Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Θέρμης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το 2020 ήταν μια διαφορετική χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έτσι και η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Θέρμης τροποποίησε τις δράσεις της με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της αδιάκοπης προσφοράς στους πολίτες. Ας δούμε έναν απολογισμό των δράσεών τους για τη χρονιά που πέρασε.

Στην ομάδα αποτελεί προτεραιότητα η άρτια εκπαίδευση των μελών της. Δυστυχώς η πανδημία ανέτρεψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάιο ωστόσο από τον Νοέμβριο χρησιμοποιήθηκαν εφαρμογές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 40 ώρες εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 7 εξ αποστάσεως. Τον Μάιο όταν τα μέτρα άρθηκαν δόθηκε έμφαση σε αντικείμενα δασοπυρόσβεσης αφού το ετήσιο σεμινάριο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας δεν πραγματοποιήθηκε. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση διδάχθηκαν θεωρητικά αντικείμενα ώστε όταν ερθεί η άρση των μέτρων να είναι έτοιμοι για πρακτική εξάσκηση.

Για όσο διάστημα ήταν δυνατόν πραγματοποιήθηκαν δράσεις εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού συνολικής διάρκειας 26 ωρών. Οι δράσεις αυτές αφορούσαν πρώτες βοήθειες και αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου και πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις και στρατιωτικές μονάδες.

Πολιτική Προστασία Θέρμης 4
Ενημέρωση για COVID 19

Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η ομάδα μας πραγματοποιούσε περιπολίες στα δάση της περιοχής μας ενώ έθετε τους εθελοντές σε επιφυλακή κατά τις ημέρες αυξημένου κινδύνου. Παρόλη την προετοιμασία δεν έλειψε και η εκδήλωση ορισμένων πυρκαγιών υπαίθρου. Συγκεκριμένα η ομάδα συνέδραμε την πυροσβεστική υπηρεσία στην κατάσβεση δύο πυρκαγιών στο Λιβάδι η μία εκ των οποίων ξέσπασε μετά από ατύχημα που συνέβη στα πλαίσια του Ράλλυ ΔΕΘ. Ιδιαίτερη όμως αναφορά αξίζει να γίνει στην εκδήλωση 9 πυρκαγιών στην περιοχή της Ν. Ραιδεστού στις οποίες η ομάδα κλήθηκε να συνδράμει. Τέλος η ομάδα προχώρησε και σε κατάσβεση μίας πυρκαγιάς στο Τριάδι.

Ως προς την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων φαινομένων η ομάδα συνέβαλε:

  1. Σε αποχιονισμό στο Λιβάδι
  2. Σε αποκλεισμούς οδών κατά τη διαρροή υγραερίου που σημειώθηκε σε βενζινάδικο στην περιοχή Μηδέν στις 17 Μαΐου
  3. Σε αποκλεισμούς ρεμάτων και παροχή βοήθειας σε οδηγούς κατά την διάρκεια κακοκαιρίας την 21η Μαΐου
  4. Σε αναζήτηση αγνοούμενου ηλικιωμένου από την Ν. Ραιδεστό
  5. Στη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών σε δύο τροχαία ατυχήματα στην περιοχή της Ν. Ραιδεστού
Πολιτική Προστασία Θέρμης 5
Rapid test
Πολιτική Προστασία Θέρμης 6
Πυρκαγιά στο Λιβάδι
Πολιτική Προστασία Θέρμης
Εκπαίδευση σε σχολείο

Η χρονιά που μας πέρασε σημαδεύτηκε από την επέλαση της νόσου COVID-19. Στα πλαίσια της μείωσης της διασποράς της η ομάδα μας πραγματοποίησε τις εξής δραστηριότητες:

  1. Διανομή αναγκαίων αγαθών σε ευπαθείς ομάδες
  2. Ενημέρωση μέσω διανομής φυλλαδίων για την προστασία από την ασθένεια σε super-market και λαϊκές αγορές.
  3. Συνδρομή των αστυνομικών αρχών στην απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Χορτιάτη στην θέση Φράγμα Θέρμης
  4. Εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής Rapid Test από τον ΕΟΔΥ στον Άγιο Τρύφωνα, στην Θέρμη.

Τέλος, ως αναγνώριση στο έργο που επιτελούν οι υγειονομικοί αυτήν την περίοδο ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα που τους απηύθυνε το Κέντρο Υγείας Θέρμης για τον καθαρισμό του αύλειου χώρου από ξερά χόρτα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ