Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Ημέρα Μνήμης Θρακικού Ελληνισμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πραγματοποιήθηκε ετήσιο μνημόσυνο στη Θέρμη

Ετήσιο μνημόσυνο στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου από το Σύλλογο Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Θρακικού Ελληνισμού στη Θέρμη (το Πρώτο Μνημείο εις μνήμην των Θρακών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πλησίον Άλσους Αγίου Τρύφωνα).

Αξίζει να αναφερθεί ότι την 7η Ιουλίου του 2022 η Ελληνική Βουλή ικανοποίησε το πάγιο αίτημα των Θρακών, αυτό της επίσημης αναγνώρισης της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. H 6η Απριλίου του 1914, Κυριακή του Πάσχα, ήταν η ημέρα που οι Νεότουρκοι επέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών των επαρχιών  Aρκαδιουπόλεως, Bιζύης και άλλων θρακικών περιοχών.

Την περίοδο 1913-1918, 233.000 Ανατολικοθρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 100.000 οδηγήθηκαν στη Μικρά Ασία σε καταναγκαστικά έργα, από τους οποίους επέστρεψαν στις εστίες τους, ζωντανά φαντάσματα, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, περίπου 35.000-36.000.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ