«Βασική αρχή μας η ισόρροπη ανάπτυξη»
Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θέρμη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» και η δραστηριότητα του στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκινά από το 1982 όταν εκλέγεται για πρώτη φορά κοινοτικός σύμβουλος Θέρμης.
Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος «κατεβαίνει» για έβδομη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος στην περιοχή της Θέρμης, ενώ σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα, στις δημοτικές εκλογές του 1998 εξελέγη Δήμαρχος Θέρμης με ποσοστό 54,9%, το 2002 με ποσοστό 54,104%, το 2006 με ποσοστό 62,5%, το 2010 -στο νέο Δήμο διευρυμένο Θέρμης- με 66,18%, το 2014 με ποσοστό 66,90% και το 2019 με 54,79%.
Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, φιλόλογο καθηγήτρια και έχει δύο κόρες.
Ερ. : Γιατί να σας εμπιστευθεί ο κόσμος; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν να διαφέρετε;
Οι πολίτες επιδοκιμάζουν την πολιτική μας, τα προγράμματά μας, τα πεπραγμένα μας, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό κάτι σημαίνει. Οι πολίτες βλέπουν τη διαφορά. Βλέπουν την αλματώδη πρόοδο που έχει γίνει στον τόπο μας. Βλέπουν ότι ο δήμος Θέρμης προσελκύει διαρκώς νέους κατοίκους, καθώς και νέες επιχειρήσεις. Όλα αυτά έγιναν γιατί υπήρχε όραμα και σχέδιο και φυσικά, ικανότητα ώστε να γίνουν πράξη. Σας αναφέρω, ενδεικτικά ότι αυτές τις μέρες στο δήμο Θέρμης είναι εγκατεστημένοι 32 εργολάβοι. Μάλιστα, τα περισσότερα έργα γίνονται με “ξένα” λεφτά. Δηλαδή με λεφτά τα οποία αντλούμε από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί αυτή η δημοτική αρχή διαθέτει την ικανότητα να ψάχνει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, να προετοιμάζει τις μελέτες και να εξασφαλίζει τα κονδύλια για την υλοποίηση των έργων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν δήμο σαν και τον δικό μας, που δεν του περισσεύουν οι ίδιοι πόροι.
Αυτά είναι που κάνουν τη «Δημοκρατική Ενότητα» να ξεχωρίζει και να ηγεμονεύει πολιτικά, διότι διαθέτει πολιτική συνέπεια, ορθολογικό προγραμματισμό και ρεαλιστική κατανόηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.
Ερ. : Ποια είναι τα βαρύνουσας σημασίας έργα του προγράμματός σας και πως αυτά μοιράζονται ανάμεσα στην έδρα του Δήμου και τις υπόλοιπες Κοινότητες;
Το όραμα και η στρατηγική μας, καθώς και ο σχεδιασμός μας, είναι προσαρμοσμένα στη βασική αρχή μας για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κοινοτήτων του δήμου μας. Με την ίδρυση του Καλλικρατικού δήμου Θέρμης, που προέκυψε από τη συνένωση των τριών Καποδιστριακών δήμων Βασιλικών, Θέρμης και Μίκρας, η βασική μας προτεραιότητα ήταν να επιτύχουμε ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε δημοτική ενότητα, σε κάθε κοινότητα. Υπήρχαν μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους τρεις καποδιστριακούς δήμους και αυτό επιδιώξαμε να διορθώσουμε.
Για παράδειγμα, κανένα χωριό σε Μίκρα και Βασιλικά δεν είχε αποχέτευση. Πετύχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτίστως έργα υποδομής, όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, δρόμους, σχολεία, αθλητικούς χώρους κ.λπ. να αμβλύνουμε αυτές τις ανισότητες. Συγχρόνως, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική, στα χρόνια της οικονομικής και μετέπειτα και υγειονομικής κρίσης, μέσα από τις κοινωνικές δομές του δήμου, το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΕΠ Υγείας.
Πρώτη προτεραιότητά μας για την ερχόμενη δημοτική περίοδο 2024-2028 είναι κατ’ αρχάς να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως ο μεγάλος παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός στη Νέα Ραιδεστό, το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στη Μίκρα, η γέφυρα που συνδέει Τρίλοφο και Πλαγιάρι, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, κατασκευάζονται και θα ολοκληρωθούν μέσα στους προσεχείς μήνες.
Από κει κι έπειτα το πρόγραμμά μας για τη νέα δημοτική περίοδο περιλαμβάνει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις όπως:
– η εκπόνηση της μελέτης για το ενιαίο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Θέρμης, το οποίο έχει ήδη ανάδοχο.
– ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου και η ανάπτυξη εφαρμογών “έξυπνης” πόλης. Είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχουμε ήδη υποβάλει και χρηματοδοτείται με το ποσόν του 1,5 εκατ. ευρώ.
– η ολοκλήρωση της νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να συνδεθούν με τον βιολογικό και τα αποχετευτικά δίκτυα που είναι ήδη έτοιμα.
– η κατασκευή του λυκείου της Μίκρας. Υπογράφηκε η σύμβαση και θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ.
– Παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή άλλων πέντε σχολικών κτιρίων, το 2ο λύκειο και το 2ο δημοτικό στη Νέα Ραιδεστό, το 7ο νηπιαγωγείο και το 6ο δημοτικό στη Θέρμη και το γυμνάσιο στο Τριάδι.
– τα δίκτυα αποχέτευσης στους τέσσερις ορεινούς οικισμούς, Άγιο Αντώνιο, Μονοπήγαδο, Περιστερά, Λιβάδι, που είναι οι μόνοι που δεν διαθέτουν αποχέτευση.
– η ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων στην επέκταση της Θέρμης.
– τα έργα ανάπλασης του αστικού χώρου στην επέκταση Θέρμης στα οποία περιλαμβάνεται και το τμήμα του δρόμου Θέρμης – Χαριλάου.
– Έργα ύδρευσης σε όλους τους οικισμούς.
– Ενεργειακή αναβάθμιση 14 δημοτικών κτιρίων και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για εξοικονόμηση ενέργειας.
Ερ. : Που πιστεύετε ότι «πονάει» ο σημερινός δημότης της Θέρμης; Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών;
Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δημότες μας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Τα βλέπουμε και τα αξιολογούμε ανά κοινότητα και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Θέρμης η οποία παρουσιάζει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση οι πολίτες χρειάζονται παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές. Οι πολίτες που ζουν στους ορεινούς οικισμούς, χρειάζονται κατ’ αρχάς δίκτυα αποχέτευσης όπως είπαμε, αλλά και αγροτικούς δρόμους, καλή συγκοινωνία καθώς και κοινωνική φροντίδα, κυρίως οι ηλικιωμένοι.
Και βεβαίως, υπάρχουν τα ζητήματα της καθημερινότητας με εντονότερο όλων, ίσως, αυτό της ασφάλειας και της αστυνόμευσης. Σε ό,τι μας αναλογεί, ως δήμο, ως το τέλος του χρόνου πρόκειται να επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία, με είκοσι άτομα, που θα βοηθήσει σημαντικά στην προστασία του δημόσιου χώρου και την ευταξία των οικισμών.
Ερ. : Πιστεύετε στην Ομοπραξία; Την επομένη των εκλογών θα θελήσετε να συνεργαστείτε με τους «αντιπάλους» σας; Βοηθάει η κοινή πράξη να λυθούν τα σημαντικά προβλήματα του δήμου Θέρμης;
Κατ’ αρχάς να υπογραμμίσω ότι δεν βλέπουμε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις ως «αντιπάλους» μας. Άλλωστε, να ξέρετε, ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στη μεγάλη τους πλειονότητα, είναι σχεδόν ομόφωνες κι αυτό είναι σημαντική κατάκτηση για το δήμο μας. Η διοίκηση του δήμου έχει καταφέρει, σε όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, να είμαστε όλοι μαζί.
Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι βάζουν το στενό παραταξιακό και κομματικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον του δήμου. Αυτό κάνει μερικές φορές η “Παρέμβαση Πολιτών” η οποία, για παράδειγμα, δεν δίστασε να υιοθετήσει και να προβάλει ψευδές και συκοφαντικό για το δήμο μας δημοσίευμα που αφορούσε την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ή, αρνήθηκε να συναινέσει ώστε να βρεθεί λύση για τη στέγαση του Τμήματος Τροχαίας.
Βεβαίως οι παρατάξεις έχουμε και τις διαφορές μας. Στα προγράμματά μας, στις προτεραιότητές μας, κυρίως στον τρόπο αντίληψης και επίλυσης των προβλημάτων. Επιπλέον, η «Δημοκρατική Ενότητα» είναι η μόνη παράταξη που δεν έχει κομματικές δεσμεύσεις. Μόνη μας δέσμευση είναι αυτή που αναλαμβάνουμε απέναντι στους πολίτες.
Ερ. : Κλείνοντας, θα μας δώσετε ένα δικό σας «σύνθημα»; Μια φράση αισιοδοξίας;
Το κεντρικό μας μήνυμα είναι “Ο ΔΗΜΟΣ μας ΕΝΩΝΕΙ” το οποίο έχει διπλή ανάγνωση. Αφενός συμβολίζει την συλλογική προσπάθεια όλων μας, που πασχίζουμε για την προκοπή του τόπου μας, ο καθένας και η καθεμιά με το δικό του τρόπο, από τη δική του οπτική.
Συγχρόνως υπογραμμίζει πως ο Δήμος μας, λειτουργεί συμπεριληπτικά, σαν μια μεγάλη οικογένεια, έχοντας ως βασικές αρχές την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα στον τομέα της ανάπτυξης και την αλληλεγγύη. Με βάση αυτές τις αξίες θα πορευτούμε και στην επόμενη δημοτική περίοδο η οποία θα είναι ακόμη καλύτερη για το δήμο μας.