Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

«Ευφυή» συστήματα σε δύο σχολεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως ρυθμίζεται η κατανάλωση ενέργειας και νερού

«Ευφυή» συστήματα για τη ρύθμιση λειτουργικών ζητημάτων εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο 4ο δημοτικό σχολείο Θέρμης και στο Γυμνάσιο Βασιλικών, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Πρόκειται για συστήματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουν» σε πραγματικό χρόνο τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό των κτιρίων, όπως την ποιότητα του αέρα, την υγρασία και τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα ελέγχουν και ρυθμίζουν την κατανάλωση καυσίμων, ρεύματος και νερού.

Μείωση δαπανών

Συγκεκριμένα, οι διευθυντές των δύο σχολείων έχουν εγκατεστημένα τα προγράμματα στα κινητά τηλέφωνα και στους υπολογιστές τους, ώστε να έχουν εικόνα για τις λειτουργίες του σχολείου, απ’ όπου κι αν βρίσκονται.

Όπως έγινε γνωστό με την αξιοποίηση των «έξυπνων» πληροφοριακών συστημάτων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Επιπλέον, εντοπίζονται και καταγράφονται άμεσα βλάβες ή παραλείψεις, ώστε να γίνεται αποκατάσταση τους στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ημερήσιων και εβδομαδιαίων ιστορικών αναφορών για τις καταναλώσεις.

1a.pliroforiaka.sistimata.sxoleia.foto1 copy

Βελτιώνεται η λειτουργία των σχολείων

«Με το πρόγραμμα αυτό παρακολουθούμε τον εσωτερικό αέρα και την υγρασία, δηλαδή το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι μαθητές. Βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τις καταναλώσεις, αλλά και προβλήματα που τυχόν μπορεί να υπάρξουν. Αυτό μας βοηθά να πάρουμε αποφάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων», ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Στυλιανός Αποστόλου τόνισε πως: «Αισθανόμαστε ασφαλείς ότι τα σχολεία μας δουλεύουν σωστά και θα δουλεύουν σωστά και στο μέλλον».

Η ΙοΤ πλατφόρμα για την έξυπνη διαχείριση φυσικών πόρων σχολείων και δημοτικών κτιρίων εγκαταστάθηκε με χορηγία ύψους 12.548 ευρώ του ομίλου Vantage Towers, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παθητικών υποδομών στην Ευρώπη με περισσότερα από 83.000 σημεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ