση. Εμφανίζεται περίπου στο 15-20% των σκύλων και στο 6-7% στις γάτες, με κάποιες φυλές να κατέχουν τα πρωτεία.

Οι σκύλοι που έχουν τάση να εμφανίζουν ωτίτιδες συνήθως είναι:

  • Αυτοί με γενετική προδιάθεση και ακανόνιστο σχήμα του έξω ακουστικού πόρου, όπως Shar Pei, Bulldog, Chow Chow.
  • Οι φυλές με τρίχες στα αυτιά όπως τα Poodle και τα Τerrier.
  • Τα σκυλιά που έχουν κρεμασμένα τα πτερύγια των αφτιών, όπως τα Cocker Spaniel κ.α
  • Τα ζώα που ζουν έξω και είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε υγρασία, νερό, ξένα σώματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα κυνηγόσκυλα.

Τα βασικά συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ιδιοκτήτη είναι: Δυσοσμία (μερικές φορές πολύ έντονη) με ή και χωρίς -ξύσιμο των αυτιών και του κεφαλιού, έκκριμα από τα αυτιά, ερυθρότητα και πρήξιμο του πτερυγίου, τίναγμα του κεφαλιού ή και κλίση προς μία πλευρά (ακόμη και τάση να χάνεται η ισορροπία του ζώου), πόνος γύρω από τα αυτιά που συχνά εκδηλώνεται με έντονο κλάμα, βαρηκοϊα.Η επίσκεψη πλέον στον κτηνίατρο είναι μονόδρομος, ώστε να γίνει ωτοσκόπηση (συχνά με ηρέμηση λόγω έντονου πόνου) για να ελεγχθεί ο ακουστικός πόρος καθώς και η ακεραιότητα του τυμπάνου αλλά και να ληφθεί υλικό για κυτταρολογική εξέταση και εντόπιση του παθογόνου παράγοντα.

Οι πιο συχνές αιτίες ωτίτιδας είναι: τα βακτήρια, οι ζυμομύκητες (Malassezia), οι ψώρες (otodectes, demodex, notoedres, sarcoptes),τα ξένα σώματα (άγανα) και τραυματισμοί, αλλεργικές καταστάσεις (ατοπία, τροφική αλλεργία, δερματίτιδα από ψύλλους), διαταραχές κερατινοποίησης (σμηγματόρροια), οι ορμονικές μεταβολές (υποθυρεοειδισμός), αυτοάνοσα νοσήματα και πιθανές νεοπλασίες.

Η θεραπεία της ωτίτιδας είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και θέλει χρόνο, συστηματικότητα αλλά και υπομονή. Στηρίζεται στην τοπική θεραπεία (καθαριστικό αυτιών και σταγόνες) και ίσως επικουρικά χρειαστεί και συστηματική θεραπεία (χρήση φαρμάκων από το στόμα). Σε περιπτώσεις χρόνιας σοβαρής ωτίτιδας ή μη συνεργασίας του ζώου για τον καθαρισμό του έξω ακουστικό πόρου θα χρειαστεί να διενεργηθούν πλύσεις υπό γενική αναισθησία και έπειτα να ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή.

Ο κτηνίατρος είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την υγεία των αυτιών του τετράποδου φίλου σας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ