Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Διαμαρτυρία εργαζομένων στη ΔΕΥΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαμαρτυρία για την επικείμενη κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων  Ύδρευσης και Αποχέτευσης πραγματοποίησαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Θέρμης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο «περνά από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλά σε ιδιώτες».

Από την πλευρά της η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Θέρμης σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η εμπορευματοποίηση του νερού θα οδηγήσει «σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό και σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται «Η ΔΕΥΑ Θέρμης εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος, λόγω της παραπέρα απελευθέρωσης της ενέργειας, του χρηματιστηρίου της ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια της ρήτρας αναπροσαρμογής, για το διάστημα από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα πληρώνει για ρεύμα πολλές χιλιάδες ευρώ παραπάνω! Οι σχεδιασμοί αυτοί που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και για να διεκδικήσουμε:

– Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ

– Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

– Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ

– Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας

– Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται,

– Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού

– Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό

– Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας

– Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ