ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Αγωνία για το μέλλον
Η επικεφαλής του συνδυασμού “Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης” ANNA ΤΣΙΦΤΕΛΙΔΟΥ, απαντάει στις ερωτήσεις της Άποψης.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια σταθερή υποβάθμιση των Βασιλικών, με το κλείσιμο του ΙΚΑ, την υποβαθμισμένη λειτουργία της Τράπεζας, το επικείμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ και την απειλή για την απομάκρυνση του υποθηκοφυλακείου ενώ είναι αβέβαιη ακόμη και η λειτουργία του τμήματος Ασφαλείας. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτή την κατάσταση; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια;
Η δημοτική ενότητα Βασιλικών είναι το στολίδι του Δήμου μας. Έχει φυσικό κάλος, ιστορία, πολιτισμό και πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δεν υποβαθμίζεται επειδή κλείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Η υποβάθμισή της έχει ως συνέπεια το κλείσιμο αυτών των υπηρεσιών. Μέγιστη ευθύνη έχει το κράτος στην πολιτική και στη στρατηγική ανάπτυξης που εφάρμοσε αλλά και στην μη εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων και μέσων για την περιφέρεια και ιδίως των περιοχών με τα χαρακτηριστικά του πρωτογενούς τομέα. Η ευθύνη αυτή είναι μεγαλύτερη μέχρι το 2010, δηλ. πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Το μοντέλο ανάπτυξης τότε ήταν αυτό της αντιπαροχής που δεν αποτελεί γνήσιο παραγωγικό μοντέλο. Βέβαια ούτε σε αυτό μπόρεσε να ανταποκριθεί ο τόπος με κύρια αιτία τις διοικήσεις του καποδιστριακού δήμου και την λανθασμένη επιλογή των τοπικών αρχόντων να πολεοδομήσουν μεγαλύτερες εκτάσεις από τις αρχικά προβλεπόμενες, θέμα που πήρε την δικαστική οδό με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχουν χρήσεις γης και επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων. Έτσι χάθηκε ακόμη και το τρένο της πληθυσμιακής αύξησης του τόπου λόγω κατοικίας, απομένοντας τελικά μόνο αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης.
Υπό αυτές τις συνθήκες αλλά και με ελάχιστα έργα υποδομής μπήκε ο πρώην Δήμος Βασιλικών μέσα στην οικονομική συγκυρία και συνενώθηκε με το Δήμο Θέρμης . Στη συνέχεια και επί καλλικρατικού δήμου, μετά το 2010, λόγω αύξησης της ανεργίας, ο πληθυσμός μετακινήθηκε και μειώθηκε ενώ και πάλι δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου, ώστε να μείνουν ή να έρθουν νέοι κάτοικοι. Μέχρι σήμερα δε απομένει χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο αναδασμός.
Ο Καποδίστριας στην αρχή και στη συνέχεια ο Καλλικράτης, με την κατάργηση του Δήμου Βασιλικών και την συγχώνευση με τον Δήμο Θέρμης λειτούργησαν θετικά ή αρνητικά για τα Βασιλικά;
Το πρόγραμμα Καλλικράτης/Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ν. 3859/2010) στόχευε στην αύξηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της αποκέντρωσης, αναγκαστική συνένωση των μικρών δήμων και κοινοτήτων με μεγαλύτερους και αύξηση των πηγών χρηματοδότησης. Στην πράξη ως επί το πλείστον εύρωστοι δήμοι συνενώθηκαν με τους οικονομικά αδύναμους, το ίδιο και τα νομικά τους πρόσωπα, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση και ουσιαστικά να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ τους. Το εγχείρημα είχε ως αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει μεν παραπάνω αρμοδιότητες αλλά ουσιαστικά χωρίς αντίστοιχη οικονομική ανεξαρτησία.
Σήμερα και πάλι είναι στην επικαιρότητα η μεταρρύθμιση και η ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης Β βαθμού. Στην περίπτωση του Δήμου Θέρμης η συνένωση λειτούργησε τελείως αρνητικά και σε βάρος των άλλων δύο δημοτικών ενοτήτων, καθώς ο ισχυρός Δήμος Θέρμης ποτέ δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τους δύο πρώην Δήμους εκπονώντας ένα σχέδιο ισόρροπης τοπικής ανάπτυξης όλων των δημοτικών κοινοτήτων, παραμένοντας μέχρι σήμερα υδροκέφαλος.
Πιστεύετε ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο θέμα; Τι έκανε, τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει κάνει;
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, αφού ήταν εν μέρει και επιλογή της να συνενωθεί με τον πρώην Δήμο Βασιλικών, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσει όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Πέρα από κάποιες ελάχιστες αποσπασματικές ενέργειες ποτέ δεν είδε πώς και πού μπορεί να πάει τον Δήμο αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο των Βασιλικών, φτιάχνοντας υποδομές, δημιουργώντας μια τοπική ταυτότητα και ταυτόχρονα επιλύοντας το θέμα της ανεργίας αλλά και της μείωσης του πληθυσμού. Για παράδειγμα, ο Δήμος Θέρμης αποφάσισε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που διέθετε στην επιχείρηση «Σουρωτή ΑΕ» αλλά από αυτό το έσοδο ακόμη δεν έχει επιστρέψει έργο στην τοπική κοινωνία. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στα χωριά, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι σε αδράνεια. Ο αγροτικός συνεταιρισμός των Βασιλικών προσπαθεί μόνος του να βρει λύσεις στα αδιέξοδα και να μειώσει το κόστος παραγωγής με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας. Η περιβόητη μεταφορά του στη θέση σφαγεία μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτή.
Ο Δήμος Θέρμης δεν κατάφερε μια διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των λουτρών της Θέρμης που βρίσκονται δίπλα στα Βασιλικά και θα έδιναν ζωή σε όλη την περιοχή. Το συσκευαστήριο προϊόντων που δημιουργήθηκε είναι σήμερα εκτός λειτουργίας. Εδώ και χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση για το κτίριο με ιστορική αξία που δώρισε η κ. Φώφη Πατίκα, με αποτέλεσμα αυτό να ρημάζει. Έγινε ένα φεστιβάλ αιγοπρόβειου κρέατος σαν φιέστα και το όλο ζήτημα έμεινε εκεί!
Σχετικά με τις υποδομές τα Βασιλικά και όλα σχεδόν τα χωριά έχουν σοβαρά και πολύ συχνά προβλήματα υδροδότησης λόγω παλαιού δικτύου, έλλειψης δεξαμενών και προβλημάτων στις γεωτρήσεις. Τα περισσότερα χωριά έχουν αποχετευτικό, αλλά είναι εκτός λειτουργίας, καθώς δεν έχουν συνδεθεί και δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Πολυγύρου -αρμοδιότητα της περιφέρειας- αποτελεί έναν μη ασφαλή δρόμο.
Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Έχετε προτάσεις και ποιες.
Οι προτάσεις μας είναι απολύτως εφικτό να υλοποιηθούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τους πόρους του Δήμου μας Αφορούν καταρχήν σχετικά με τα Βασιλικά
- Έργα υποδομής: Ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου στα πλαίσια του ευρύτερου τοπικού χωρικού σχεδίου (ΤΧΣ) του δήμου με κύριο στόχο την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας και τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας, εφαρμογή ενιαίας αειφόρου πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της λεκάνης απορροής του Ανθεμούντα, κατασκευή σύγχρονου και ψηφιακά ελεγχόμενου αρδευτικού δικτύου για την διευκόλυνση της γεωργίας και σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων, καθαρισμό και αξιοποίηση όλων των ρεμάτων, κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) που θα δεχτεί τα λύματα του δικτύου αποχέτευσης των Βασιλικών και των άλλων οικισμών, νέο δίκτυο ύδρευσης-καινούργιες βάνες και συνδέσεις, ολοκλήρωση της Β’ φάσης του αναδασμού, κατασκευή της αντιπλημμυρικής τάφρου με τροποποίηση της μελέτης, ώστε να μην διέρχεται ανάμεσα από τα σχολεία, κατασκευή αγροτικών δρόμων, δημιουργία κόμβων στην είσοδο των Βασιλικών και γέφυρας στα πρώην σφαγεία, αποκατάσταση και αξιοποίηση όλων των παλιών ιστορικών κτιρίων για κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς σκοπούς, ενοποίηση των υπαίθριων χώρων, ανάδειξη της εκκλησίας και των δύο πλατειών με ανάλογες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, που συνοδεύονται από κατασκευή χώρων στάθμευσης και αναδιαμόρφωση των υπαρχόντων, κατασκευή 2ης παιδικής χαράς και πιστοποίηση της υπάρχουσας, δημιουργία κόμβου στο κλειστό γυμναστήριο και τις σχολικές μονάδες.
- Τοπική οικονομία: Εφαρμογή συντονισμένων δράσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, δημιουργία μόνιμης αγοράς τοπικών και βιολογικών προϊόντων, ενίσχυση συνεταιρισμών, δημιουργία επιχειρηματικού συνεργατικού σχηματισμού (cluster), για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του δήμου, με την συμμετοχή παραγωγών, κτηνοτρόφων, τοπικών επαγγελματιών και των φορέων τους, ανακύκλωση των γεωργικών οργανικών προϊόντων και διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων – συσκευασιών, αξιοποίηση ιστορικών μνημείων και των περιοχών με φυσικό κάλος, των αρχαιολογικών χώρων δημιουργώντας προϋποθέσεις για την διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων.
- Για την υγεία καλύτερη και συχνότερη λειτουργία του αγροτικού ιατρείου
- Για την παιδεία: Ενίσχυση των υπαρχουσών δομών παιδείας και βελτίωση εγκαταστάσεων του 2ουγυμνασίου, αναβάθμιση του γηπέδου ποδοσφαίρου, αξιοποίηση και ανάδειξη των υπαίθριων χώρων των σχολείων.
Συνολικά τα παραπάνω θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Βασιλικών ώστε το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών δε θα αποτελεί συνέπεια υποβάθμισης αλλά απόρροια της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών όπου αναπόδραστα οδεύουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Σημασία έχει η αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου και φυσικού δυναμικού και εκεί υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες!!!