Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Εκδηλώσεις μνήνης για το Ολοκαύτωμα Βασιλικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα και τη Μάχη των Βασιλικών πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, διεξήχθη η 3η Λαμπαδηδρομία με αφετηρία το Μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Χάνια, ενώ την Κυριακή 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της Μάχης των Βασιλικών, που αποτελούν μια από τις πιο μελανές σελίδες της Επανάστασης του 1821.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βασιλικών και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, καθώς και ομιλία σχετική με τα ιστορικά γεγονότα. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό των ΚΑΠΗ και του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών έγινε στις 9 Ιουνίου 1821 όταν ο Αχμέτ μπέης των Γιαννιτσών μαζί με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μπαϊράμ πασά κατέλαβαν την περιοχή, προτού οι κάτοικοι προλάβουν να φύγουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες έσφαξαν τους κατοίκους και κατέστρεψαν τα πάντα, περίπου 400 σπίτια και το ναό. 

Νωρίτερα, στις 29 Μαΐου 1821 είχε φτάσει στα Βασιλικά ο καπετάν Χάψας και ο Κασσανδρινός οπλαρχηγός Αναστάσης Χιμευτός μαζί με αγωνιστές από τα χωριά της Νότιας Χαλκιδικής. Κατόρθωσαν να νικήσουν τους 300 Τούρκους ιππείς του Γιουσούφ μπέη της Θεσσαλονίκης, αλλά στη συνέχεια έφτασε στην περιοχή ο Μπαϊράμ πασάς, ο οποίος προχώρησε εναντίον των επαναστατών του Καπετάν Χάψα με 30.000 πεζούς και 3.000 ιππείς. 

vasilika.olokautoma1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ