Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Ζαχαροπλαστείο Τζιώνης: 86 χρόνια «γλυκιάς» ιστορίας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κλείνει το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο των Βασιλικών
«Κλείνει ένας κύκλος. Τώρα μετά από όλα αυτά τα χρόνια μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από τους ανθρώπους, από όλους αυτούς που γνώρισα μέσα από το ζαχαροπλαστείο, από την ποιότητα και την αξιοπρέπεια τους», λέει ο Βασίλης Τζιώνης, ο ιδιοκτήτης του παλαιότερου ζαχαροπλαστείου των Βασιλικών, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1936 και αναμένεται να κλείσει οριστικά την καινούρια χρονιά. Συνολικά 86 χρόνια ιστορίας, με το σημερινό ιδιοκτήτη και τον πατέρα του Νικόλαο, να σκορπίζουν χαρά και χαμόγελα με τα γλυκά τους σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, πόλεμο και δικτατορία, οικονομική κρίση και… πανδημία κορονοϊού.
Ωστόσο ως σωστός ζαχαροπλάστης έμαθε να σέβεται και να τηρεί τις αναλογίες και στη ζωή του. Η ιδανική «συνταγή», όπως λέει, περιλαμβάνει σκληρή δουλειά και ατέλειωτες δοκιμές για την ανακάλυψη των τέλειων συνταγών, αλλά για να τηρούνται οι ισορροπίες πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη… δόση χρόνου για την οικογένεια και για τα αγαπημένα χόμπι. Πεζοπορία στα βουνά, ενδιαφέρον για τα ορυκτά, τα αγριολούλουδα, αλλά και τη φωτογραφία είναι οι μεγάλες αγάπες του ζαχαροπλάστη Τζιώνη, -φυσικά μετά τα γλυκά-, που από εδώ και πέρα θα μονοπωλούν το χρόνο του.

Από παιδί έμαθε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής
Ο Βασίλης Τζιώνης έμαθε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής από τον πατέρα του, ξεκινώντας από την ηλικία των 13 ετών, ενώ όπως θυμάται έφτιαξε τις πρώτες του συνταγές σε ένα φούρνο με ξύλα που είχαν στην αυλή τους. «Το ζαχαροπλαστείο το άνοιξε ο πατέρας μου το 1936, στο ίδιο σημείο που είναι μέχρι και σήμερα. Το 1940 – 41 πήγε στον πόλεμο και άνοιξε ξανά το κατάστημα το 1944, μία πολύ δύσκολη περίοδο, με μεγάλη φτώχεια», εξηγεί ο κ. Τζιώνης και θυμάται πως από τα πρώτα πράγματα που έφτιαχνε ο πατέρας του ήταν γιαούρτι σε μεγάλα πήλινα σκεύη, λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, κουλουράκια, αλλά και την παραδοσιακή βανίλια. Μάλιστα, επειδή ήταν το μοναδικό εργαστήριο – ζαχαροπλαστείο στην ευρύτερη περιοχή των Βασιλικών είχε πελάτες από όλα τα γύρω χωριά, που έρχονταν να ψωνίσουν τα αγαπημένα τους γλυκά με τα γαϊδουράκια.

Επί ένα χρόνο τελειοποιούσε ένα γλυκό
«Το ζαχαροπλαστείο το ανέλαβα εγώ το 1974. Έφτιαξα τουλάχιστον 100 γλυκά δικά μου, προσπαθώντας να τελειοποιώ τις συνταγές γιατί ήθελα πάντα να δίνω στον κόσμο ότι καλύτερο μπορούσα», λέει ο κ. Τζιώνης και προσθέτει: «Θυμάμαι ότι για ένα συγκεκριμένο τυλιχτό γλύκισμα, που έφτιαξα με σοκολάτα έκανα δοκιμές επί ένα χρόνο, αλλάζοντας τη συνταγή και τις δοσολογίες μέχρι να γίνει όπως το ήθελα. Αυτό το γλυκό το πουλάω στο μαγαζί μου εδώ και 30 χρόνια». Γλυκίσματα τυλιχτά, γλυκά του κουταλιού, αλλά και λικέρ έχουν καταξιώσει το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο ως ένα από τα καλύτερα στο είδος του, αφού έχει πελάτες ακόμη και στο εξωτερικό όπως σε περιοχές της Αμερικής, αλλά και στη Γερμανία. «Πάντα όλες οι πρώτες ύλες ήταν άριστης ποιότητας, ενώ τα γλυκά του κουταλιού τα φτιάχναμε με τα καλύτερα φρούτα της εποχής», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστια φήμη και για τα υπέροχα λικέρ του, τα οποία φτιάχνει με μία ειδική διαδικασία παίρνοντας το χυμό από τα φρούτα, τα οποία στη συνέχεια ζεματίζονται για να γίνουν γλυκό του κουταλιού. Μάλιστα, στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε προτάσεις από αλυσίδες ζαχαροπλαστείων, αλλά και από εταιρείες που ήθελαν να μάθουν τα «μυστικά» του, ωστόσο ο κ. Τζιώνης ήξερε πως η μαζική παραγωγή θα χαλούσε την ποιότητα για την οποία πασχίζει μέχρι και την τελευταία στιγμή και έτσι δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό.

Ο κύκλος που… κλείνει & τα Βασιλικά
Όπως εξηγεί, όμως, το ζαχαροπλαστείο είναι ένας κύκλος που σύντομα θα κλείσει και θα δώσει τη θέση του σε μία σειρά από άλλες ασχολίες, από άλλα χόμπι. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με όσα έζησα. Καλές και κακές εποχές εδώ στα Βασιλικά, με ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί. Φίλοι και εχθροί ήμασταν πάντα μια οικογένεια. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος από τον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πιθανολογεί ότι το κατάστημα του θα κλείσει οριστικά στις αρχές της επόμενης χρονιάς δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με μερικά από τα αγαπημένα του χόμπι.

Βουνό, χαλαζίες & φωτογραφία
Η πεζοπορία στο βουνό, όχι μόνο γύρω από τα Βασιλικά, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι μία από τις αγαπημένες του ασχολίες. Παρέα με τα σκυλιά του ή με κάποιον καλό φίλο γνωρίζει την ελληνική φύση, φωτογραφίζει αγριολούλουδα ή ψάχνει για ορυκτά, ένα χόμπι που καλλιεργήθηκε σιγά σιγά εδώ και πολλά χρόνια ύστερα και από την παρότρυνση ενός φίλου του ορυκτολόγου. Μάλιστα, στο ζαχαροπλαστείο του εκθέτει πάρα πολλά κομμάτια χαλαζία, σε διάφορα μεγέθη και χρωματισμούς, τα οποία συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. «Έχω διαβάσει πολλά βιβλία για τα ορυκτά, είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και πραγματικά θα είναι ωραίο να έχω περισσότερο χρόνο για να ασχοληθώ», επισημαίνει ο κ. Τζιώνης. Επίσης, ένα ακόμη αγαπημένο χόμπι είναι και η φωτογραφία, απόδειξη το γεγονός ότι έχει 30 φωτογραφικές μηχανές για να απαθανατίζει οτιδήποτε του κινεί την περιέργεια, αλλά και κάθε όμορφο τοπίο, λουλούδι ή ζώο που μπορεί να εντοπίσει στις εκδρομές του ανά την Ελλάδα ή στις βόλτες του στην ευρύτερη περιοχή των Βασιλικών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ